Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Mai avem și locuri urâte în Alba Iulia. Câteva zone uitate, clădiri abandonate, gunoaie și drumuri pline de gropi


Publicat

locuri alba iuliaAlbaiulienii nu ratează nicio ocazie de a se lăuda cu orașul lor, cu cetatea minunată care este bătută la pas de sute de mii de turiști pe an. Același lucru îl fac și politicienii sau reprezentanții administrației locale, ridică în slăvi Alba Iulia și încearcă să o promoveze în toate modurile posibile. Dar, din păcate mai sunt și locuri urâte la Alba Iulia, locuri pe care administrația, primarul și toți consilierii locali vor trebui să și le asume și să le includă în agenda următorului mandat.

Zona dinafara Cetății, adevăratul oraș în care locuiesc, muncesc și îşi petrec mare parte din timp cetățenii, este, pe alocuri, o epavă uitată în timp. Locaţii care erau cândva puncte-cheie în „Cealaltă Capitală” sunt acum exemple de „pus sub preş”. Mormane de gunoaie zac pe unele străzi, zeci de clădiri abandonate gata să se prăbușească în orice moment, gropi și drumuri neasfaltate. 

O singură plimbare prin exteriorul Cetății te face să îți dai seama că timpul a rămas în loc pentru o parte din oraș. Gara, Lumea Nouă, o parte din zona de la Schit sunt doar câteva exemple care nu ne mai fac așa de mândri că suntem albaiulieni.

Desigur, nu dorim să anulăm din start eforturile autorităţilor locale care anunţă, periodic, de exemplu, investiţii în modernizări de străzi, a serviciilor de salubritate, de întreţinere a spaţiilor verzi sau proiecte de regenerare urbană ori de valorificare a unor spaţii abandonate din oraş. În plus, în unele cazuri, nu se poate interveni pentru că terenurile nu sunt în proprietatea privată a administraţiei locale.

Însă deocamdată, vă prezentăm o listă scurtă a celor mai deprimante zone din „Cealaltă Capitală”, locaţii care nu ar trebui trecute cu vederea la capitolul planuri pentru dezvoltarea oraşului.

IMG_3544Gara Alba Iulia, între clădiri „abandonate” și investiții moderne

Turiștii care aleg să vină la Alba Iulia cu trenul sunt întâmpinați de imagini care nu fac cinste în vreun fel unui oraș european curat și civilizat. Chiar înainte de a ajunge în Gara Alba Iulia, de o parte și de alta a liniei ferate se găsesc clădiri vechi, anexe părăsite sau vagoane de tren ruginite. Într-una dintre aceste clădiri își are locația Reprezentanța Alba a CFR Marfă, în timp ce altele au fost folosite în trecut ca spații de depozitare, ateliere sau garaje. În spatele acestora, un peisaj dezolant, cu gunoaie și gropi la tot pasul.

 

IMG_3548Stația din Alba Iulia a fost inaugurată în 22 decembrie 1868, iar în 1 decembrie 1918, Gara Alba Iulia a primit participanții la Marea Unire. În noiembrie 2006 a fost deschisă „Eurostația de cale ferată Alba Iulia”.

În prezent, peroanele pustii și șinele fără trenuri dau senzația unui „faliment iminent”. Un șanț desparte noul peron, acoperit, cu iluminat și panouri de informare moderne, construit odată cu lucrările de reabilitare a liniei de cale ferată Brașov – Simeria, de peronul vechi, cu asfaltul crăpat printre care a început să crească vegetația, cu bănci ruginite și murdare pe care cu greu s-ar putea așeza cineva.

 

IMG_3558Călătorii care au „scăpat” de peronul gării și încearcă să ajungă în Cetatea Alba Carolina sau în diferite zone ale orașului pot alege să meargă cu taxiul sau cu unul dintre mijloacele de transport în comun.

Până acolo însă vor fi nevoiți să treacă prin parcarea din fața stației, care se prezintă mai ceva ca după un „bombardament”.

Gropile adânci și betonul „mărunțit” până la plasa de fier din structură pot pune „piedici” trecătorilor neatenți.

 

IMG_3569Tot în aceeași zonă, între Gara CFR și Autogară, se află o clădire în care a funcționat, cu ani buni în urmă, un restaurant. Din imobil a mai rămas „neatinsă” doar reclama, în timp ce tencuiala a început să se desprindă de pe ziduri, geamurile din spatele gratiilor de metal au fost sparte, iar acoperișul este plin de găuri. Timpul pare că s-a oprit în loc încă de acum câteva decenii.

Pentru ca „tabloul” să fie complet, lângă clădire se află o parcare în care pietrișul amestecat cu pământ și nisip ține locul asfaltului, unde staționează și întorc mijloacele de transport în comun.

 

IMG_3587Cartierul „Lumea Nouă”

Într-o altă zonă a municipiului Alba Iulia se resimte nevoia de schimbare. Este vorba despre o parte din zona industrială, respectiv de cartierul cunoscut și sub denumirea de „Lumea nouă”. În zona respectivă, strada Craivei este recunoscută pentru casele parcă uitate de vreme, hainele care se usucă pe garduri, porcii şi câinii care umblă liberi pe stradă și gunoaiele care sunt aruncate la tot pasul.

Aproape în fiecare an, autoritățile locale au organizat acțiuni de ecologizare prin care și-au propus să contribuie, pe termen lung, la creşterea calităţii vieţii şi spiritului civic comunitar aferent cetăţenilor de etnie romă rezidenţi în această zonă a municipiului. Efectul acestora a fost însă unul de scurtă durată.

IMG_3590Ca dovadă, pe strada Gheorghe Șincai, imediat după clădirile rămase din fabrica de covoare „Incov” și după locul în care în fiecare duminică dimineața se ține talciocul, drumul este străjuit de o parte și de alta de grămezi de gunoaie. Cei care sunt străini de zonă au impresia că pe aici este calea de acces spre rampa de gunoi a orașului, deși în fapt este o stradă dintr-un municipiu european.

Aruncate direct pe marginea drumului sau purtate de vânt, deșeurile au împânzit terenul viran. Reziduurile sunt adevărate focare de infecție, mai ales pe timpul verii, când miasmele se răspândesc în toată zona. Printre „munții de gunoaie” au apărut și construcții clandestine, adăposturi improvizate, ascunse parcă de terenul cu denivelări.

IMG_3585Tot în zonă se află și Grădinița nr. 10 cu program normal și prelungit. Situată în spatele cantinei „Ardealul”, grădinița se întinde pe o suprafaţă de 1.203 metri pătraţi care cuprind atât clădirea cât şi curtea. În anul 2012, când spațiul a fost dat în folosință, era singura grădiniţă din Alba Iulia dotată cu un sistem modern de alarmă.

În prezent, în fața clădirii se află un teren dezafectat, „împânzit” de gunoaie, folosit drept parcare de șoferii care locuiesc în zonă.

 

IMG_3610Blocul G2, „ghetoul” din centrul orașului

În cartierul Cetate din municipiul Alba Iulia, pe strada Arnsberg, se află blocul G2 – cunoscut sub denumirea de „Turturica”, un ghetou a cărui comunitate trăieşte într-o sărăcie lucie. Proprietari sunt, în majoritatea cazurilor, săraci (persoane cu venituri medii şi mici, persoane cu datorii, mulţi locatari bătrâni, dar şi apartamente goale/nelocuite).

Blocul, știrbit pe alocuri din cauza lipsei de geamuri, este acoperit de covoarele și lenjeriile de pat scoase pe balcoane. Imaginea sinistră a clădirii este în contrast perfect cu restaurantele și cafenelele aflate la doar câțiva pași.

Administrația locală se gândește să facă un bloc de locuințe sociale în zona Lumea Nouă unde să îi mute pe cei din Turturica. În locul blocului G2 ar urma să fie amenajată o parcare subterană. Proiectul este doar în stadiu de idee, momentan.

IMG_3632Lângă Poarta I a Cetății Alba Carolina, fosta ceainărie s-a transformat într-o toaletă publică

Pe vremuri, în spațiul dezafectat situat pe strada Mihai Viteazul, lângă Poarta I a Cetății, a funcționat o ceainărie, după care a fost un punct al gardienilor publici. În prezent, magazia dezafectată este folosită pe post de depozit și uneori adăpost de către oamenii străzii.

De clădire se folosesc și unii dintre trecători, care, în lipsa unei toalete ecologice în zonă, aleg să folosească spațiul pentru nevoile fiziologice.

 

IMG_3635Tot lângă Poarta I a fost și o terasă de vară care a fost lăsată în paragină. Cu acaestă imagine dezolantă sunt întâmpinați turiștii care aleg să intre în Cetatea Alba Carolina, pe prima Poartă a Cetății.

Vizavi de fosta grădină se află un alt teren dat uitării care pe timpul verii se transformă într-o groapă de nisip care se presupune a fi un teren de volei.

 

 

 

IMG_3645O altă zonă, aceeași situație. La doi pași de Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, în centrul municipiului se află un teren care a avut mai demult destinația de parcare publică.

În prezent, parcela îngrădită pe jumătate folosește drept coș de gunoi sau toaletă publică pentru trecători, asta după ce în urmă cu șase ani a fost amenajat pe el, în semn de protest, o mică fermă cu tot ce implică ea: căpițe de fân, găini chiar și capre. Proprietarul terenului, Călin Ciobanu, a protestat în repetate rânduri împotriva administrației locale pentru că nu îl lăsa să construiască nimic pe respectivul teren.

Problemele sunt mai vechi de 6 ani și se pare că încă nu s-a găsit o rezolvare. Până una alta, trecătorii au unde să se ascundă dacă nevoile fiziologice nu le permit să mai ajungă până la toaletele ecologice care nu sunt mai departe de 50 de metri de acest teren.

schitZona de la Schit era cândva principalul punct de socializare și relaxare al albaiulienilor. La marginea pădurii se adunau, în weekend-uri sau în zilele de sărbătoare, zeci de familii să se bucure de câteva ore de relaxare. Acum doar câinii vagabonzi se mai plimbă pe teren. Băncile sunt mucegăite, foișoarele sunt doar niște focare de infecție și terenul de tenis este plin de gropi.

Se pare că a existat interes pentru concesionarea acestui teren de către un om de afaceri care a cumpărat și a renovat fostul restaurant „Terasa Viitor”, însă consilierii locali au considerat că suma de 90.000 de euro la cât a fost evaluat este prea mică pentru valoarea acestui teren și astfel stă în paragină, uitat de lume.

Aceeași soartă o are și fostul ștrand în care se spunea că se va amenaja un parc după închiderea lui. Ștrandul a fost închis de 2 ani, nu s-a făcut altul în locul lui și nici parcul.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. albaiuluan

  miercuri, 30.03.2016 at 10:02

  Primaria e responsabila pt gropile din gara nu pentru cladiri… Dupa parerea mea problema majora e zona Dedeman. E un focar e infectie dar presupun ca acolo sunt multi votanti ai domnului primar si nu vrea sa le strace mediul de viata infect…

  • Se scrie albaiulian...

   miercuri, 30.03.2016 at 19:44

   La alegerile locale din 2012 singura sectie din oras in care Hava a primit mai putine voturi decat principalul contracandidat a fost cea in care era arondata si Lumea Noua. Dar comentam asa ca sa ne aflam in treaba…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, în vizită la Alba Iulia, în contextul unor relații tensionate cu România

Publicat

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, se va afla astăzi la Alba Iulia, într-o vizită în România pe parcursul căreia va mai merge la București și Cluj-Napoca. Detaliile vizitei sale în oraș nu au fost făcute publice dar se pare că se va întâlni cu reprezentanți ai comunității maghiar și ai bisericii, 

Cu doar câteva ore înainte de întâlnirea de marți de la București cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, Szijjártó Péter a transmis un mesaj pe Facebook: „În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc”, în contextul unor relații recente tensionate între cele două țări.

Inițial, pe agenda ministrului ungar figurau doar vizite la Cluj Napoca și Alba Iulia, ulterior, pe cale diplomatică, stabilindu-se întâlnirea cu Bogdan Aurescu.

„Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”, a scris marți dimineață, pe Facebook, Szijjártó.

Citește și: Cum a reacționat Ungaria la declarațiile președintelui României. Ministrul de Externe: ”Mai mult respect pentru maghiari”

Relațiile dintre cele două țări s-au tensionat după declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis, prin care acesta a atacat dur UDMR și PSD pentru adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

”Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale.

Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a răspuns la momentul respectiv, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

OFICIAL: Examenul de certificare de la liceele tehnologice se susține printr-un proiect depus online. Cum se va desfășura

Publicat

Examenul de certificare de la liceele tehnologice se susține printr-un proiect depus online, prevede un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial.

“Depunerea proiectului în vederea susținerii examenului de certificare, în format pdf, se realizează on-line, la adresa de e-mail a unității de învățământ, urmând a fi arhivat în format digital și păstrat 3 (trei) ani.

În cazul în care elevii nu au mijloacele necesare transmiterii proiectului în format pdf la adresa de e-mail a unității de învățământ, acesta va fi depus, fizic, la secretariatul unității de învățământ,” se arată în documentul citat de Edupedu.ro.

Citește și: BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

“Pentru fiecare candidat se completează Fișa de evaluare a proiectului de către fiecare evaluator din comisia de examinare. Aprecierea se face prin acordarea unui punctaj, pentru fiecare indicator”.

“Președintele comisiei de examinare mediază situațiile în care apar diferențe mai mari de 3 puncte la unul sau la ambele criterii de evaluare din Fișa de evaluare. Hotărârea președintelui este definitivă”.

Vezi și: OFICIAL: Calendarul examenelor la BAC 2020. În ce zi se desfășoară fiecare probă și când vor fi afișate rezultatele

“Pentru fiecare candidat, punctajul final se calculează de către comisia de examinare ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a punctajelor totale acordate de către cei 2 membri evaluatori ai comisiei de examinare și se consemnează în Fișa de evaluare, iar apoi se stabilește calificativul obținut, conform anexei nr. 2”, prevede ordinul citat.

Rezultatele finale pot fi: «admis», cu precizarea calificativului obținut pentru fiecare elev («Excelent», «Foarte bine», «Bine» sau «Satisfăcător»), «respins», «neprezentat». Cel neprezentat înseamnă că nu a depus proiectul.

Sursă: Edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COVID-19 nu se răspândește prin apă: Piscinele, lacurile și marea sunt sigure. Ce trebuie să facem pe plajă

Publicat

Noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine, spun experţii în sănătate publică din Statele Unite. „Nu există dovezi că COVID-19 se poate transmite prin utilizarea piscinelor şi a căzilor”, a transmis Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA.

„Cantitatea medie de clor dintr-o piscină va ucide virusul”, a spus Roberta Lavin, profesor de medicină la Universitatea din Tennessee’s College of Nursing.

De asemenea, oamenii de ştiinţă spun că virusul este puţin probabil să se dezvolte în apa sărată a oceanelor şi mărilor. Similar, lacurile sunt considerate o zonă sigură pentru scăldat deoarece, deşi apa dulce nu are proprietatea de a ucide microbul, este puţin probabil ca acesta să fie asimilat dată fiind cantitatea mare de apă.

Dacă scăldatul este sigur, statul la plajă nu e la fel, avertizează specialiştii. Acolo este de obicei multă lume, iar obiectele și spațiile folosite în comun (cum sunt toaletele, de exemplu) pot fi periculoase. Asta pentru că virusul poate supravieţui pe suprafeţele uscate.

Din acest motiv, este important ca persoanele care aleg să facă plajă în această perioadă în zone, să se asigure că au dezinfectat bine suprafaţa şezlongurilor, a balustradelor sau a altor zone cu care intră în contact.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O fetiță de 5 ani și alte șapte persoane, vindecate de coronavirus la secția de Infecțioase a spitalului din Alba Iulia

Publicat

În cursul zilei de duminică și luni, 24 și 25 mai 2020, un număr de 8 pacienți, internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, au fost declarați vindecați de COVID-19 și au fost externați, după ce rezultatele a două teste consecutive în cazul acestora au ieșit negative, au transmis reprezentanții instituției.

Cel mai tânăr pacient vindecat este o fetiță în vârstă de 5 ani, iar cel mai vârstnic o femeie de 63 de ani. Cei 8 pacienți externați (4 de sex feminin și 4 de sex masculin) locuiesc în comuna Noșlac (3), orașul Ocna Mureș (3) municipiul Sebeș (1), comuna Șpring (1).

În total, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase a SJU Alba Iulia au fost vindecați de COVID-19 un număr de 52 de pacienți, majoritatea cu forme ușoare și medii, respectiv cu evoluție favorabilă la tratamentul administrat.

De asemenea, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase au fost internați 179 de pacienți suspecți de COVID-19, boală cauzată de infectarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Rezultatele analizelor de laborator la 93 dintre ei au ieșit pozitive, în vreme ce în cazul celorlalți 86 de pacienți rezultatele au ieșit negative, infirmând astfel prezența virusului.

Dintre cei 97 de pacienți pozitivi, 52 au fost declarați vindecați, iar 30 au fost transferați la unități sanitare din Blaj (13), Aiud (15) și Sibiu (2). În prezent, la secția de boli infecțioase se află internați 15 pacienți confirmați cu COVID-19.

SJU Alba Iulia este o unitate sanitară în care se tratează cazurile confirmate, sunt internate inclusiv cazuri suspecte, iar în propriul laborator se analizează probele recoltate pentru depistarea virusului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate