Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Iohannis, primul semnatar în ediția reeditată a Cărții de Aur a Unirii, dusă la Cotroceni de Hava și Dumitrel

Publicat


hava dumitrel iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat primul în Cartea Centenarului, o reeditare a Cărții de Aur a Serbărilor Unirii, datată în 1929. Anunțul a fost făcut de către primarul Mircea Hava, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.

„Ce-a stat în spatele dorinței de Unire, acum 100 de ani? Voința oamenilor și chemarea pământului.

Până la 1 Decembrie, primim la Alba Iulia, pământ sfânt. Adus din toată România, de cei care simt românește. De oameni cu drag de glie și cu respect pentru fiecare fărâmă din pământul patriei. Am dat un exemplu, împreună cu Ion Dumitrel, la Suceava, în Bucovina și la Cotroceni, unde Regele Ferdinand a fost înștiințat despre Marea Unire.

Acum, ca și după primul deceniu de la Unire, am dus cu noi paginile în care au semnat români identificați în convingeri și fapte cu Unirea. Președinte Klaus Werner Iohannis a semnat primul în Cartea Centenarului. Sunt convins că la fel vor face toți cei care doresc o Românie puternică și unită”, a scris Mircea Hava, pe rețeaua de socializare Facebook.

Cartea de Aur a Serbărilor Unirii este una dintre cele mai importante piese aflate în patrimoniul muzeului albaiulian. Cartea, realizată în stilul Art Nouveau, din dorința și pe cheltuiala principesei Alexandrina Cantacuzino, a fost donată muzeului în anul 1929, cu ocazia Serbărilor Unirii, ce s-au desfășurat la Alba Iulia la 20 mai 1929. În proiectul inițial, cartea trebuia să conțină semnăturile tuturor personalităților implicate în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CUGIR

FOTO: Accident pe DJ 704 Cugir-Vinerea. O persoană rănită după ce un autoturism și un autobuz s-au lovit

Publicat

O persoană a fost rănită într-un accident rutier s-a petrecut duminică seara pe DJ 704 între Cugir și Vinerea. Un autoturism și un autobuz au intrat în coliziune. Autoturismul a suferit avarii majore, ajungând în afara carosabilului. Revenim cu amănunte.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Noile tarife de referință RCA, anunțate de ASF. Ce se întâmplă cu asigurările auto obligatorii

Publicat

asigurare masina rca

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat recent lista tarifelor de referință RCA, de care asigurătorii țin cont, la stabilirea valorilor de plată pentru asigurările auto obligatorii. Sumele pentru persoane fizice sunt în scădere ușoară, iar cele pentru persoane juridice au rămas la fel. ”Tariful de referință mediu ponderat, pentru segmentul autoturisme-persoane fizice, înregistrează o […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 60 de mașini date în urmărire în spațiul Schengen, găsite în România, în ultima săptămână

Publicat

masini furate

Peste 60 de mașini ce erau căutate de partenerii din spaţiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor judiciare, au fost găsite pe teritoriul României, în ultima săptămână. Potrivit IGPR, poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, peste 700 de persoane, 74 […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA: Zile superbe de toamnă, cu soare strălucitor, fără nori și fără ploi. Prognoza în săptămâna 14-20 octombrie

Publicat

De

Jumătatea lunii octombrie aduce o vreme superbă, cu temperaturi generoase. În această săptămână vom avea parte de soare strălucitor, fără ploi, iar maximele vor atinge 24 de grade Celsius. Minimele nu vor coborî mai jos de 5 grade Celsius. La munte, temperaturile minime nu vor coborî mai jos de 4 grade Celsius, iar maximele depășesc […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate