Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Miting și marş la Alba Iulia împotriva proiectului RMGC. În jur de 100 de persoane au protestat în fața magazinului Unirea și pe câteva străzi

Publicat

O nouă manifestare de protest împotriva proiectului minier de la Roșia Montană a avut loc în Alba Iulia, joi după-amiaza. Mitingul a început la ora 15.00, în faţa magazinului Unirea, cu aproximativ 100 de manifestanți, din  Abrud, Câmpeni, Lupșa, Albac și câțiva din Alba Iulia. După aproximativ o oră, grupul de manifestanţi a început să se deplaseze prin oraş, până la Stadionul „Cetate”.

Cei care au vorbit mulțimii au făcut apel la autorități, spunând că au ieșit în stradă pentru că sunt împotriva proiectului minier de la Roșia Montană și că nu vor să fie construit acolo „cel mai mare baraj de cianuri din lume”. Aceștia le-au transmis politicienilor că „200 de persoane nu sunt mai importante decât o țară întreagă”.

Cristina Cândea, președintele Asociației RYMA, unul dintre activiștii  declarați împotriva proiectului RMGC: „Vrem natura curată si apa potabilă. […] Albaiulienii care nu ies din casă nu vor fi ocoliți de dezastrele ce se vor produce în urma acestui proiect. Cum pot să nu iasă din casă cei care au copii? […] La Roșia Montană există alternative la viața de acolo, cum ar fi turismul. […] Moții și cei din Roșia Montană se descurcă singuri de milenii, nu au nevoie de un proiect care este de fapt o capcană” . Ea a transmis și un mesaj politicienilor locali, cărora le-a reproșat că ei sunt cei care i-au adus pe oameni în stradă și că nu vor mai fi votați pe viitor pentru că nu îi reprezintă pe cei care sunt împotriva proiectului.

Manifestația de la Alba Iulia a fost autorizată pentru trei ore, în intervalul 15.00-18.00, iar măsurile de ordine şi siguranţă pe timpul mitingului au fost asigurate de jandarmi.

După circa o oră, protestatarii au pornit într-un marș pe traseul  B-dul Motilor, Horea, Transilvaniei și  Revoluției.



Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

11 Comentarii

11 Comentarii

  1. cetatean obisnuit

    joi, 03.10.2013 at 19:14

    bravo romani ,sa nu ne lasam jefuiti de straini.

  2. antonio

    joi, 03.10.2013 at 23:22

    Bravo albaiulieni!!! Sunteti de lauda! Chiar atat de rau v-au marcat insatisfaciile in cei 20 de ani de la revolutie incoace incat ati ajuns niste legume??? Nu numai zonele din imediata apropiere de Rosia Montana vor fi afectate ci si voi, asta daca nu cumva deja sunteti afectati, altfel nu se explica lipsa de implicare. Poate ca ar trebui sa fiti mult mai mult interesati de viata reala si de ceea ce se intampla in jur. Multi sunteti impotriva proiectului insa sunteti prea comozi ca sa va parasiti fotoliile si sa iesiti in strada alaturi de cei care in pofida frigului si a drumului au venit totusi sa va trezeasca din amorteala. Va va trezi insa RMGC daca va fi aprobat proiectul, dar va fi prea tarziu. Sa se simta cei care una cred dar care prin actiuni arata altceva.
    Viata imbelsugata cu CIANURA sa aveti!

    • crys

      vineri, 04.10.2013 at 15:33

      @Antonio..esti ofticat ca nu iese lumea in strada, poate aveai targhet la nr de oameni:). Din pacate albaiulienii au si vazut o parte din beneficiile aduse de proiect in orasul lor prin constructia cartierului Recea. Restu’, ce scoti din gura, miroase a rahat.

  3. belu

    vineri, 04.10.2013 at 06:48

    Salvati Rosia Montana.Afara cu R M G C din tara!!

  4. antonio

    vineri, 04.10.2013 at 23:42

    Am citit nu de mult ca azi vara turcii din Istambul au protestat vizavi de decizia primarului de a transforma un parc din centrul Istambulului( unde aveau ei obiceiul sa se adune pt orice manifestatie si care reprezenta un simbol pt ei) in mall, si s-au adunat cu zecile de mii ba chiar mai mult pt ca au fost zile cand au fost si sute de mii. Iar noi, pentru ca strainii vor sa ne distruga mediul si sanatatea, stam linistiti in case??? Cum ti se pare Crys? O sa-ti trimitem o sticla cu apa de la Rosia, noi cei de aici care suntem impotriva lor, si sa ne spui ce gust are.Sa stii ca atunci chiar vom avea un target de facut: va trimitem tuturor sticle cu apa ”sfintita” din imprejurimile Rosiei.
    .

  5. rosian

    vineri, 04.10.2013 at 23:48

    fain protest la Rosia Montana! toti tiganii din zona si unii fomisti din Hunedoara. bravo RMGC!!! pe astia ii prostiti usor ca nu-i duce capul. RUSINE SA VA FIE VOUA SI CELOR CE VA SUSTIN. si pentru cei care nu stiu, sa faca bine sa vina la Rosia si sa vada cati is impotriva proiectului si cine-s cei ce fac reclame PRO, ”saracutii”

  6. cris

    sâmbătă, 05.10.2013 at 08:44

    Poti sa imi spui si mie antocnio cu ce este alba iulia mai buna dupa constructia cartierului Recea? cu ce ma ajuta pe mine constructia acelui cartier? CU NIMIC! mai multi someri, oameni care se adapteaza greu, oameni care inca ofteaza dupa casele lor, case facute de mantuiala – la prima ploaie li se umple pivnita…jenant…RMGC sa dat cu banii dar nici chiar asa….spune-mi si mie un beneficiu al constructiei cartierului recea te rog.

  7. antonio

    duminică, 06.10.2013 at 00:13

    ”@Antonio..esti ofticat ca nu iese lumea in strada, poate aveai targhet la nr de oameni:). Din pacate albaiulienii au si vazut o parte din beneficiile aduse de proiect in orasul lor prin constructia cartierului Recea. Restu’, ce scoti din gura, miroase a rahat.” chiar tu ai spus ca au adus beneficii!!! Tocmai asta am vrut sa spun ca asa cum au distrus acele case din Rosia, vor continua cu toate. Nu-i intereseaza decat bogatiile subsolului, nicidecum bunastarea oamenilor. Nu stiu daca ai fost recent la Rosia sau la Corna sa vezi cum arata locul. Ai impresia ca esti intr-un film de goaza. Cand cred ei ca se vor revegeta muntii distrusi, apa, aerul? Cu siguranta le va trebui mult mai mult decat au specificat ei in proiect, iar noi, cei din imediata apropiere murim incet. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, sunt interese mult mai mari decat banuim noi, doar ca iesind in strada n-o sa ne mustre chiar asa rau constiinta ca n-am facut nimic.

  8. Tzepes

    duminică, 06.10.2013 at 10:31

    100 de oameni-si nici aia albaiulieni-din 70.000… qed!

  9. Tudor Pop

    luni, 25.11.2013 at 23:00

    Proiectul Rosia Montana (RMP) poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.

  10. Edy Sarbu

    joi, 28.11.2013 at 20:47

    Este singura soluție pentru crearea de locuri de muncă și relansarea economică a zonei. Repornirea mineritului va impulsiona comenzile către furnizori, va deschide activități economice în servicii, va genera un circuit al banilor în toată zona și va pune o pâine pe masă oamenilor. Mineritul poate aduce bunăstare în acest colț de țară care se zbate între sărăcie și disperare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax