Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO: Imagini din Alba Iulia, înainte de Ziua Națională. Monumente și clădiri iluminate în culorile tricolorului

Publicat

YouTube video

În preajma Zilei Naționale a României, Monumentul Marii Uniri, Podul Unirii, Sala Unirii, parcul și alte clădiri și elemente urbane din Cetatea Alba Carolina au fost puse în valoare prin sisteme de iluminat arhitectural. De asemenea, în Parcul Unirii au fost amplasate proiectoare care vor ilumina blocurile „M” în culorile tricolorului.

monument

Citește și GHIDUL VIZITATORULUI de 1 DECEMBRIE 2018 la Alba Iulia. Tot ce trebuie să știi despre program, parcări şi transport

Cel mai spectaculos element din reamenajarea urbană, Podul Unirii are o lungime de 150 metri, o lăţime de 6 metri şi face legătura între Parcul Unirii şi Catedrala Încoronării. Podul este construit din metal și are o grosime de 50 cm.

Citește și PROGRAMUL COMPLET al ZILEI NAȚIONALE a României, la Alba Iulia. Concert Vama, Gașca Zurli, masa populară și paradă. HARTA EVENIMENTELOR

Partea de călcare este din lemn tehnic, iar pe margini are două culoare de sticlă, balustradele acestuia fiind de asemenea din sticlă, cu o înălţime de 1,10 m. Pe lateralele podului, în zonele în care acesta se sprijină de zidurile Cetății Alba Carolina, sunt amenajate spații iluminate (sub culoarele din sticlă), unde Muzeul Unirii va amplasa periodic piese care pot fi expuse în aer liber.

Citeşte şi HARTA RESTRICȚIILOR de CIRCULAȚIE în Alba Iulia, de Ziua Națională a României. Străzile care vor fi închise

La fel ca și podul, Monumentul Unirii este și el pus în valoare printr-un sistem de iluminat.

Albaiulienii care au trecut în aceste zile prin Parcul Unirii au putut vedea, mai ales pe timp de seară, cele două elemente care sunt punctul principal al amenajărilor din ultimele luni de la Alba Iulia.

Citește și: HARTA locurilor de PARCARE și căile de ACCES în Alba Iulia, de Ziua Națională. Traseele autobuzelor STP, de 1 Decembrie

Foto: Facebook (Bogdan Mondoc, Florin Bera, Kalanyos Cristian)

iluminat 2

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ADMINISTRATIE

Guvernul alocă 1,5 milioane lei pentru Centenarul Încoronării la Alba Iulia. Banii se împart între primărie și consiliul județean

Publicat

Guvernul a aprobat 1,5 milione de lei pentru organizarea Centenarului Încoronării la Alba Iulia. 

Banii provin din Fondul de rezervă bugetară și au fost alocați Primăriei Alba Iulia (1.000.000 de lei) și Consiliului Județean Alba (500.000 de lei).

Reprezentanții Consiliului Județean Alba au transmis că banii se vor duce cătredouă instituții implicate direct în programul dedicat Anului Încoronării: Centrul pentru Cultură ”Augustin Bena” (200.000 de lei) și Muzeul Național al Unirii (300.000 de lei).

Potrivit viceprimarului Emil Popescu, banii alocați autorităților locale vor fi utilizați pentru cheltuieli logistice de organizare, cum ar fi deplasarea Trenului Regal, pavoazare, promovare, servicii destinate organizării evenimentelor, servicii tehnice și conferinţe.

De asemenea, sunt organizate evenimente culturale: expoziţii tematice, spectacle cu liber acces la acţiuni culturale pentru publicul larg, lansări de carte, simpozioane şi colocvii pe teme istorice şi patriotice.

Prefectul de Alba, Nicolae Albu, a declarat că Guvernul a alocat întreaga sumă solicitată de autoritățile din Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Sediul Bibliotecii Județene Alba va fi renovat. Ce lucrări se vor face și cât costă

Publicat

Sediul Bibliotecii Județene ”Lucian Blaga” din Alba Iulia va fi modernizat. Se va amenaja mansarda, iar clădirea va fi reabilitată energetic. Finanțarea va fi cerută prin PNRR.

Proiectul este în valoare de 2.232.739,812 lei (fără TVA), din care valoarea totală eligibilă a unei stații de încărcare pentru vehicule electrice cu două puncte de încărcare per stație: 123.067,5 lei (fără TVA)

Clădirea propusă pentru mansardare şi reabilitare, aflată pe strada Trandafirilor nr. 22, are subsol și parter, în formă de L, cu o suprafață construită de 712 mp şi suprafața desfășurată de 974 mp. Imobilul este construit în 1943.

Situația actuală

Pereții exteriori nu sunt izolați termic, nici planșeele; acoperişul este tip şarpanta din lemn cu învelitoare din ţiglă ceramică.

În birouri și sălile de lectură este parchet, iar pe holuri și în băi, gresie. Clădirea are tâmplărie interioară din pvc şi din lemn.

Căldura și apa caldă este asigurată de trei centrale termice pe gaz, iar caloriferele sunt din fontă.

Lucrări propuse

  • izolarea termică a faţadelor, pereţi exteriori  cu un strat de vată minerală bazaltică având o grosime de min. 15 cm; izolarea termică a soclului cu un strat de polistiren extrudat (grosimea de min. 10 cm); izolarea planşeului peste parter cu un strat de vată minerala bazaltică (min. 15 cm)
  • mansardare: lucrări de mansardare pentru crearea de spaţii suplimentare necesare desfăşurării activităţii curente a bibliotecii dar şi pentru asigurarea spaţiilor necesare diversificării preconizate a activităților; izolarea pereţilor de la mansardă cu vată minerală bazaltică (min. 20 cm între grinzile de lemn şi suplimentar încă un strat de 10 cm), bariere contra vaporilor de apă, plăci de gips carton rezistent la foc minim 45 minute
  • izolarea termică a planşeului peste ultimul nivel, cu un strat de vată mineral bazaltică (grosimea de min. 30 cm), montarea unei bariere contra vaporilor şi placarea cu un strat de lemn
  • centrala termică și de apă caldă: se va utiliza o pompă de căldura de tip apă-apă cu capacitatea de minim 70 kW (pompa de căldură de tip apă-apă formată din unitate exterioară şi unitate interioară cu capacitatea de 70 kW); montare calorifere din tablă, cu robineţi de reglare (robineţi termostataţi), robinet de retur (detentor); înlocuirea instalaţiei interioare de distribuţie a agentului termic
  • înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri eficiente din punct de vedere energetic tip LED şi automatizarea parţială a instalaţiei de iluminat, montarea de corpuri de iluminat cu senzori în locurile în care se pretează acestea
  • pe acoperișul clădirii vor fi amplasate panouri fotovoltaice. Energia electrică produsă de panourile fotovoltaice va fi furnizată în rețeaua națională. Puterea produsa pe an este de aproximativ 30 MWh; se vor monta sisteme inteligente de înregistrare a consumurilor energetice, de control și de monitorizare tip BMS
  • echiparea clădirii cu stații de încărcare pentru vehicule electrice – stație cu două puncte de încărcare

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Radu Ţâmpea de la CSM Unirea Alba Iulia, medaliat cu bronz la Balcaniada de şah pentru juniori din Muntenegru

Publicat

Reluate după o pauză de peste 20 de ani, Campionatele Balcanice de şah se desfăşoară în aceste zile la Cetinje (Muntenegru), la competiţie participând concurenţi din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Kosovo, Moldova, Macedonia, Muntenegru, România, Slovenia şi Serbia.

Juniorul albaiulian Radu Ţâmpea a avut o evoluţie excelentă în prima probă a competiţiei, cea de şah clasic, obţinând medalia de bronz la categoria juniori sub 16 ani, la care au participat 18 jucători.

Din cele 9 partide jucate, juniorul antrenat de maestrul internaţional Cătălin Ardelean a câştigat 4 cu Valton Xheladini (Macedonia), Nichita Şoiliţa (Moldova), Klean Shuqja (Albania) şi Ahmet Jusufi (Kosovo), remizând celelalte 5 cu Kelvin Kosta (Albania), Simeon Trendafilov (Bulgaria), Ismet Mesic (Bosnia şi Herţegovina), Alaudin Shtavica (Kosovo) şi Peko Djurovic (Muntenegru). Medalia de aur i-a revenit lui Kelvin Kosta (Albania) cu 7,5 puncte, în timp ce Simeon Trendafilov (Bulgaria) a obţinut medalia de argint.

Radu Ţâmpea a fost desemnat să reprezinte România la Balcaniada după un alt turneu reuşit la care a participat recent cu susţinerea Consiliului Judeţean Alba şi CSM Unirea Alba Iulia, Campionatele Mondiale de juniori de la Mamaia, unde juniorul albaiulian a obţinut 6 puncte din 11 partide, clasându-se pe locul 36 din 111 participanţi.

A fost prima participare a lui Radu la cea mai importantă competiţie mondială juvenilă, una extrem de dificilă, în care România a obţinut ultima medalie în urmă cu 8 ani în Africa de Sud printr-un alt şahist albaiulian, Mihnea Costachi.

Următoarele probe ale competiţiei balcanice vor fi cele de şah rapid şi blitz.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ANM: Prognoza meteo până în 7 noiembrie. Meteorologii anunță cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni

Publicat

toamna

ANM a emis prognoza meteo de vreme pentru luna octombrie și prima săptămână din noiembrie 2022. Meteorologii estimează că temperaturile vor fi mai mari decât cele obișnuite pentru finalul lunii octombrie, potrivit prognozei pentru următoarele 4 săptămâni, transmisă vineri de Administrația Naționallă de Meteorologie.

Prognoza meteo/ vremea în săptămâna 10 – 17 octombrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile estice și nordice.

Prognoza meteo/ vremea în săptămâna 17 – 24 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea estică a țării.

Citește și VREMEA în ALBA până duminică: temperaturi maxime de 20-21 de grade. Prognoza meteo de weekend, 7-9 octombrie

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile nord- vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Prognoza meteo/ vremea în săptămâna 24 – 31 octombrie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în majoritatea regiunilor.

Prognoza meteo/ vremea în săptămâna 31 octombrie – 7 noiembrie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar cu posibilitatea unui ușor excedent în sud-vest.

Directorul ANM anunță cum va fi iarna 2022-2023

Cum va fi iarna 2022-2023. Directorul ANM a prezentat o prognoză meteo pentru această iarnă. Meteorologul anunță că următoarele luni vor fi blânde, însă vor exista și zile cu temperaturi scăzute de -15 grade Celsius.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a făcut joi, 6 octombrie, o prognoză meteo pentru iarna 2022-2023.

Potrivit acesteia, luna octombrie a debutat cu o vreme deosebit de caldă, cu valori de 33 de grade în partea de sud-est.

Au urmat apoi zile mai răcoroase, așa cum se întâmplă în acest moment, după care la sfârșitul de săptămână vom avea din nou temperaturi de 24-25 de grade.

Săptămâna viitoare, în perioada 10-17 octombrie, temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit. Directorul ANM susține că aceste alternanțe vor fi specifice până în data de 31 octombrie.

Cum va fi iarna 2022-2023

„În ceea ce privește iarna 2022-2023, există probabilitate destul de mare să avem parte de o iarna mai blândă.

Aceste estimări nu exclud posibilitatea să avem intervale pe parcursul iernii în care să vorbim de temperaturi minime de -15 grade sau de precipitații mai abundente”, a transmis Elena Mateescu într-o intervenție la România TV.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax