Connect with us
Publicitate

ABRUD

FOTO: Imagini rare cu un râs, surprinse în Munții Apuseni, pe drumul spre uzina de preparare de la Roșia Poieni

Publicat

Imagini rare, realizate de o cititoare Alba24, cu un animal sălbatic văzut foarte rar. Este vorba despre un râs, care a fost surprins pe drumul care duce la uzina de preparare a cuprului de la Roșia Poieni, în apropierea satului Mușca, comuna Lupșa din Alba.

Felina părea a se odihni și nu le-a dat atenție oamenilor. În mod normal, astfel de întâlniri sunt extrem de rare, râsul fiind considerat un animal sfios, care evită oamenii.

”Nu, nu mi-a fost frică. Eram în mașină, se aflat la 5 metri de mine, sub drum” a spus Elena Țîrc, autoarea fotografiilor. Ea a precizat că ”întâlnirea” cu animalul a avut loc miercuri, în jurul orei 19.

Râsul este al treilea mare prădător al Europei, după urs și lup. Are un trunchi scurt, picioare lungi și labe foarte bine dezvoltate, cu care aleargă foarte eficient prin zăpadă, potrivit specialiștilor de la WWF.

Felina are văzul și auzul extrem de fine, fiind capabilă să detecteze o pradă mică în zăpadă de la zeci de metri distanță.

Râsul este un carnivor extrem de discret, care trăiește izolat și se ferește de contactul cu oamenii. Apare de-a lungul lanțurilor muntoase din sud-estul și centrul Europei, dar și din nordul sau estul continetului, până în pădurile boreale ale Rusiei, apoi Centrul Asiei și platoul Tibetan.

În Europa trăiesc circa 9.000 – 10.000 de râși, iar dintre aceștia, circa 1.200 – 1.500 de indivizi trăiesc în pădurile de pe teritoriul României, figurând pe lista animalelor strict protejate.

Pot sări la o distanță de 4-6 metri în orice direcție.

sursa: Elena Țîrc

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax