Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Monede de tezaur recuperate într-o investigaţie coordonată de procurori de la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

Patru monede antice, ce ar putea fi parte din patrimoniul cultural naţional, au fost recuperate în urma cercetărilor într-un dosar penal aflat în investigarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, de poliţiştii hunedoreni.

“Captura” a fost posibilă , în urma unei acţiuni ce a avut loc pe raza mai multor judeţe. Potrivit IPJ Hunedoara, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul instituţiei au reuşit recuperarea și readucerea în patrimoniul cultural național a 4 monede antice: o tetradrahmă din argint Macedonia Prima, o tetradrahmă din argint de tipul Alexandru Macedon, o monedă romană de argint de tip antoninian, emisă de Antoninus Pius şi o monedă romană de argint emisă de împăratul Traian cu inscripția Dacia Capta.

Bunurile recuperate de află, în prezent, în custodia unei unităţi muzeale, urmând a fi supuse expertizării.

Activităţile investigative ale poliţiştilor sunt coordonate de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi se desfăşoară în cadrul unui dosar de cercetare penală ce priveşte comiterea infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă, furt calificat și spălare a banilor.

Conform opiniei preliminare a experților, monedele recuperate de poliţiştii hunedoreni reprezintă „piese superbe, excelent păstrate și de o foarte bună calitate”, susceptibil a fi incluse în categoria patrimoniului cultural național, având o valoare estimativă de aproximativ 1.500 de euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax