Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: ÎPS Irineu a oficiat liturghia de Sfântul Meletie, la paraclisul unui aşezământ social pentru persoane cu deficienţe de auz şi vorbire din Alba Iulia

Publicat


IMG-20170212-WA0013Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat, duminică, 12 februarie, în mijlocul comunităţii persoanelor cu deficienţe de auz şi de vorbire din Alba Iulia, comunitate care şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual – Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei.

Comunitatea numără zeci de persoane din Alba Iulia pentru care a fost amenajat un paraclis în cadrul Aşezământului social pentru persoane cu dizabilităţi „Sfântul Meletie”, unde părintele Petru Haşegan slujeşte în limbaj mimico-gestual.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost însoţit la evenimentul de duminică de către părintele Nicolae-Călin Ignat, consilier social-misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, părintele arhidiacon Rafael Orzeiu, consilier economic al Eparhiei, precum şi de părintele Teofil Slevaş, protopop al Alba Iuliei.

Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi apoi a pus la suflet celor prezenţi un cuvânt de învăţătură duhovnicească:

„Iubiţii mei, cât de mângâietor este pentru noi toţi să ştim că aveam în Ceruri un Părinte bun şi iubitor căruia noi ne putem adresa familiar numindu-L Tatăl nostru. Când noi cu încredere fiască îi cerem iertarea păcatelor şi pâinea cea spre fiinţă şi sprijin în circumstanţele vieţii, El ne răspunde pozitiv. Mântuitorul nostru Iisus Hristos spune: „orice veţi cere de la Tatăl în numele Meu, El vă va da”. Locul întâlnirii noastre cu acest Dumnezeu proniator este Biserica, numită în Sfânta Scriptură „Casa Tatălui”, „Casa lui Dumnezeu”. Aici fiecare creştin se simte ca acasă la Dumnezeu, bucurându-se de o atenţie specială şi primind har spre ajutor la timpul cuvenit. În încheiere ţin să-l felicit pe părintele Petru Haşegan pentru misiunea pe care şi-o îndeplineşte aici dând dovadă de tact pastoral şi iubire paternă pentru o categorie specială de creştini. Am putea să-l numim „mâna întinsă a lui Dumnezeu” în acest timp şi în acest spaţiu. Fie ca Hristos să vă binecuvinteze pe toţi, să vă dăruiască sănătate, spor în cele bune, curaj în lupta vieţii şi bucuria mântuirii”, a spus Părintele nostru Arhiepiscop Irineu.

Slujba a fost oficiată de părintele Petru Haşegan şi în limbaj mimico – gestual pentru persoanele cu deficienţe de auz.

Comunitatea credincioşilor ortodocşi cu deficienţe de auz şi vorbire din Alba Iulia s-a înfiinţat în anul 2005, când părintele Petru Haşegan a fost hirotonit preot pentru a sluji comunităţii surzilor din Alba Iulia. Părintele a început astfel să oficieze slujbe religioase şi în limbaj mimico-gestual pentru persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire. În prezent, comunitatea numără zeci de persoane şi are un paraclis special în care se ţin slujbele religioase, amenajat în cadrul Aşezământului social pentru persoane cu handicap „Sfântul Meletie” Alba Iulia.

„Ne-a bucurat astăzi prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu în mijlocul micii noastre comunităţi creştine şi cu toţii am primit cu smerenie binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale. Duminică, 12 februarie, l-am cinstit pe Sfântul Ierarh Meletie, ocrotitorul bisericii noastre din Alba Iulia în care slujim în limbajul semnelor pentru credincioşii cu deficienţe de auz şi vorbire” a spus părintele Petru Haşegan.

Aşezământul social pentru persoane cu handicap „Sfântul Meletie” Alba Iulia a fost înfiinţat în anul 2008 şi funcţionează în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Serviciul Public de Asistenţă Socială şi Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.

Centrul are ca scop creşterea şanselor de integrare socială şi profesională a persoanelor cu handicap. În cadrul acestui centru de zi sunt oferite gratuit servicii de orientare profesională, recuperare – ergoterapie şi kinetoterapie, socializare, consiliere psihologică, asistenţă şi consiliere socială. De asemenea, în clădire funcţionează şi un Paraclis pentru comunitatea persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire precum şi Asociaţia Naţională a Surzilor din România, filiala Alba. De serviciile centrului beneficiază lunar zeci de persoane cu dizabilităţi.

Sfântul Meletie – ocrotitorul surzilor

Sfântul Meletie a fost un episcop care a trăit în secolul al IV-lea, iar pentru mărturisirea fără teamă a dreptei credinţe, el a fost exilat de trei ori din scaunul episcopal. Sfântul Ierarh Meletie este socotit ocrotitorul persoanelor cu deficienţe de auz datorită unei întâmplări în care se spune că a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime, atunci când un arhidiacon arian i-a astupat gura. În prezent în limbajul mimico-gestual, Sfânta Treime este închipuită prin aceleaşi gesturi săvârşite de sfânt, în urmă cu peste un mileniu şi jumătate.


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

STUDIU: Parcul auto din România a crescut la peste 8,2 milioane vehicule în 2018. Infrastructura rutieră nu ţine pasul

Publicat

Parcul auto din România a crescut la peste 8,2 milioane vehicule în 2018 însă infrastructura rutieră nu ţine pasul, se arată în cel mai recent studiu PwC Digital Auto Report. Consultanţii companiei atrag atenţia, de asemenea, şi asupra faptului că municipiul Bucureşti se află de mai mulţi ani în topul celor mai congestionate oraşe din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Oraşul Ocna Mureş, cuprins de febra şahului. Peste 150 de participanţi la primul turneu din judeţul Alba al anului 2020

Publicat

Oraşul Ocna Mureş tinde să devină al doilea pol de dezvoltare a şahului în judeţul Alba după municipiul Alba Iulia. Deşi nu există o tradiţie şahistă indelungată în Ocna Mureş, febra şahului pare să fi cuprins oraşul sării în ultimii ani, zeci de copii ocnamureşeni fiind atraşi de jocul regilor. Acest lucru s-a putut observa […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cazul bărbatului de 38 de ani care a murit la spitalul din Alba Iulia. De la triajul UPU la deces, în mai putin de două ore

Publicat

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia au prezentat sâmbătă filmul evenimentelor în urma cărora un bărbat în vârstă de 38 de ani și-a pierdut viața, la scurt timp după ce s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe cu gâtul umflat. Medicii spun că protocolul și procedurile au fost respectate, iar timpii consemnați în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dotări de ultimă generaţie pentru endoscopie digestivă, la Spitalul din Blaj. Investiții de peste 500.000 de lei

Publicat

Spitalul Municipal din Blaj vrea să achiziționeze două truse de videoendoscopie digestivă cu accesorii, pentru secția de Medicină Internă.  Conducearea unității a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație privind achiziția a maxim două truse de videoendoscopie digestivă cu accesorii. Valoarea totală estimată este între 252.100 și 504.200 de lei. Spitalul […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate