Contacteaza-ne si pe
Publicitate

TEIUȘ

FOTO: Marş militar şi manifestări dedicate martirului Ion Arion, la Teiuş. Au participat invitaţi din Alba şi Cluj

avatar

Publicat

mars militar teius

Oraşul Teiuş a fost, vineri, gazda unor evenimente memorabile, incluse în seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918. Simpozion, dezvelirea unui monument şi ceremonial militar sunt câteva dintre reperele zilei de vineri, 23 noiembrie, la Teiuş.

Dimineaţa, la Casa de Cultură a oraşului Teiuş a debutat simpozionul „ Ion Arion – patriot înflăcărat şi martir al neamului românesc” şi a fost prezentată expoziţia pictorului Cornel Vana şi a Cercului de pictură Teiuş, sub coordonarea profesorului Călin Cotoară.

„Lucrările prezentate, pline de simţire şi vibraţie patriotică, bine documentate ştiinţific, pot să facă cinste unui centru universitar de renume, iar parteneriatul Primarie, Consiliul Local Teiuş – Universitatea „1 Decembrie 1918” –  Liceul Teoretic Teiuş şi-a arătat roadele”, transmit reprezentanţii primăriei.

Lansarea cărţii „Petelca, un sat ardelean” a completat peisajul cultural al oraşului Teiuş.

De la ora 13.00, pe Aleea Personalităţilor Teiuşene, a fost inaugurată statuia lui Ion Arion. Au participat ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, prefectul judeţului Alba, Dănuţ Hălălai, prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, primari, consilieri locali şi judeţeni, lideri politici, oameni de cultură, preoţi, cetăţeni ai oraşului Teiuş.

ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, împreuna cu un sobor de preoţi au sfinţit monumentul bust al stegarului martir Ion Arion şi au săvârşit slujba religioasă.

Au rostit alocuţiuni: ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, prefectul judeţului Alba, Dănuţ Hălălai, prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel şi primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai.

Garda momentului a fost asigurată de militari din Batalionul 814 tancuri „Mihai Vodă” din Turda.

Au fost depuse coroane de flori, în acordurile fanfarei Centrului de Cultură „Augustin Bena”, care împreuna cu Oana Marian au deschis evenimentul prin intonarea imnului de stat al României.

În cadrul unui ceremonial militar, publicul i-a putut vedea pe militarii Batalionului 814 tancuri „Mihai Vodă” Turda, Batalionului 136 Geniu Apulum, un pluton de elevi militari ai Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, care au defilat pe acordurile muzicii fanfarei militare din cadrul Diviziei 4 Infanterie Gemina Cluj-Napoca.

Marşul militar s-a desfăşurat până în staţia CFR Teiuş, unde militarii din cadrul Diviziei 4 Infanterie Gemina Cluj Napoca au montat o placă comemorativă, cuprinzând jurământul martirului Ion Arion din satul Agriş, comuna Iara, atunci când a plecat la Alba Iulia, spre Marea Unire.

Placa comemorativă a fost dezvelită de prefectul judeţului Alba, alături de primarul comunei Iara şi primarul comunei Zlatna, a urmat slujba de sfinţire şi alocuţiuni, apoi depuneri de coroane de flori.

Ziua a continuat la Casa de Cultură cu un program folcloric, care a ridicat sala în picioare, susţinut de ansamblurile „Dănţăuşii” din Iara şi „Dor Teiuşan” din Teiuş.

„O zi plină, cu o vreme deosebită, plina de patriotism şi simţire românească, ne-a făcut încă o dată să fim mândri că suntem români, în An Centenar”, a declarat primarul orasului Teiuş, Mirel Vasile Hălălai.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

Decalaj de 50 de ani între cetățeni și parlamentari, în privința averilor. Ce bani, case și terenuri au aleșii

avatar

Publicat

camera deputatilor

Românul obișnuit va ajunge la nivelul venitului mediu anual încasat de un parlamentar abia peste 50 de ani, arată o analiză realizată de Europa Liberă. Este vorba despre o radiografie care pornește de la ultimele declarații de avere ale parlamentarilor. O comparație cu datele oficiale despre cât câștigă românii de rând și ce economii au. […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Cum încearcă Guvernul să-i aducă în ţară pe românii din Diaspora. Salariile şi beneficiile oferite

avatar

Publicat

euro bani

Ministerul Muncii va organiza burse ale locurilor de muncă în Diaspora pentru românii care lucrează în şantiere. Încearcă, astfel, să-i convingă să se întoarcă în ţară. Doar că ofertele nu sunt dintre cele mai atractive pentru românii obişnuiţi cu veniturile de peste hotare: li se oferă salarii de până în 1.000 de euro şi abonamente […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Albaiulianul Gicu Grozav va performa în Ungaria. A semnat cu formația maghiară Kisvarda

avatar

Publicat

gicu grozav

Albaiulianul Gicu Grozav a semnat miercuri cu formația maghiară Kisvarda, locul 11 din 12 din prima ligă din Ungaria. Atacantul Gicu Grozav a semnat un contract pe un an și jumătate cu Kisvarda, având ca obiectiv salvarea de la retrogradare, anunță presa din Ungaria. Kisvarda este pe 11, cu 16 puncte, la un punct de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cei trei suspecți în cazul CRIMEI de la Mediaș vor să fie cercetați în LIBERTATE. Contestă măsura arestului preventiv

avatar

Publicat

crima medias

Cei trei suspecți în cazul cumplitei crime de la Mediaș cer să fie cercetați în libertate. Aceştia contestă măsura arestului preventiv dispusă, în data de 14 ianuarie,  de Tribunalul Sibiu. Apelul se va judeca în data de 21 ianuarie la Curtea de Apel Alba Iulia. VIDEO: Recidivistul din Alba, care a ucis un tânăr în […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate