Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Iohannis, primul semnatar în ediția reeditată a Cărții de Aur a Unirii, dusă la Cotroceni de Hava și Dumitrel

hava dumitrel iohannis

Publicat

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat primul în Cartea Centenarului, o reeditare a Cărții de Aur a Serbărilor Unirii, datată în 1929. Anunțul a fost făcut de către primarul Mircea Hava, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.

„Ce-a stat în spatele dorinței de Unire, acum 100 de ani? Voința oamenilor și chemarea pământului.

Până la 1 Decembrie, primim la Alba Iulia, pământ sfânt. Adus din toată România, de cei care simt românește. De oameni cu drag de glie și cu respect pentru fiecare fărâmă din pământul patriei. Am dat un exemplu, împreună cu Ion Dumitrel, la Suceava, în Bucovina și la Cotroceni, unde Regele Ferdinand a fost înștiințat despre Marea Unire.

Acum, ca și după primul deceniu de la Unire, am dus cu noi paginile în care au semnat români identificați în convingeri și fapte cu Unirea. Președinte Klaus Werner Iohannis a semnat primul în Cartea Centenarului. Sunt convins că la fel vor face toți cei care doresc o Românie puternică și unită”, a scris Mircea Hava, pe rețeaua de socializare Facebook.

Cartea de Aur a Serbărilor Unirii este una dintre cele mai importante piese aflate în patrimoniul muzeului albaiulian. Cartea, realizată în stilul Art Nouveau, din dorința și pe cheltuiala principesei Alexandrina Cantacuzino, a fost donată muzeului în anul 1929, cu ocazia Serbărilor Unirii, ce s-au desfășurat la Alba Iulia la 20 mai 1929. În proiectul inițial, cartea trebuia să conțină semnăturile tuturor personalităților implicate în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate