Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: ÎPS Irineu, la slujba hramului Mănăstirii Lupşa. Stareţul lăcaşului de cult, ridicat la rangul de arhimandrit

Publicat

slujba manastirea lupsa IPS irineu Sute de pelerini şi credincioşi din Munţii Apuseni au participat, duminică, 14 septembrie la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, hramul Mănăstirii Lupşa, alături de ÎPS Irineu, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia. Stareţul lăcaşului de cult care adăposteşte cea mai veche biserică de lemn din Transilvania, Melchisedec Ungureanu, a fost ridicat la rangul de arhimandrit.

În cadrul Sfintei Liturghii,ÎPS Irineu a transmis gânduri legate de semnificaţia Sfintei Cruci, de importanța asumării ei şi de marele folos al acestui semn mântuitor în viețile celor care cred.

IMG_0453 De asemenea, cu această ocazie, l-a hirotonit întru preot pe diaconul Călin Paven pe seama parohiei Ciugudul de Sus, protopopiatul Aiud.

Sărbătoarea a fost completată de ridicarea de arhiepiscop, în baza unei hotărâri sinodale, a părintelui Melchisedec Ungureanu, starețul Mănăstirii Lupșa, la rangul de arhimandrit. Acordarea acestui rang reprezintă o recunoaștere a calităților duhovnicești și administrative ale părintelui Melchisedec, de care a făcut dovadă cu prisosință în cei 21 de ani de călugărie și 16 ani de stăreție, potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei.

Mănăstirea Lupşa este una dintre cele mai vechi vetre monahale de pe Valea Arieşului. A fost întemeiată de călugării care sihăstreau în Ţara Moţilor, având un deosebit rol duhovnicesc pentru credincioşii din satele vecine.

IPS irineu de alba iulia Biserica din lemn cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, datează din anul 1421, ctitor fiind boierul Stanislav, care făcea parte din familia cneazului Cândea din Lupşa. După anul 1993, în curtea mănăstirii s-a construit o nouă stăreție, unde se află și un paraclis cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi „Cuviosul Siluan Athonitul”, gardul împrejmuitor cu turnul clopotniță, o gospodărie impresionantă, ateliere și bazine piscicole, precum și un altar de vară de o rară frumusețe, împodobit cu pictură în frescă – o adevărată bijuterie arhitectonică în piatră și lemn.

Citeşte şi VIDEO: Cea mai veche biserică de lemn din Transilvania se află în Munţii Apuseni, la Mănăstirea Lupşa din judeţul ALBA

Astăzi, Mănăstirea Lupșa ocupă un loc unic în arealul Munților Apuseni și face legătura între profunzimea credinței şi drumul românilor în istorie pentru păstrarea și afirmarea identității.

Ioana MIHU

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax