Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Lăsatul Secului, la Școala Gimnazială “Avram Iancu” din Alba Iulia. Elevii și părinții au pregătit mâncare tradițională

Publicat

Elevii claselor a V-a de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia au marcat, joi, „Lăsatul Secului” de Postul Crăciunului, printr-o expoziție culinară ce a devenit tradiție în această instituție.

Activitatea se înscrie și în cadrul Anului omagial al satului românesc, proclamat la 1 ianuarie 2019, în Patriarhia Română ca an al valorilor și tradițiilor spirituale. Îndrumați de diriginții Dana Slevaș, Roman Cristinel, Pavel Ioan, dar și de părinți, elevii celor trei clase au pregătit preparate culinare specifice bucătăriei românești, dar și celei internaționale, care au fost expuse apoi într-o sală de clasă pentru a fi admirate, dar și degustate. Mesele, frumos decorate de către copii, au fost încărcate cu aperitive, sarmale, plăcinte, cozonaci, gogoși sau dulciuri de casă.

Elevii au prezentat mâncărurile expuse, rețetele și ingredientele folosite pentru prepararea acestora.

Proiectul a avut ca scop promovarea valorilor tradiţionale, autentice, formarea unor atitudini moral-creștine, a unor comportamente dezirabile, fiind totodată o modalitate de petrecere a timpului liber, de relaţionare şi socializare a copiilor într-un mediu organizat, transmit reprezentanții școlii .

Copiii au învățat ce înseamnă Lăsatul Secului, ce tradiții se respectă în popor și ce semnificație are Postul Crăciunului atât pentru menținerea sănătății, cât și pentru viața spirituală, atât din mesajul directoarelor Elena Ignat și Mirela Ianc, cât și din expunerea profesoarei de religie, Simona Florea. Diriginții implicați în acest proiect le-au vorbit elevilor în cadrul orelor de dirigenție despre rolul alimentelor în menținerea unei vieți sănătoase și i-au sfătuit să facă alegeri conștiente în ceea ce privește produsele pe care le consumă.

De asemenea, le-au reamintit normele de conduită și bunele maniere de care trebuie să dea dovadă în timpul mesei, aceștia având ocazia să le exerseze în cadrul acestui eveniment.

La final, elevii au gustat din preparatele culinare pregătite și au învățat că unele dintre acestea ar trebui înlocuite în perioada postului cu produse de origine vegetală, care sunt  necesare unei alimentații sănătoase și echilibrate. O parte din preparate au fost donate Adăpostului pentru oamenii străzii din Gara CFR Alba Iulia.

Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de elevii celor trei clase implicate în proiect și de corul ciclului gimnazial „Belcanto”, dirijat de profesor Gabriel Bucur.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax