Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Ioan Bocșa, aniversat pe scena Operei din Cluj-Napoca, la 70 de ani de viață și 40 de ani de carieră

Publicat

Ioan Bocșa a fost aniversat miercuri seară pe Scena Operei Naționale din Cluj-Napoca, la împlinirea a 70 de ani de viață (pe care i-a împlinit în 13 decembrie) și 40 de ani de carieră artistică. Cu acest prilej a fost organizat un concert aniversar din două părți. În prima parte, publicul a putut asculta un concert de colinde al Ansamblului de Muzică Tradiţională Românească ”Icoane”, condus de Ioan Bocșa, iar în partea a doua, ”prietenii vechi și noi” i-au urat lui Bocșa mulți ani de carieră, în continuare. 

Au urcat pe scena Operei: Dumitru Fărcaș, Sava Negrean – Brudașcu, Dorel Vișan, Veta Biriș, Nicolae Furdui Iancu, Traian Jurchela, Mariana Deac, Ionuț Fulea, Dinu Iancu Sălăjanu, Nicolae Mureșan, Sergiu Cipariu, Vlăduța Lupău, Ovidiu Olari, Veronica Moldovan, Bogdan Toma și Tudor Florin Limbeanu, orchestra fiind condusă de Ovidiu Barteș.

Ioan Bocșa este unul dintre marii reprezentanţi ai muzicii populare din Transilvania şi printre cei mai iubiţi. Şi timpul pare să ţină cu el. La 70 de ani, glasul său nu şi-a pierdut „chemările” şi vigoarea.

A văzut lumina zilei într-un sat din Transilvania, unde datinile de Crăciun aveau propria rânduială: “Satul în care m-am născut, Oarda de jos, datorită apropierii de oraş (4 km până la Alba Iulia), pe de o parte se încadra în rânduielile satului transilvan, pe de altă parte, era supus influienţelor urbane. Crăciunul, însă, era respectat cu sfinţenie. Îmi aduc aminte de miracolul colindatului încă de la vârsta de 4-5 ani când mergeam cu părinţii la câteva rude mai apropiate. Mi-au rămas întipărite în minte şi suflet scârţâitul zăpezii, emoţia cu care colindam afară, la fereastră şi grupurile de colindători care se auzeau mai aproape sau mai departe, unite ca într-o muzică cerească. Primul cântec de care îmi aduc aminte era tot o colindă: «Nu dormiţi în astă seară», cântată de către tatăl meu. De altfel, este şi primul cântec pe care l-am învăţat.”

Foto: Sebastian Geogean

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax