Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Masă festivă pentru oamenii străzii. Asociația ”Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia a sărbătorit ziua Adăpostului de noapte


Publicat

Pe 1 noiembrie, este Ziua Adăpostului de Noapte „Filantropia Ortodoxă” din Gara CFR Alba Iulia. Cu această ocazie, joi, a fost organizată o masă festivă pentru beneficiari și s-au oficiat rugăciuni de sfințire și de ajutorare a celor care se confruntă cu mari greutăți sociale și sufletești.

Centrul, cu o capacitate de 50 de locuri, oferă oamenilor străzii cazare pe timpul nopţii, masă caldă dimineața și seara, servicii de igienizare, consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă, sprijin în vederea găsirii unei locuinţe cu chirie, întocmirea şi depunerea dosarului la diferite instituţii în vederea găsirii unei alternative, consiliere în vederea restabilirii relaţiilor cu familia, transmit reprezentanții Filantropia.

Din anul 2015, centru a devenit  „Adăpost de Noapte” pentru a se adapta la noile criterii de licențiere intrate în vigoare.

Istoricul așezământului: Acum 20 de ani, oamenii nevoiași primeau alimentele în marmite militare și mâncau pe iarbă, lângă gară

Începutul s-a făcut acum peste 20 de ani, când oamenilor nevoiași li se ducea mâncarea în marmite militare, de către voluntarii Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia. Serveau masa pe iarbă, lângă Gara CFR și deseori erau certați, fiindcă nu ofereau o imagine prea plăcută, mai precizează reprezentanții asociației.

În anul 2001, s-a amenajat pentru ei o sală de mese, într-o magazie dezafectată, iar în anul următor o toaletă și o mică bucătărie. Clădirea veche a fost mansardată în anul 2003 și, de atunci, câțiva oameni au putut fi adăpostiți acolo pe timpul nopții.

Așezământul „Filantropia Ortodoxă” din Gara CFR Alba Iulia rămâne sub semnul provizoratului până în anul 2006, când Primăria Alba Iulia inițiază un proiect de modernizare, reabilitare și extindere și înființează, în parteneriat cu Asociația ”Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, un Centru Social de Urgență pentru 50 de persoane fără adăpost.

De atunci, în fiecare an, peste 150 de oameni aflați de cele mai multe ori în pragul deznădejdii și-au găsit la acest așezământ speranță, sprijin, adăpost și mângâiere. Până acum, există în evidențe aproape 2000 de astfel de persoane, originare din Alba Iulia, din județul Alba, precum și din alte județe ale țării.

„Așezământul este o mână întinsă semenilor noştri care se confruntă cu grave probleme sociale. Eu personal mulțumesc autorităților publice locale și județene – Primăriei Alba Iulia prin DAS Alba Iulia și Consiliului Județean Alba prin DGASPC Alba pentru implicarea de-a lungul anilor în ajutorarea acestor oameni nevoiași, mulțumesc mult persoanelor și firmelor care ne sprijină lucrarea socială pe care o facem în acest centru, căci 30 % din cheltuielile necesare se bazează pe generozitatea lor, mulțumesc și angajaților noștri,  care prin credință, pricepere și răbdare oferă ajutorul necesar, iar beneficiarilor noștri le doresc să aibă speranță în suflet și puterea de a depăși încercările mari prin care trec”, a declarat administrator Petrişor Oneţ.

Așezământul „Filantropia Ortodoxă” din Gara CFR Alba Iulia este administrat de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, organizație cu statut de utilitate publică. În cadrul rețelei eparhiale de asistență socială mai funcționează alte două Adăposturi de Noapte, unul în parteneriat cu Primăria Sighișoara și administrat de Asociaţia „Centrul Creştin Social de Noapte Sighişoara”, iar celălalt la Sebeș, în parteneriat cu Primăria Sebeș și administrat de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Sebeș”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: A început demolarea clădirilor din incinta vechiului ștrand din Alba Iulia. Planurile primăriei: iaz și piste de biciclete

Publicat

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat vineri că a început demolarea chioșcurilor vechi din zona fostului ștrand al orașului, care va fi transformat într-un parc. 

Acolo va fi amplasat un iaz ornamental în suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați, iar parcul va avea, potrivit primarului, zone verzi care vor include gazon, arbuști și copaci ornamentali, piste de biciclete, parcaje, alei și trotuare, teren de baschet și tenis, terenuri cu aparate fitness, teren de joacă pentru copii, dar și o scenă pentru diverse spectacole.

Ce spune Gabriel Pleșa:

”Primăria Alba Iulia are un proiect de regenerare urbană a zonei fostului Schit încă din 2015. Evident sunt foarte multe DE CE-uri și, sunt convins, mult mai multe explicații pe care cei interesați le-ar putea da.

Importante sunt însă faptele de astăzi: am început extinderea rețelei de iluminat public, către viitorul parc, și lucrările de demolare a tuturor chioșcurilor și construcțiilor lăsate în paragină, care erau un real pericol în cazul unor vânturi puternice inclusiv pentru vecinii din zonă.

Vom face un nou parc și loc de promenadă pentru cei care vor să petreacă timp de calitate în natură, la aer curat, într-o zonă frumoasă a orașului nostru.

Proiectul de „Regenerare spațiu public de agrement-zona Schit Alba Iulia” va dura, conform vechiului studiu de fezabilitate, 12 luni de la începerea lucrărilor.

Vorbim de amenajarea unui iaz ornamental în suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați, dar și despre zone verzi care vor include gazon, arbuști și copaci ornamentali, pe lângă piste de biciclete, parcaje, alei și trotuare, teren de baschet și tenis, terenuri cu aparate fitness, teren de joacă pentru copii, dar și o scenă pentru diverse spectacole, astfel încât și artiștii locali să aibă un loc, accesibil, pentru a performa.

Am început demersurile pentru refacerea și upgradarea documentației, acum expirate, și am toată convingerea că la începutul anului viitor vom putea să începem lucrările”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Andrei Șerban, adolescentul din Alba Iulia care a cucerit jurații de la SuperStar România, a compus o nouă melodie

Publicat

Andrei Șerban, adolescentul din Alba Iulia care a obținut 4 de DA din partea juraților emisiunii SuperStar România de pe Protv, a muncit la a două piesa muzicală din cariera sa, scrisă și compusă de el.

Noua sa piesă se numește “WAKE ME UP”.

Melodia este cântată de el la chitară, in limba engleză și are un vibe adolescentin.

Andrei va concura și în etapa a doua a concursului.

VIDEO: Andrei Șerban din Alba Iulia a cântat ”Uite așa aș vrea să mor” la SuperStar România: Ce i-a impresionat pe jurați

Prima melodie a fost scrisă de Andrei la vârsta de 11 ani, din dragoste pentru o colegă.

Piesa a fost finalizată în 2018 și s-a numit “Tu, doar tu”.

Cântă de la șase ani

Andrei cântă de mic, prima apariție pe scenă fiind la vârsta de 6 ani, când a concurat la Mini Mega Star.

A urmat cursuri de canto (muzică ușoară) la Centrul de Cultură „Augustin Bena”, coordonat de profesoara Marinela Popa și, în paralel, cursuri de actorie la Palatul Copiilor din Alba Iulia, sub îndrumarea profesorului Teodora Mălin.

Familia îl susține în totalitate: mama, fratele mai mic Daniel și tatăl lui fac parte din staff-ul tehnic.

Visul lui Andrei este să facă o carieră muzicală internațională și să își compună singur piesele.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

Pregătiri pentru sezonul rece, în Munții Apuseni. Primăria Arieșeni cumpără servicii de deszăpezire a drumurilor din comună

Publicat

deszapezire

Autoritățile din Munții Apuseni se pregătesc pentru sezonul rece. Primăria comunei Arieșeni a lansat pe SEAP o licitație privind servicii de înlăturare a zăpezii și gheții de pe drumurile comunale în perioada sezonului rece 2019-2020. Valoarea totală estimată a contractului este de 250.000 de lei.

Primăria Arieșeni a lansat vineri, 15 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de înlăturare a zăpezii și gheții de pe drumurile comunale, cu utilaje din dotarea operatorilor economici și personal propriu calificat pentru perioada sezonului rece 2021-2022.

Valoarea totală este estimată la 250.000 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, în vederea asigurării circulației rutiere pe drumurile comunale în timpul iernii, în condiții de siguranță, sunt necesare de efectuat o serie de activități care să conducă la prevenirea și combaterea poleiului și a înzăpezirii acestora, cât și a unei coordonări corespunzătoare tuturor acestor acțiuni.

Astfel, pe toată perioada sezonului rece 2021 – 2022, pe drumurile comunale și sătești aflate în administrarea comunei Arieșeni, se solicită următoarele servicii:

  • îndepărtarea zăpezii de pe partea carosabilă a străzilor, aleilor și drumurilor din comună
  • încărcatul și transportul zăpezii sau a gheții rezultată din activitatea de deszăpezire se va realiza cu mijloace utilitare mecanizate
  • împrăștiatul materialului antiderapant pentru combaterea poleiului

Locul de prestare a activităților este format din drumurile comunale și sătești, alei pietonale și parcări, aflate în administrarea comunei Arieșeni (inclusiv centrul comunal și parcările aflate la baza pârtiei).

Serviciile de deszăpezire se vor presta în funcție de condițiile meteorologice pentru un număr maxim de 2.000 ore. Prețul final al contractului va fi decontant pe baza jurnalului de activitate în funcție de numărul de ore efectiv prestate.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cioloș a reacționat după refuzul liberalilor legat de susținerea guvernului propus. Criza politică se adâncește

Publicat

c

Premierul desemnat Dacian Cioloș a reacționat după anunțul PNL că nu susține un guvern format de acesta. Refuzul liberalilor de a colabora cu USR complică lucrurile la nivel politic, prelungind criza în care se zbate România. 

„Din momentul în care am făcut o propunere de prim-ministru, USR a avut un singur obiectiv, acela de a forma cât mai repede un Guvern cu puteri depline care să ofere soluții pentru combaterea pandemiei, pentru rezolvarea crizei prețurilor energiei și pentru reformele din PNRR.

În acest sens, am propus să refacem Coaliția cu PNL și UDMR plecând de la un program pe care l-am propus cu soluții concrete legate de prețurile la energie, pentru combaterea pandemiei și PNRR.

Din păcate, am constatat și astăzi că PNL refuză deocamdată o negociere cu premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis și nu pot să fac decât un apel la PNL să nu fugă de responsabilitate, pentru că România are nevoie de un Guvern.

Eu sper să putem găsi soluția. USR este în continuare determinat și eu, ca premier desemnat, rămân determinat să propun, până la începutul săptămânii viitoare un Guvern în Parlament, pentru că acolo în Parlament se vede dacă există sau nu o susținere pentru un Guvern”, a declarat Dacian Cioloș.

PNL a decis să nu susţină Guvernul Cioloş

Florin Cîțu, președintele PNL și premierul demis prin moțiune, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că responsabilitatea formării unui nou Guvern îi revine USR PLUS.

Totodată, Cîțu a spus că USR ar trebui să caute sprijin la PSD și AUR, celelalte două partide care au votat moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus de el.

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a declarat vineri, în exclusivitate pentru DC NEWS, că în cazul în care USR nu va putea să se înțeleagă cu PNL în privința viitoare guvernări, aceștia sunt pregătiți să trimită la vot săptămâna viitoare o variantă de guvern.

„Dacă negocierile pentru refacerea coaliției eșuează, mergem înainte, cum am mai spus și domnul Danian Cioloș o să propună un guvern cu care o să venim la începutul săptămânii viitoare în fața Parlamentului.”, a spus Ionuț Moșteanu.

Sursă: DC News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate