Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Muzeul Unirii din Alba Iulia: Valori tradiţionale româneşti pe cale de dispariţie la Expoziţia „Fotografia, document etnografic”

Publicat


Expoziţia „Fotografia, document etnografic” de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a fost vernisată miercuri, 11 ianuarie 2012, în prezenţa organizatorilor acestui proiect, reprezentanţii Centrului Creaţiei Populare din Cluj-Napoca, Tiberiu Groza şi Ilie Moise şi ai Centrului Cultural „Augustin Bena” din Alba Iulia. Pe tema expoziţiei aflate la cea de a opta ediţie se organizează şi concurs naţional de fotografie, cu premii în bani.

Expoziţia de fotografie etnografică este organizată cu scopul de a readuce în ochii lumii o serie de valori tradiţionale pe cale de dispariţie, ale tuturor celor care trăiesc în România, indiferent de etnie, de a reaminti stilul de viaţă al celor care încă ştiu să citească ora în funcţie de umbre sau de mişcarea soarelui pe cer.

Reprezentanţii Centrului Creaţiei Populare din Cluj-Napoca au vorbit despre această expoziţie ca o iniţiativă de a păstra titlul pe care l-a primit România din partea Papei în urmă cu câţiva ani, acela de „grădină a Maicii Domnului”, în vremurile actuale, în care, odată cu migraţiile masive înspre oraşe şi Occident, satul românesc îşi diminuează din ce în ce mai mult suflul cultural. „Noi nu am avut o cultură de tip clasic. Cultura noastră este cea de tip tradiţional”, a spus Ilie Moise. „Să ne amintim, deci, de vacanţele la ţară şi de bunici”, a completat acesta.

Expoziţia a fost însoţită de  albumul „Fotografia, document etnografic”, care conţine fotografiile expuse în ultimele două  ediţii. Expoziţia este totodată pretextul unui concurs de fotografie, cu participanţi din toată ţara. Concursul este deschis tuturor fotografilor, profesionişti sau amatori, pasionaţi valorile tradiţionale româneşti. Concursul începe primăvara şi premiile se dau în toamna fiecărui an. Detalii despre câştigătorii concursului din 2011 puteţi citi aici.

Membrii Centrului Cultural „Augustin Bena” din Alba Iulia au afirmat posibilitatea deschiderii Salonului de Icoane al Centrului de Creaţie Cluj, la Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. el conquistador

    miercuri, 11.01.2012 at 16:30

    o fi primit romania titlul de gradina a maicii domnului….dar au pus pavele peste ea

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax