Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „În zorii dictatorilor”, spectacol de teatru inedit, despre istoria cenzurii și a terorii, prezentat de liceeni din Aiud

Publicat

Istoria ca fluviu al memoriei, o memorie încărcată de simboluri ale terorii a fost adusă în prezent în cadrul spectacolului de teatru „În zorii dictatorilor” , desfășurat în perioada 15-17 iulie la Aiud.

Zece elevi ai Colegiului Național ”Titu Maiorescu” Aiud, alături de colegii lor din Hida, județul Sălaj și de actori și muzicieni profesioniști din Italia și Franța, au oferit publicului emoția retrăirii unor momente nu foarte îndepărtate din istoria fascismului și comunismului.

Instalarea cenzurii, anularea libertății de exprimare, teroarea detenției politice, experiența carcerală au fost câteva dintre temele spectacolului, al cărui scop este de a nu permite uitarea unor asemenea timpuri tragic, transmit organizatorii.

Peste 300 de spectatori au primit cu emoție acest mesaj în cadrul celor trei spectacole de la Aiud. Un moment cu totul special l-a reprezentat spectacolul derulat în incinta Penitenciarului de Maximă Siguranță de la Aiud, în apropierea spațiului de detenție al deținuților politici din anii 50, Zarca, la care au asistat peste 50 de cadre și persoane private de libertate.

Alte două reprezentații au fost oferite publicului aiudean și au fost primite cu emoție și neliniștea unor amintiri dureroase. Dacă pentru cei care au trăit perioada comunistă momentele teatrale au generat aducere-aminte, spectatorii mai tineri au fost inițiați, artistic, în timpurile întunecate și tragice ale dictaturii.

Activitățile s-au derulat în cadrul proiectului de parteneriat strategic Erasmus+, Wim Laboratories Juvenis, acțiunea de mobilitate 5-19 iulie 2019, coordonat de compania Procédé Zèbredin Vichy, Franța, director Fabrice Dubusset,  în parteneriat cu Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, potrivit prof. Gabriela Gâlea, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, coordonator proiect.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax