Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Judeţul Alba, model de bună practică în prevenirea abandonului şcolar. 24 de centre educaţionale, prin colaborare între BOR, instituţii şi administraţii publice locale


Publicat

poza abandon 3Reţeaua de centre de prevenire a abandonului şcolar înfiinţată la nivelul judeţului Alba a fost analizată în aceste zile de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Gabriela Coman, care s-a întâlnit cu cei implicaţi în acest parteneriat. Programul a cuprins vizite în centrele de prevenire a abandonului şcolar, dar şi conferinţa cu tema „Centre de prevenire a abandonului şcolar – Model de bună practică în prevenirea abandonului din sistemul educaţional românesc”, eveniment care a avut loc, joi, la Alba Iulia şi la care au participat parlamentari, primari, reprezentanţii unor instituţii deconcentrate, dar şi coordonatorii centrelor.

Peste 600 de copii din judeţul Alba sunt sprijiniţi să nu abandoneze şcoala prin 24 de centre educaţionale înfiinţate în cadrul unui parteneriat între Biserica Ortodoxă Română, instituţii ale statului şi administraţii publice locale. Judeţul Alba este astfel model de bună practică în ceea ce priveşte rezolvarea uneia dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă învăţământul românesc: abandonul şcolar.

poza abandon 2La eveniment a fost prezent ÎPS Irineu, arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, iar la discuţii au participat printre alţii şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, secretarul judeţului, Vasile Bumbu, inspectorul şcolar general, Marcela Dărămuş, deputatul de Alba Florin Roman, directorul DGASPC Alba, Sorin Valerian Chirilă.

În cuvântul pe care l-a rostit, Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu a spus: „Noi nu trebuie să uităm că, atunci când am fost botezaţi, cele două mâini ale noastre au fost unse cu Sfântul Mir. Preotul a făcut semnul crucii peste ele şi, astfel, cele două mâini ale noastre au fost dedicate slujirii lui Hristos. Ele au devenit mâinile Lui, membre ale Trupului Său tainic, Biserica. Astăzi, Domnul nostru are nevoie de aceste mâini ale noastre, ca să lucreze pentru El în lumea actuală. Noi, creştinii, trebuie să ne folosim de amândouă mâinile, precum le-a folosit Mântuitorul pe ale Sale. Adică trebuie, mai întâi, să arătăm altora calea spre Dumnezeu şi, apoi, să-i ajutăm când ei cad, sau sunt slabi; sau se zbat în necazuri şi nevoi. O astfel de lucrare filantropică exercită slujitorii aşezămintelor noastre sociale de prevenire a abandonului şcolar. Ei sunt mâinile întinse ale lui Hristos din care se revarsă binefaceri peste sute de persoane aflate în dificultăţi”.

poza abandon conf 1„Centrele înfiinţate în judeţul Alba sunt o soluţie pentru prevenirea abandonului şcolar. Am văzut ca rezultat eficienţa unei intervenţii integrate astfel încât rata abandonului şcolar a scăzut simţitor şi din câte am văzut rezultatele şcolare ale copiilor participanţi în acest proiect sunt mult îmbunătăţite. Cu siguranţă, e în beneficiul lor şi e şi în beneficiul familiilor, care uneori nu au capacitatea singure de a oferi o educaţie adecvată nevoilor propriilor lor copii”, a precizat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Gabriela Coman.

Preşedintele ANPDC a vorbit şi de fenomenul abandonului şcolar precizând că este o preocupare continuă atât la nivel naţional cât şi european, unde se doreşte ca în 2020 rata de abandon şcolar să scadă sub 10%.

„Ne preocupă atât abandonul copiilor de către proprii părinţi, din motive care uneori nu le sunt imputabile părinţilor, dar de multe ori copiii din varii motive sunt separaţi de părinţii lor. Cu siguranţă că Ministerul Educaţiei Naţionale e preocupat de situaţia abandonului şcolar, ştim că abandonul şcolar atinge undeva la 17%. Este o cifră relevantă şi trebuie să fie făcut ceva pentru aceşti copii. Înţeleg că targetul la nivel european este de sub 10%, până în 2020 aşa că trebuie să ne implicăm şi noi activ prin soluţii ca şi cea găsită în judeţul Alba”, a declarat Coman.

La nivelul judeţului funcţionează 24 centre dintre care 12 centre educaţionale de zi ce funcţionează în sedii proprii şi 12 centre de prevenire a abandonului şcolar ce funcţionează în cadrul unor şcoli generale. În aceste centre, peste 600 de copii sunt sprijiniţi să nu abandoneze şcoala şi să îşi continue studiile, prevenindu-se în acelaşi timp şi abandonul familial. Ei beneficiază de o masă caldă de prânz, primesc rechizite şcolare şi sunt meditaţi gratuit de cadre didactice specializate care îi ajută să-şi îmbunătăţească situaţia şi rezultatele şcolare. De asemenea, beneficiază în centre şi de consiliere psihologică, de activităţi de dezvoltare personală pentru formarea personalităţii copilului dar şi de activităţi recreative sau de petrecere a timpului liber.

Centrele educaţionale funcţionează în baza unei relaţii contractuale între DGASPC Alba şi Filantropia Ortodoxă Alba Iulia iar Centrele de prevenire a abandonului funcţionează şi sunt susţinute financiar printr-un parteneriat între Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Primării şi Fundaţia FAER Reghin. Fundaţia FAER Reghin oferă sprijin financiar prin proiectul „Incluziune socială şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a romilor şi a altor grupuri vulnerabile”, proiect derulat de Fundaţia HEKS şi cofinanţat printr-un grant oferit din partea Elveţiei prin intermediul contribuţiei elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Cele două organizaţii au dezvoltat pentru judeţul Alba proiectul „Prevenirea abandonului şcolar”, care este componentă a proiectului mare amintit anterior. În cadrul acestor proiecte,  Filantropia Ortodoxă Alba Iulia îşi aduce un aport deosebit atât material, prin resursele antrenate prin fundraising, cât şi social şi educaţional prin facilitarea unor relaţii normale de incluziune socială, formarea şi dezvoltarea unui sistem de valori morale, susţinerea valorificării potenţialelor individuale şi familiale a celor implicaţi.

Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia este o organizaţie non-guvernamentală a Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, având 19 filiale în judeţele Alba şi Mureş şi peste 16 ani de experienţă în asistenţă socială. Asociaţia coordonează cea mai mare reţea judeţeană de centre sociale din Patriarhia Română,  la nivelul judeţului Alba existând de mai mulţi ani, cel mai amplu parteneriat în domeniul social, dintre Biserică şi autorităţile judeţene şi locale, din România.

În anul 2016, Asociaţia Filantropia a dobândit statutul de organizaţie de utilitate publică.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii din Alba Iulia care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și profesorii coordonatori, premiați de Primărie

Publicat

Elevii din Alba Iulia care au obținut media 10 la examenul de Evaluare Națională 2020 au fost premiați de Primăria Alba Iulia. 

Vineri, în Cetatea Alba Carolina, cei 10 elevi au fost premiați de către reprezentanții primăriei cu câte 1.000 de lei.

Nici profesorii coordonatori nu au fost uitați de autorități, aceștia fiind premiați și ei cu câte 500 de lei de persoană, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia într-un comunicat de presă.

Cine sunt elevii și profesorii premiați de Primăria Municipiului Alba Iulia:

Elevi

Cârnaț Alina Ioana

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Hîrlea Sorana Natalia

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Daisa Ioana Maria

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Irimescu Carina Daniela

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Hulea Daria Anamaria

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Cinăzan Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminecu” Alba Iulia

Necș Alexia Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminecu” Alba Iulia

Nicolae Alexandra

Școala Gimnazială „Mihai Eminecu” Alba Iulia

Oltean Darius Nicolae

Școala Gimnazială „Mihai Eminecu” Alba Iulia

Toader Ciama Alecsia Ioana

Școala Gimnazială „Mihai Eminecu” Alba Iulia

Cadre didactice

Teișan Genoveva

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Țibea Maria

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Oltean Sabina Larisa

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Cristea Luciana

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Niculescu Claudia Raveca

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Rus Luciana Mirela

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Lupșa Alina

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Hada Adriana

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Șopterean Adriana

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Ursu Gabriela

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Furdui Veronica Mirona

Școala Gimnazială „Mihai Eminecu” Alba Iulia

Arsu Narcisa Ștefania

Școala Gimnazială „Mihai Eminecu” Alba Iulia

Ispas Anca Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminecu” Alba Iulia

Marinescu Rodica Florica

Școala Gimnazială „Mihai Eminecu” Alba Iulia

Bojor Ana Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminecu” Alba Iulia

Sava Gabriela Corina

Școala Gimnazială „Mihai Eminecu” Alba Iulia

 

sursă foto/info: Primăria Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

REZULTATE finale ADMITERE 2020 la Colegiul Militar din Alba Iulia. LISTELE cu mediile de intrare în acest an

Publicat

Vineri au fost publicate rezultatele finale ale admiterii 2020 la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Reamintim că pentru anul şcolar 2020-2021 sunt disponibile 120 de locuri, pentru băieţi şi fete.

Vezi AICI rezultate finale admitere Colegiul Naţional Militar Alba Iulia.

Potrivit primelor rezultate publicate, primul admis are media 10, un elev din județul Mureș (Luduș), iar ultima medie de intrare este 9,17. Erau 26 de candidaţi din Alba admişi la colegiul militar din Alba Iulia.

În perioada 1-2 iulie, cei au vrut să renunțe la locul obținut au putut solicita acest lucru, iar în 3 iulie au fost comunicate rezultatele finale la admitere.

Listaele sunt în format anonimizat al numelui și prenumelui candidaților, fiecare având un cod unic de identificare (cel primit la Evaluare Națională).

În perioada următoare, candidaţii admişi vor fi chemaţi la colegiu, pentru luarea măsurilor la echipament și completarea fișei de echipare. Se vor respecta regulile sanitare şi de distanţare fizică.

Reamintim că la admiterea din acest an nu au mai fost organizate testele-grilă. Candidaţii au fost repartizaţi, în ordinea mediilor de admitere și opțiuni. La centrul de admitere din Alba Iulia, au fost înregistrate 287 de dosare de înscriere, însă candidații au putut opta pentru oricare (sau toate) dintre cele cinci colegii militare din țară.

Anul trecut, prima medie de admitere a fost 9,90 și ultima 8,16, însă în 2019 s-au dat și teste-grilă, care au avut pondere mai mare în media finală.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sute de ”pirați rutieri” au rămas fără mașini. Câte autovehicule au fost imobilizate de Poliție, de la începutul anului

Publicat

masina-politia

Polițiștii din toate județele au făcut verificări pentru a depista șoferii care efectuează transport ilegal de persoane, așa numiții „pirați rutieri”, anunță IGPR. Peste 250 de mașini au fost imobilizate în urma  controalelor din ultimele 5 luni, potrivit sursei citate.

În perioada februarie-iunie, la nivel național, sub coordonarea Direcției Rutieră din Inspectoratul General al Poliției Române, polițiștii rutieri și de investigare a criminalității economice au acționat pentru depistarea celor care efectuează transport neautorizat de persoane. Astfel, în 5 luni au fost controlate peste 110.000 de autovehicule.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 11.020 de sancțiuni contravenționale (dintre care 549 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, alte 150 la Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, 10 pentru nerespectarea OUG nr. 49/2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto).

Cele mai multe amenzi (1.386) au fost date pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, depășire neregulamentară, neacordare prioritate vehicule și pentru lipsa I.T.P.

Ca măsuri complementare, au fost reținute aproape 2.000 de permise de conducere și retrase peste 1.000 de certificate de înmatriculare, iar în cazul a 256 de autovehicule s-a dispus imobilizarea, ca urmare a constatării faptului că erau utilizate pentru efectuarea transportului ilegal de persoane.

Au fost constatate și 490 de infracțiuni, 333 fiind la regimul rutier și 4 de evaziune fiscală, pentru care au fost întocmite dosare penale.

În activități, alături de polițiști rutieri și de investigarea criminalității economice, au fost angrenați și specialiști ai Registrului Auto Român și ai Inspectoratului Teritorial de Muncă. La nivel naţional, acţiunile pentru combaterea ilegalităților din domeniu continuă.

sursă: politiaromana.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ideea îndrăzneață a candidatului ALDE Alba pentru Primăria Sebeș: Un spital regional sau măcar unul modern municipal

Publicat

ALDE Alba și-a prezentat candidatul pentru fotoliul de primar al Municipiului Sebeș. Acesta este Nicolae Besoiu. 

Într-o conferință de presă susținută vineri, 3 iulie, la sediul ALDE, Besoiu a venit cu o idee îndrăzneață pentru Sebeș: un spital modern, municipal sau chiar unul regional, construit în proximitatea localității. 

Ideea lui Besoiu a pornit de la demersul Primăriei Sebeș, care atrage fonduri pentru modernizarea clădirii în care funcționează unitatea medicală din municipiu.

Acesta a spus: ”nu era mai bine ca Sebeșul, împreună cu Pianu, Săsciori, să găsim o locație în care să aducem un spital regional?”

Mai mult, a făcut și o afirmație legată de intenția guvernului de a amenaja un spital regional la Cluj: ”eu, sincer, în afară de faptul că un spital regional la Cluj creează niște locuri de muncă pentru Cluj, nu îi văd rostul, pentru că Clujul are clinici de inimă, are tot ce îți poți dori la momentul asta din punct de vedere al sănătății”.

Candidatul ALDE pentru Primăria Sebeș a enumerat apoi și o serie de beneficii pentru oraș, dacă un spital regional ar fi construit în proximitatea acestuia: ”Gândiți-vă ce ar însemna pentru zona noastră, pentru Sebeș, un spital regional.

În câteva minute ieși din mărginimea Sibiului, din Hunedoara, aici la Sebeș, în maxim jumătate de oră pe autostradă ești aici. Ce înseamnă asta: locuri de muncă, undeva la 400 de locuri de muncă destul de bine plătite la nivel actual din sănătate, investiții în imobiliare, creșterea pieței materialelor de construcții, salariilor din comerț etc.”, a precizat acesta.

Când a fost luat la întrebări de către reporterii prezenți la conferința de presă, care au menționat că o construcție a unui spital regional nu ține de admistrația locală, ci de cea de la nivel național, Besoiu a precizat că un spital modern este dorința locuitorilor și că, dacă va deveni primar, va lupta pentru un spital modern – dacă nu unul regional, macăr unul municipal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate