Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: ÎPS Irineu a oficiat liturghia de Sfântul Meletie, la paraclisul unui aşezământ social pentru persoane cu deficienţe de auz şi vorbire din Alba Iulia

Publicat


IMG-20170212-WA0013Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat, duminică, 12 februarie, în mijlocul comunităţii persoanelor cu deficienţe de auz şi de vorbire din Alba Iulia, comunitate care şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual – Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei.

Comunitatea numără zeci de persoane din Alba Iulia pentru care a fost amenajat un paraclis în cadrul Aşezământului social pentru persoane cu dizabilităţi „Sfântul Meletie”, unde părintele Petru Haşegan slujeşte în limbaj mimico-gestual.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost însoţit la evenimentul de duminică de către părintele Nicolae-Călin Ignat, consilier social-misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, părintele arhidiacon Rafael Orzeiu, consilier economic al Eparhiei, precum şi de părintele Teofil Slevaş, protopop al Alba Iuliei.

Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi apoi a pus la suflet celor prezenţi un cuvânt de învăţătură duhovnicească:

„Iubiţii mei, cât de mângâietor este pentru noi toţi să ştim că aveam în Ceruri un Părinte bun şi iubitor căruia noi ne putem adresa familiar numindu-L Tatăl nostru. Când noi cu încredere fiască îi cerem iertarea păcatelor şi pâinea cea spre fiinţă şi sprijin în circumstanţele vieţii, El ne răspunde pozitiv. Mântuitorul nostru Iisus Hristos spune: „orice veţi cere de la Tatăl în numele Meu, El vă va da”. Locul întâlnirii noastre cu acest Dumnezeu proniator este Biserica, numită în Sfânta Scriptură „Casa Tatălui”, „Casa lui Dumnezeu”. Aici fiecare creştin se simte ca acasă la Dumnezeu, bucurându-se de o atenţie specială şi primind har spre ajutor la timpul cuvenit. În încheiere ţin să-l felicit pe părintele Petru Haşegan pentru misiunea pe care şi-o îndeplineşte aici dând dovadă de tact pastoral şi iubire paternă pentru o categorie specială de creştini. Am putea să-l numim „mâna întinsă a lui Dumnezeu” în acest timp şi în acest spaţiu. Fie ca Hristos să vă binecuvinteze pe toţi, să vă dăruiască sănătate, spor în cele bune, curaj în lupta vieţii şi bucuria mântuirii”, a spus Părintele nostru Arhiepiscop Irineu.

Slujba a fost oficiată de părintele Petru Haşegan şi în limbaj mimico – gestual pentru persoanele cu deficienţe de auz.

Comunitatea credincioşilor ortodocşi cu deficienţe de auz şi vorbire din Alba Iulia s-a înfiinţat în anul 2005, când părintele Petru Haşegan a fost hirotonit preot pentru a sluji comunităţii surzilor din Alba Iulia. Părintele a început astfel să oficieze slujbe religioase şi în limbaj mimico-gestual pentru persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire. În prezent, comunitatea numără zeci de persoane şi are un paraclis special în care se ţin slujbele religioase, amenajat în cadrul Aşezământului social pentru persoane cu handicap „Sfântul Meletie” Alba Iulia.

„Ne-a bucurat astăzi prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu în mijlocul micii noastre comunităţi creştine şi cu toţii am primit cu smerenie binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale. Duminică, 12 februarie, l-am cinstit pe Sfântul Ierarh Meletie, ocrotitorul bisericii noastre din Alba Iulia în care slujim în limbajul semnelor pentru credincioşii cu deficienţe de auz şi vorbire” a spus părintele Petru Haşegan.

Aşezământul social pentru persoane cu handicap „Sfântul Meletie” Alba Iulia a fost înfiinţat în anul 2008 şi funcţionează în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Serviciul Public de Asistenţă Socială şi Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.

Centrul are ca scop creşterea şanselor de integrare socială şi profesională a persoanelor cu handicap. În cadrul acestui centru de zi sunt oferite gratuit servicii de orientare profesională, recuperare – ergoterapie şi kinetoterapie, socializare, consiliere psihologică, asistenţă şi consiliere socială. De asemenea, în clădire funcţionează şi un Paraclis pentru comunitatea persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire precum şi Asociaţia Naţională a Surzilor din România, filiala Alba. De serviciile centrului beneficiază lunar zeci de persoane cu dizabilităţi.

Sfântul Meletie – ocrotitorul surzilor

Sfântul Meletie a fost un episcop care a trăit în secolul al IV-lea, iar pentru mărturisirea fără teamă a dreptei credinţe, el a fost exilat de trei ori din scaunul episcopal. Sfântul Ierarh Meletie este socotit ocrotitorul persoanelor cu deficienţe de auz datorită unei întâmplări în care se spune că a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime, atunci când un arhidiacon arian i-a astupat gura. În prezent în limbajul mimico-gestual, Sfânta Treime este închipuită prin aceleaşi gesturi săvârşite de sfânt, în urmă cu peste un mileniu şi jumătate.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Incendiu la Shopping City Sibiu. Clienții mall-ului, evacuați după ce a luat foc o friteuză

Publicat

Un incident s-a petrecut duminică seara la mall-ul din Șelimbăr, județul Sibiu. Clienții s-au autoevacuat după ce a luat foc o friteuză și incinta s-a umplut cu fum dens. Potrivit ISU Sibiu, incendiul a fost la o friteuză aparținând unui fast food situat la etajul II al mall-ului și s-a manifestat cu degajare de fum […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: „Ce dăruieşti din inimă nu se pierde niciodată”. Elevi militari din Alba Iulia, acțiune umanitară pentru familii din Râmeț

Publicat

Elevi de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul”, alături de studenți de la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, au participat la o acţiune umanitară, oferind daruri unor familii izolate din comuna Râmeţ. Elevii în uniformă s-au alăturat proiectului „Daruri, zâmbet și culoare pentru Apuseni” iniţiat de Corpul cadeţilor „General maior Nicolae Uscoi” din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Părinții ar putea primi peste 700 de lei de la stat, ca să angajeze bone. Care sunt condițiile

Publicat

Părinții ar putea cere și primi de la stat, în curând, ajutor financiar pentru a angaja bone care să aibă grijă de copii, atunci când sunt la serviciu. Proiectul legislative intră la aprobare în Parlament. Acesta prevede acordarea unui sprijin financiar între 250 și 710 lei, în funcție de veniturile familiei și alte condiții. Vor […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA: Ninsori la munte, ceață la altitudini mai joase și maxime de 9 grade. Prognoza meteo pe zile, 9-15 decembrie

Publicat

Vor fi condiții de ceață, săptămâna viitoare, în județul Alba, temperaturile maxime urcând până la valori de 8-9 grade Celsius. Sunt anunțate și câteva ploi, burniță și ninsori la munte. La munte, valorile maxime vor fi de 3 grade la Oașa și 4 grade la Arieșen. Vă prezentăm prognoza meteo pentru localități din județul Alba, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate