Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Masă festivă pentru oamenii străzii. Asociația ”Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia a sărbătorit ziua Adăpostului de noapte

Publicat

Pe 1 noiembrie, este Ziua Adăpostului de Noapte „Filantropia Ortodoxă” din Gara CFR Alba Iulia. Cu această ocazie, joi, a fost organizată o masă festivă pentru beneficiari și s-au oficiat rugăciuni de sfințire și de ajutorare a celor care se confruntă cu mari greutăți sociale și sufletești.

Centrul, cu o capacitate de 50 de locuri, oferă oamenilor străzii cazare pe timpul nopţii, masă caldă dimineața și seara, servicii de igienizare, consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă, sprijin în vederea găsirii unei locuinţe cu chirie, întocmirea şi depunerea dosarului la diferite instituţii în vederea găsirii unei alternative, consiliere în vederea restabilirii relaţiilor cu familia, transmit reprezentanții Filantropia.

Din anul 2015, centru a devenit  „Adăpost de Noapte” pentru a se adapta la noile criterii de licențiere intrate în vigoare.

Istoricul așezământului: Acum 20 de ani, oamenii nevoiași primeau alimentele în marmite militare și mâncau pe iarbă, lângă gară

Începutul s-a făcut acum peste 20 de ani, când oamenilor nevoiași li se ducea mâncarea în marmite militare, de către voluntarii Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia. Serveau masa pe iarbă, lângă Gara CFR și deseori erau certați, fiindcă nu ofereau o imagine prea plăcută, mai precizează reprezentanții asociației.

În anul 2001, s-a amenajat pentru ei o sală de mese, într-o magazie dezafectată, iar în anul următor o toaletă și o mică bucătărie. Clădirea veche a fost mansardată în anul 2003 și, de atunci, câțiva oameni au putut fi adăpostiți acolo pe timpul nopții.

Așezământul „Filantropia Ortodoxă” din Gara CFR Alba Iulia rămâne sub semnul provizoratului până în anul 2006, când Primăria Alba Iulia inițiază un proiect de modernizare, reabilitare și extindere și înființează, în parteneriat cu Asociația ”Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, un Centru Social de Urgență pentru 50 de persoane fără adăpost.

De atunci, în fiecare an, peste 150 de oameni aflați de cele mai multe ori în pragul deznădejdii și-au găsit la acest așezământ speranță, sprijin, adăpost și mângâiere. Până acum, există în evidențe aproape 2000 de astfel de persoane, originare din Alba Iulia, din județul Alba, precum și din alte județe ale țării.

„Așezământul este o mână întinsă semenilor noştri care se confruntă cu grave probleme sociale. Eu personal mulțumesc autorităților publice locale și județene – Primăriei Alba Iulia prin DAS Alba Iulia și Consiliului Județean Alba prin DGASPC Alba pentru implicarea de-a lungul anilor în ajutorarea acestor oameni nevoiași, mulțumesc mult persoanelor și firmelor care ne sprijină lucrarea socială pe care o facem în acest centru, căci 30 % din cheltuielile necesare se bazează pe generozitatea lor, mulțumesc și angajaților noștri,  care prin credință, pricepere și răbdare oferă ajutorul necesar, iar beneficiarilor noștri le doresc să aibă speranță în suflet și puterea de a depăși încercările mari prin care trec”, a declarat administrator Petrişor Oneţ.

Așezământul „Filantropia Ortodoxă” din Gara CFR Alba Iulia este administrat de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, organizație cu statut de utilitate publică. În cadrul rețelei eparhiale de asistență socială mai funcționează alte două Adăposturi de Noapte, unul în parteneriat cu Primăria Sighișoara și administrat de Asociaţia „Centrul Creştin Social de Noapte Sighişoara”, iar celălalt la Sebeș, în parteneriat cu Primăria Sebeș și administrat de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Sebeș”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax