Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO: Încep lucrările la Autostrada Sibiu – Pitești. Primele utilaje, pe lotul I Sibiu – Boița

Publicat

Au fost observate primele utilaje pe șantierul Autostrăzii Sibiu-Pitești, unul dintre cele mai complexe proiecte de infrastructură și o investiție așteptată de majoritatea românilor, având în vedere că va asigura reducerea aglomerației pe Valea Oltului.

Imagini cu primele utilaje pe tronsonul Sibiu – Boița au fost postate recent pe forum.peundemerg.ro, iar unul dintre pasionații de infrastructură a anunțat că a fost deschis șantierul.

„Porr a deschis șantierul pe lotul 1. Am văzut mişcare de acum două zile. În dimineaţa aceasta am trecut din nou şi am observat două excavatoare şi două compactoare. Deja au excavat din solul fertil pe o distanță de 50 m”, spune Adrian.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat în 14 aprilie contractul pentru primul lot din Autostrada Sibiu-Pitești. Porțiunea de 13 kilometri, cuprinsă între Sibiu și Boiţa, va fi construită de austriecii de la Porr Construct. Aceștia au mai realizat în România lotul 4 din autostrada Sebeș – Turda, între Decea și Turda, dat în folosință anul trecut.

Constructorul va avea la dispoziție un an pentru proiectare și alți trei ani pentru execuție. Până acum, a fost trecută etapa de descărcare arheologică și activitatea de proiectare.

Constructorul austriac Porr a emis la începutul lunii august prima factură aferentă contractului de proiectare şi execuţie a secţiunii 1 din Autostrada Sibiu – Piteşti. În valoare de 4,68 milioane de lei, această factură a fost decontată pe 20 august, potrivit datelor din Registrul Operaţiunilor Generatoare de Obligaţii de Plată (ROGOP) al CNAIR, amintite de economica.net.

Valoarea contractului pentru realizarea celor 13 km de autostradă (km 0+000 – km 13+170), este de aproximativ 612.647.863,38 lei fără TVA (129 milioane euro), adică un cost/km de aproximativ 10 milioane euro fără TVA. Constructorul va avea la dispoziție patru ani, din care un an pentru activitatea de proiectare și trei ani pentru execuția lucrărilor. Garanția lucrărilor este de 10 ani (120 luni).

Traseul autostrăzii va începe în zona localității Șelimbăr, la intersecția cu centura Sibiu. Aliniamentul se continuă la vest de DN7, în paralel cu acesta, fiind amplasat într-o zona colinară până la km 6, în zona localității Veștem. În continuare, traseul autostrăzii traversează la vest de Tălmaciu, drumul județean DJ 105G, Avrig – Marsa – Tălmaciu – Sadu, pana în zona Boița unde este prevazut un nod rutier ce asigură conectivitatea temporara a autostrăzii Sibiu-Pitești cu DN7.

Autostrada Sibiu-Piteşti ar urma să aibă o lungime de 122,1 kilometri şi este împărţită în cinci loturi, Sibiu-Boiţa, Boiţa-Cornetu, Cornetu-Tigveni, Tigveni-Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş-Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.

Pentru celelalte loturi, nu au fost desemnați deocamdată constructori.

surse: forum.peundemerg.ro, economica.net

sursa foto: Adrian (forum.peundemerg.ro)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax