Contacteaza-ne si pe
Publicitate

TEIUȘ

FOTO: Marş militar şi manifestări dedicate martirului Ion Arion, la Teiuş. Au participat invitaţi din Alba şi Cluj

Publicat

mars militar teius

Oraşul Teiuş a fost, vineri, gazda unor evenimente memorabile, incluse în seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918. Simpozion, dezvelirea unui monument şi ceremonial militar sunt câteva dintre reperele zilei de vineri, 23 noiembrie, la Teiuş.

Dimineaţa, la Casa de Cultură a oraşului Teiuş a debutat simpozionul „ Ion Arion – patriot înflăcărat şi martir al neamului românesc” şi a fost prezentată expoziţia pictorului Cornel Vana şi a Cercului de pictură Teiuş, sub coordonarea profesorului Călin Cotoară.

„Lucrările prezentate, pline de simţire şi vibraţie patriotică, bine documentate ştiinţific, pot să facă cinste unui centru universitar de renume, iar parteneriatul Primarie, Consiliul Local Teiuş – Universitatea „1 Decembrie 1918” –  Liceul Teoretic Teiuş şi-a arătat roadele”, transmit reprezentanţii primăriei.

Lansarea cărţii „Petelca, un sat ardelean” a completat peisajul cultural al oraşului Teiuş.

De la ora 13.00, pe Aleea Personalităţilor Teiuşene, a fost inaugurată statuia lui Ion Arion. Au participat ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, prefectul judeţului Alba, Dănuţ Hălălai, prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, primari, consilieri locali şi judeţeni, lideri politici, oameni de cultură, preoţi, cetăţeni ai oraşului Teiuş.

ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, împreuna cu un sobor de preoţi au sfinţit monumentul bust al stegarului martir Ion Arion şi au săvârşit slujba religioasă.

Au rostit alocuţiuni: ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, prefectul judeţului Alba, Dănuţ Hălălai, prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel şi primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai.

Garda momentului a fost asigurată de militari din Batalionul 814 tancuri „Mihai Vodă” din Turda.

Au fost depuse coroane de flori, în acordurile fanfarei Centrului de Cultură „Augustin Bena”, care împreuna cu Oana Marian au deschis evenimentul prin intonarea imnului de stat al României.

În cadrul unui ceremonial militar, publicul i-a putut vedea pe militarii Batalionului 814 tancuri „Mihai Vodă” Turda, Batalionului 136 Geniu Apulum, un pluton de elevi militari ai Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, care au defilat pe acordurile muzicii fanfarei militare din cadrul Diviziei 4 Infanterie Gemina Cluj-Napoca.

Marşul militar s-a desfăşurat până în staţia CFR Teiuş, unde militarii din cadrul Diviziei 4 Infanterie Gemina Cluj Napoca au montat o placă comemorativă, cuprinzând jurământul martirului Ion Arion din satul Agriş, comuna Iara, atunci când a plecat la Alba Iulia, spre Marea Unire.

Placa comemorativă a fost dezvelită de prefectul judeţului Alba, alături de primarul comunei Iara şi primarul comunei Zlatna, a urmat slujba de sfinţire şi alocuţiuni, apoi depuneri de coroane de flori.

Ziua a continuat la Casa de Cultură cu un program folcloric, care a ridicat sala în picioare, susţinut de ansamblurile „Dănţăuşii” din Iara şi „Dor Teiuşan” din Teiuş.

„O zi plină, cu o vreme deosebită, plina de patriotism şi simţire românească, ne-a făcut încă o dată să fim mândri că suntem români, în An Centenar”, a declarat primarul orasului Teiuş, Mirel Vasile Hălălai.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Haită de LUPI, la plimbare în habitatul lor natural. Imagini rare din Parcul Naţional Apuseni

Publicat

haita lupi

Imagini rare, cu o haită de lupi în mediul lor natural, au fost surprinse în Parcul Naţional Apuseni. “Câteva momente cu și despre lup (Canis lupus). Deoarece animalul face parte din vârful piramidei trofice în habitatul în care trăiește, prezența sa poate fi considerată un indicator al stării de sănătate al habitatului respectiv. Un habitat […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până duminică: Primăvară cu soare și temperaturi de până la 19 grade Celsius. Prognoza de weekend

Publicat

toamna soare

Primăvara se arată la fel de frumoasă și în acest weekend și aduce soare mult și temperaturi perfecte pentru plimbări în natură. Temperaturile maxime ajung la valori de 19 grade Celsius. Vă prezentăm condiţii meteo în perioada 22-24 martie, în localităţi din Alba: Vineri, 22 martie Alba Iulia: minime de 3 grade Celsius, maxime de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Problemele de pe lotul II al Autostrăzii Sebeş-Turda. Ministru: ar putea fi reziliat contractul cu constructorul

Publicat

colaj lot II

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat joi la Alba Iulia că intenţionează să încheie orice fel de relaţie contractuală cu Aktor, constructorul lotului II al Autostrăzii Sebeş-Turda, dacă nu înregistrează avans în lucrări până în aprilie. Citeşte şi LIVE VIDEO: Ministrul Răzvan Cuc la Alba Iulia. Declarații despre infrastructura județului și progresul pe A10 „Am […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Gest de omenie al unui pompier din Sebeș. A găsit un portofel plin de bani și l-a predat poliției

Publicat

pompier sebes

Un pompier de la Garda de Intervenție Sebeș a găsit într-o parcare din municipiu, un portofel care conținea o mare sumă de bani. Acesta a dat dovadă de spirit civic și a predat portofelul găsit poliției municipiului Sebeș.  Plutonier major Olaru Constantin de la Garda de Intervenție Sebeș, a predat poliției municipiului Sebeș un portofel, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate