Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: ÎPS Irineu a binecuvântat Centrul de zi pentru copii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Alba Iulia. Aşezământul oferă sprijin pentru 25 de copii


Publicat

ips irineu si preot croitoruÎPS Irineu, Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia, a binecuvântat, luni, noul Centru de zi pentru copii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Alba Iulia. Ierarhul a oficiat slujba de binecuvântare a noului centru social şi a spus cuvânt de învăţătură duhovnicească copiilor care prin acest centru vor fi ocrotiţi şi sprijiniţi să nu abandoneze şcoala.

A fost însoţit de părintele Nicolae Călin Ignat, consilier social misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, iar la eveniment au participat şi reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene. Mesaje de susţinere şi de apreciere pentru această iniţiativă au transmis viceprimarul municipiului Alba Iulia Gabriel Pleşa, dar şi directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, prof. Sorin Chirilă.

ips irineu sfintire„Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan ne arată că Iisus Hristos, aflându-se pe Crucea Golgotei, printre ultimele cuvinte le-a rostit şi pe acestea: „Mi-e sete!”. Este o necesitate primordială care exprimă o altă necesitate. În orice persoană săracă, singură, aflată în nevoi, marginalizată şi neajutorată, Îl putem recunoaşte pe Iisus Care zice: „Mi-e sete!”. E suficient să dai un pahar cu apă şi să primeşti răsplată. Toţi copiii care în acest Centru de zi vor primi asistenţă umană şi educaţie sunt fraţii prea mici ai lui Hristos. Oferindu-le dragoste, învăţătură şi educaţie, noi exprimăm iubirea milostivă a lui Hristos şi ne asemănăm cu Domnul nostru Care a zis: „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este Împărăţia Cerurilor””, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu.

 

DEL_0429_800x534 „Existenţa acestui centru de zi este inspirată de viaţa Cuvioasei Parascheva, în care citim că, venind de la biserică, a întâlnit un om sărac, un cerşetor, căruia i-a dat haina ei cea bună pe care o purta. Acest gest milostiv al Cuvioasei ne-a inspirat şi pe noi să îi urmăm exemplul şi, cu binecuvântarea Înatpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, am pornit la drum în realizarea lui. Centrul de Zi „Sfânta Cuvioasa Parascheva” se doreşte a fi un mediu complex de siguranţă pentru 25 de copii, încadraţi în diferite categorii de vulnerabilitate. Totodată, el este o nouă expresie a implicării Bisericii în societate şi un factor coagulant, de unitate, pentru o zonă specială a Municipiului Alba Iulia. Pe de altă parte, Centrul de Zi este un petic de cer în care putem reînvăţa căldura, compasiunea şi bunătatea sufletească dar şi o formă de a spune mulţumesc lui Dumnezeu pentru ceea ce am primit şi pentru ceea ce suntem”, a explicat părintele Florin Croitoru, coordonatorul Centrului de zi pentru copii „Sfânta Cuvioasa Parascheva”.

ips irineuCentrul de zi pentru copii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Alba Iulia funcţionează în baza unui parteneriat dintre Primăria municipiului Alba Iulia, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi Parohia „Cuvioasa Parascheva” (Ampoi 2) din Alba Iulia, oferind ocrotire şi sprijin unui număr de 25 de copii din municipiul Alba Iulia aflaţi în risc de abandon şcolar. Principalul obiectiv al acestui centru este prevenirea abandonului şcolar şi creşterea performanţelor şcolare pentru copii care se află în situaţii de risc de abandon şi eşec şcolar, care provin din diferite medii sociale, din categorii de grupuri vulnerabile.

Astfel copiii beneficiază de o masă caldă de prânz, primesc rechizite şcolare şi sunt meditaţi gratuit de cadre didactice specializate care îi ajută să-şi îmbunătăţească situaţia şi rezultatele şcolare. De asemenea, beneficiază în centre şi de activităţi de dezvoltare personală pentru formarea personalităţii copilului dar şi de activităţi recreative sau de petrecere a timpului liber.

La nivelul judeţelor Alba şi Mureş care formează Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, sute de copii sunt sprijiniţi să îşi continue studiile şi să nu abandoneze şcoala în cadrul unei reţele de centre de prevenire a abandonului şcolar. Reţeaua de prevenire a abandonului şcolar este cea mai mare din România şi este un amplu parteneriat între Biserică şi administraţia judeţeană sau locală, fiind sprijinită şi de Fundaţiile FAER Reghin şi HEKS România care oferă sprijin financiar în cadrul unui proiect cofinanţat printr-un grant oferit din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO:”Izbucul” de la Gară – o nouă ”atracție turistică” la Alba Iulia. Apare la fiecare ploaie torențială

Publicat

Ploaia torențială care a căzut vineri după-amiaza, în Alba Iulia a transformat din nou partea dinspre gară a  Bulevardului Încoronării în ”piscină”. Deși a durat doar câteva minute, a fost suficient să se blocheze canalizarea și să refuleze, așa cum se întâmplă de obicei, când este vorba despre o cantitate mai mare de apă.

”A reaparut izbucul de la gară”, a scris cititorul care ne-a trrimis imaginile. Este o nouă ”atracție turistică” la Alba Iulia și apare la fiecare ploaie torențială.

Aproape la fiecare ploaie mai puternică zona intersecției Bulevardului Încoronării cu Bulevardul Ferdinand se umple de apă. Capacele canalelor sunt dislocate de presiunea apei colectate care refulează pe stradă ca dintr-o arteziană.

Nu a fost singurul loc în care furtuna a creat probleme. Din imaginea postată de de o albaiuliancă pe Facebook se poate vedea că și străzile din Cetatea Alba Carolina au fost inundate.

Reamintim că meteorologii au anunţat un nou Cod Portocaliu de furtuni valabil pentru jumătate din ţară, inclusiv judeţul Alba. Avertizarea este valabilă până în această noapte, însă condiţii de instabilitate atmosferică vor fi şi la începutul săptămânii viitoare, în unele zone.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Nu mai este nevoie de acordul vecinilor pentru înființarea unei firme. Legea intră în vigoare din 5 iulie

Publicat

birou

Nu va mai fi nevoie de acordul vecinilor în cazul în care se înființează firme care au sediul social într-un imobil cu destinația de locuințe. Legea nr. 102/2020 care aduce modificări în reglementarea societăților comerciale a fost publicată joi seara în Monitorul official și intră în vigoare din 5 iulie.

Potrivit actului normative, a fost eliminat acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială.

De asemenea, s-a renunțat la interdicția pentru persoane fizice sau juridice de a fi asociat unic în mai mult de o singură societate cu răspundere limitată (SRL).

Din 5 iulie, în aceeași încăpere vor putea avea sediul social mai multe firme.

Legea nr. 102/2020 abrogă și prevederea din Legea societăților: „La acelaşi sediu vor putea funcţiona mai multe societăţi numai dacă imobilul, prin structura lui şi suprafaţa sa utilă, permite funcţionarea mai multor societăţi în încăperi diferite sau în spaţii distinct partajate. Numărul societăţilor comerciale ce funcţionează într-un imobil nu poate depăşi numărul de încăperi sau spaţii distincte obţinute prin partajare”.

surse: hotnews.ro, avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Ajutoare sociale suspendate la Aiud. 10 persoane au rămas fără bani pentru că nu și-au făcut orele de muncă

Publicat

Primarul municipiului Aiud, Oana Badea, a suspendat vineri plata ajutorului social pentru 10 beneficiari.

Edilul a explicat într-o postare pe Facebook că a luat această măsură deoarece oamenii nu și-au îndeplinit obligația de a presta un anumit număr de ore de muncă.

”Astăzi am semnat 10 suspendări de ajutor social pentru că beneficiarii nu au prestat orele de muncă. Nu e prima dată când fac acest lucru.

De ce comunic acest aspect? Pentru că există tentația de a se generaliza în ceea ce mă privește. Dacă pentru unii primari, beneficiarii de ajutor social sunt masă de manevră, pentru mine, sunt o parte a comunității pe care o sprijin conform legii, ÎN MĂSURA ÎN CARE ÎȘI RESPECTĂ OBLIGAȚIILE FAȚĂ DE COMUNITATE”, a scris Oana Badea pe Facebook.

Suspendarea ajutoarelor s-a făcut printr-o dispoziție semnată de primarul Aiudului, iar decizia poate fi contestată în contencios administrativ.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii din Alba Iulia care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și profesorii coordonatori, premiați de Primărie

Publicat

Elevii din Alba Iulia care au obținut media 10 la examenul de Evaluare Națională 2020 au fost premiați de Primăria Alba Iulia. 

Vineri, în Cetatea Alba Carolina, cei 10 elevi au fost premiați de către reprezentanții primăriei cu câte 1.000 de lei.

Nici profesorii coordonatori nu au fost uitați de autorități, aceștia fiind premiați și ei cu câte 500 de lei de persoană, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia într-un comunicat de presă.

Cine sunt elevii și profesorii premiați de Primăria Municipiului Alba Iulia:

Elevi

Cârnaț Alina Ioana

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Hîrlea Sorana Natalia

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Daisa Ioana Maria

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Irimescu Carina Daniela

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Hulea Daria Anamaria

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Cinăzan Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Necș Alexia Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Nicolae Alexandra

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Oltean Darius Nicolae

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Toader Ciama Alecsia Ioana

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Cadre didactice

Teișan Genoveva

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Țibea Maria

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Oltean Sabina Larisa

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Cristea Luciana

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Niculescu Claudia Raveca

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Rus Luciana Mirela

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Lupșa Alina

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Hada Adriana

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Șopterean Adriana

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Ursu Gabriela

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Furdui Veronica Mirona

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Arsu Narcisa Ștefania

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Ispas Anca Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Marinescu Rodica Florica

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Bojor Ana Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Sava Gabriela Corina

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

 

sursă foto/info: Primăria Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate