Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Karaoke, desene pe asfalt, carnaval mascat pentru peste 700 de copii din centrele de zi din Alba şi Mureş

Publicat

Copiii din casele de tip familial, din centrele de zi şi cele rezidenţiale din Alba Iulia, Blaj, Baia de Arieş, Ocna Mureş, Războieni şi Silivaş, care se află în reţeaua socială a Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia au fost sărbătoriţi în ultimele zile printr-o serie de acţiuni dedicate „Zilei Internaţionale a Copilului”. Peste 700 de copii din judeţele Alba şi Mureş au fost implicaţi în acţiuni inedite, au participat la spectacole şi concursuri sau au avut parte de excursii. Nu au lipsit petrecerile tip carnaval sau cadourile gustoase şi delicioase de care s-au bucurat copiii de ziua lor prin implicarea unor sponsori generoşi.

La nivelul eparhiei, în cele două judeţe, funcţionează 18 case de tip familial în care sunt ocrotiţi aproximativ 230 copii, un centru de formare a deprinderilor pentru viaţă independentă pentru 15 copii, 6 centre de zi pentru copii pentru 150 de beneficiari, 11 centre educaţionale pentru 275 de copii, un centru rezidenţial pentru 14 copii, două centre şcoală specială pentru 30 copii cu dizabilităţi şi un centru de zi pentru copii antepreşcolari în care sunt ocrotiţi 34 de copii.

O zi de vis pentru copiii de la centrele sociale din Silivaş şi Războieni

Cei 50 de copii ocrotiţi în centrele de zi „Sfânta Filofteia” din Silivaş şi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni au sărbătorit Ziua Internaţională a Copilului printr-o excursie la Cluj-Napoca. Copiii au vizitat grădina botanică, au mers la film şi au servit masa în oraş. „Mulţi dintre aceşti copii au ieşit pentru prima dată într-un oraş mare pentru ei fiind ceva inedit. Au avut parte de o zi de vis care a fost posibilă datorită unor oameni cu suflet mare care nu au uitat ce înseamnă să ai suflet de copil” a spus părintele Vladimir Beregoi, coordonatorul celor două centre.

Centrul de zi „Sfânta Filofteia” din Silivaş funcţionează din anul 2004, iar Centrul de zi Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni a fost deschis în 2011. Ambele centre oferă servicii unui număr de 25 de copii şi funcţionează într-un parteneriat între Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba şi consiliile locale din Hopârta, respectiv Ocna Mureş.

Ziua Copilului sărbătorită şi în Casa de tip familial din Baia de Arieş

Ziua Copilului a fost sărbătorită şi în Casa de tip familial „Sfânta Varvara” din Baia de Arieş. Cei şase copii ocrotiţi în cadrul acestei case au participat alături de ceilalţi copiii din oraş la o serie de manifestări dedicate „Zilei Internaţionale a Copilului” care se vor încheia miercuri cu un carnaval mascat. Copiii au primit fiecare cadouri de ziua lor constând în dulciuri, fructe şi rechizite.

Centrul de Zi pentru copii antepreşcolari „Sfânta Irina” din Blaj a împlinit un an de activitate

Centrul de zi pentru copii antepreşcolari „Sfânta Irina” din Blaj, centru pilot la nivelul României, s-a aflat în sărbătoare de 1 iunie. Copiii şi angajaţii centrului au sărbătorit atât „Ziua Internaţională a Copilului”, cât un an de la înfiinţarea aşezământului social.

Cei 34 de copii şi educatorii centrului au organizat acţiuni inedite şi au defilat până în parcul din Blaj, micuţii fiind îmbrăcaţi în tricouri albe pe care şi-au imprimat mânuţele şi au purtat în piept un ecuson cu mesajul „e ziua mea”. În parc, micuţii au servit cu bomboane persoanele prezente şi au dăruit baloane copiilor pe care i-au întâlnit. De asemenea, pe o planşă, copiii şi-au imprimat picioruşele, pentru a marca sugestiv trecerea lor prin creşă. Acţiunile au fost completate de un carnaval la care au fost invitaţi şi părinţii micuţilor. Copiii s-au costumat, au fost pictaţi pe faţă, au asistat la un scurt spectacol de teatru de păpuşi, au cântat şi au dansat pe o scenă amenajată special pentru ei.

Centrul de Zi pentru copii antepreşcolari „Sfânta Irina” din Blaj a fost deschis în data de 1 iunie 2012 fiind centru pilot în reţeaua socială a Bisericii Ortodoxe Române. Acesta vine în sprijinul familiilor tinere, care au în primul rând o situaţie materială mai dificilă. În cadrul Centrului de Zi „Sfânta Irina” din Blaj sunt oferite servicii de asistenţă socială copiilor cu vârste cuprinse între 0-3 ani, 10 ore pe zi.

Desene pe asfalt şi carnaval la Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia

Ziua Internaţională a Copilului a fost sărbătorită aşa cum se cuvine şi de cei 14 copii din cadrul Aşezământului Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia. Ei au participat sâmbătă, 1 iunie, la evenimentul „Desene pe asfalt” organizat de Tineretul Naţional Liberal Alba Iulia la Casa de Cultură a Studenţilor, iar apoi s-au bucurat de un tur prin Şanţurile Cetăţii Alba Carolina şi la „Traseul Celor Trei Fortificaţii”. Seara au încheiat-o cu un carnaval în cadrul aşezământului unde toţi copiii s-au costumat în diferite personaje, iar în final au fost premiaţi cu dulciuri oferite de Cofetăria Aladin. Duminică, 2 iunie, copiii au încheiat ziua într-un mod activ jucând volei, badminton, baschet, fotbal şi tenis.

Sărbătoare la Aşezământul Social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureş de 1 Iunie

De ziua lor, copiii din cadrul Aşezământului Social „Sfântul Mucenic Ciprian” Ocna Mureş au fost sărbătoriţi prin intermediul activităţilor interactive puse la cale de către întreg personalul Filialei Filantropia Ortodoxă Ocna Mureş. Celor 40 de copii prezenţi (aparţinând Casei de tip familial şi Centrului de zi), cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani, li s-a oferit posibilitatea participării la fiecare dintre cele patru ateliere gândite ca şi activităţi menite să le dezvolte abilităţile de relaţionare în cadrul grupului: atelierul de jocuri, atelierul de pictură pe faţă, unul competiţional (care a presupus doborârea unui castel construit din pahare, în vederea acumulării punctajului maxim) şi un atelier de creaţie (unde copiii au învăţat să construiască o morişcă din hârtie).

Una dintre cele mai iubite activităţi a fost cea de karaoke, care le-a oferit sărbătoriţilor ocazia de a cânta şi de a dansa pe melodiile lor preferate. Răsfăţul a fost completat cu un meniu special pregătit: sandwich-uri, hot dog, salam de biscuiţi şi prăjituri, iar momentul culminant a fost cel al sosirii tortului. Petrecerea a continuat până la ora 17, după care copiii au ieşit în oraş pentru a asista la spectacolul organizat de către Primăria Ocna Mureş cu ocazia Zilei Copilului. „O parte dintre copiii din cadrul Casei de Tip Familial au mărturisit că acest 1 iunie a fost cea mai frumoasă zi din viaţa lor, declarându-se totodată trişti că nu există o astfel de sărbătoare care să poată fi repetată zilnic sau care să fie organizată pe parcursul unei întregi săptămâni. Ţin să mulţumesc tuturor celor implicaţi în realizarea acestui eveniment, personal angajat şi voluntari, pentru dăruirea de care au dat dovadă în această zi minunată dedicată copiilor” a spus Ciprian Orga, coordonatorul Aşezământului Social „Sfântul Mucenic Ciprian” Ocna Mureş.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax