Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Mai multe vipere au fost văzute de turiști, în zona Lacului Oașa. Atenționări și măsuri de prim ajutor în caz de mușcătură

Publicat

Mai multe vipere au fost observate sâmbătă, 22 iulie, în jurul prâznului, în zona Lacului Oașa de câțiva turiști. Mai exact au fost observate pe valea râului Curpăt. 

Însă în zonă, cititorii alba24.ro transmit că de curând o altă viperă a fost văzută în zona Luncile Prigoanei, pe drumul care face legatura cu Poarta Raiului și Șureanu.

Aceștia spun că în zonă, în ultima vreme au fost semnalate mai multe vipere pe drumurile principale, dar și pe potecile frecventate de turiști.

Salvamontiștii atrag atenția turiștilor să nu se apropie de acestea și au lansat un set de reguli și măsuri de prim ajutor în caz că cineva este mușcat de o viperă.

Măsuri de prim ajutor în caz de mușcătură de viperă – Comisia medicală Salvamont România

Manifestările clinice ale mușcăturii de viperă depind de mai mulți factori: cantitatea de venin injectat, localizarea mușcăturii, starea de sănătate a victimei.

Veninul poate sa ducă la apariția unor efecte atât locale cât și sistemice (ale întregului organism), urmate rareori de deces, decesele survenind în special la copii (din cauza unei doze mai mari de venin raportat la greutate) și la vârstnici.

 Semne si simptome ale mușcăturii de viperă:

locale – urme ale mușcăturii, edem („umflare”) local, flictene (vezicule) hemoragice

sistemice (generale) – febra, transpirații, greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, lipotimie („leșin”), dificultăți de respirație, durere toracica, convulsii, coma,

alte manifestări neurologice, hemoragii, urticarie, soc anafilactic (edem al feței, limbii, cailor aeriene, dificultăți de respirație, șoc – tensiune arterială prăbușită, puls periferic nepalpabil).

Clasificarea mușcăturilor de viperă după gradul de toxicitate

Gradul 0 (fără reacție toxică ) – urme ale mușcăturii, fără edem („umflare”) local

Gradul 1 (reacție toxică minimă ) – edem („umflare” ) local în jurul mușcăturii, fără reacție sistemică

Gradul 2 (reacție toxică moderată) – edem al întregului membru mușcat, reacție sistemică minimă (vărsături, hipotensiune arterială tranzitorie)

Gradul 3 (reacție toxică severă) – edem care se extinde rapid spre trunchi, stare de șoc, hemoragii sau alte reacții sistemice.

Măsuri de prim ajutor în cazul mușcăturilor de viperă

liniștirea pacientului, evitarea mobilizării inutile a acestuia; acesta va fi așezat întins pe spate (sau în poziție laterală de siguranță, dacă este inconștient ) într-un loc sigur, la adăpost de un eventual alt atac al șarpelui

apelarea Numărului Unic de Urgență 112 sau a Dispeceratului Național Salvamont – 0372126668, pentru a anunța evenimentul și a oferi detalii asupra stării victimei și a localizării acesteia (eventual coordonate GPS)

se curăță plaga cu apa oxigenată sau cu apă curată

se scot eventualele inele, brățări sau altele asemenea de la nivelul membrului mușcat deoarece în caz de apariție a edemului, înlăturarea lor va fi foarte dificilă, iar acestea vor acționa ca un garou

proximal de plaga mușcată se aplică un pansament cu o fașă elastică pentru a încetini diseminarea veninului pe cale limfatică; bandajul elastic se scoate numai la

spital, după administrarea serului antiviperin (dacă acesta este indicat). Bandajul nu trebuie aplicat prea strâns, pentru a nu împiedica circulația sanguină arterială,

cât „să se poată introduce un deget sub bandaj”

NU se practică incizii sau „cauterizări” la nivelul mușcăturii

NU se „stoarce” plaga

NU se recomandă aplicarea de gheață sau garou

NU se aplica diverse substanțe sau curent electric la nivelul plăgii

NU se încearcă capturarea șarpelui

NU se recomandă utilizarea dispozitivelor de aspirație a veninului

NU se aspiră veninul cu gura

Membrul mușcat se imobilizează într-o atelă, pentru a împiedica contracțiile musculare care favorizează circulația limfatică; membrul respectiv va fi menținut în poziție neutră sau mai jos decât nivelul cordului și nu mai sus decât acesta.

Șocul anafilactic se tratează de urgență prin administrarea de Adrenalină, existând în farmacii sisteme de auto-injectare cu Adrenalină (Anapen, Epipen) intramuscular. Acestea pot fi incluse în baremul trusei de prim-ajutor (daca persoana se cunoaște cu alergii severe).

Pe lângă administrarea de Adrenalină este utilă și administrarea de antihistaminice (acestea pot fi administrate și în reacțiile anafilactice mai ușoare, iar Adrenalina se administrează doar în formele severe – șoc anafilactic)

În caz de instalare a stopului cardio-respirator se aplică manevre de resuscitare cardio-pulmonară.

Pacientul va fi transportat la spital pe targă, evitându-se mobilizarea acestuia (pacientul nu va umbla).

Serul antiviperin se va administra doar la spital, dacă gradul de toxicitate este moderat-sever.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax