Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: La Roșia Montană se lucrează de zor la clădirile de patrimoniu din sat. Ce obiective au primit finanțare

Publicat

La Roșia Montană se lucrează de zor la clădirile de patrimoniu din sat, parte a Peisajului Minier Istoric Roșia Montană, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Lucrările sunt finanțate de Institutul Național al Patrimoniului prin Ministerul Culturii și cofinanțate de proprietari sau de Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial prin donațiile primite.

Potrivit reprezentanțiilor asociației, la casa 349 se vopsesc tâmplăriile și se pune țiglă, la casa 320 se repară profilele și ușa de la intrare, la casa 331 se trag profile după model istoric și se reface maurul de piatră seacă din fața casei.

„În spate la toate acestea e o altă echipă de oameni care se ocupă de situații de plată, deconturi și realizare documentații specifice. (…) Pentru a putea finaliza aceste lucrări avem nevoie și de sprijinul vostru.

Orice donație spre Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, Roșia Montană 331A, IBAN RO26RNCB0112168657980001, CIC 16865798, CUI 42625595, SWIFT RNCBROBU este binevenită”, au scris reprezentanții Asociației Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, vineri, pe pagina de Facebook.

În acest an, 14 clădiri sau obiective istorice din Roșia Montană primesc finanțare din partea Ministerului Culturii, prin Timbrul Monumentelor Istorice 2022, apel de finanțare lansat de Institutul Național al Patrimoniului:

  • 2 clădiri primesc finanțare pentru intervenții de urgență (Bisericile Greco-Catolică și Romano-Catolică)
  • 2 obiective aparținând cultelor și administrației locale (casa cantorului Bisericii Unitariene și fostul cinematograf) primesc finanțare pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice
  • 10 obiective (case tradiționale, căminul cultural, biserici, monumentul comemorativ al lui Simion Balint și un obiectiv arheologic – galeria romană din Orlea) au obținut finanțare pentru lucrări de întreținere și reparații curente (prin Apelul tematic Roşia Montană – patrimoniu UNESCO în pericol).

sursa, foto: Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax