Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Nicu Murgășanu, primul fotograf al Revoluției de la Alba Iulia. Imaginile libertății, prin lentila unui Canon din RFG

Publicat

Dacă ați văzut fotografii din zilele Revoluției de la Alba Iulia, este foarte probabil ca acestea să fi fost realizate de Nicu Murgăşanu. El a fost primul care a pozat şi filmat, pe 22 decembrie 1989, mulţimea ieşită pe străzile din Alba Iulia, pentru înlăturarea regimului Ceauşescu.

Fotografiile au fost realizate cu un aparat foto Canon, adus pe furiş de un prieten de-al său, din Germania Federală, care acum este deţinut de Muzeul Naţional al Unirii.

Nicu Murgășanu, la 30 de ani de la Revoluție, alături de o parte dintre foștii revoluționari

A reușit să facă peste 100 de fotografii cu oamenii ieşiţi în stradă și acestea sunt acum documente. Cu toate acestea, nu are certificat de revoluționar, și nici indemnizație.

Foto: Viitorul Arhiepiscop de Alba Iulia, Andreicuț. Foto: Nicu Murgășanu

Bărbatul a reuşit, pentru câteva minute să şi filmeze cu o cameră mulţimea adunată în faţa actualului Palat Administrativ din centrul oraşului Alba Iulia, unde atunci îşi avea sediul Comitetul Judeţean al PCR.

În 1989, Murgăşanu era şef de birou desfacere la Fosta Fabrică de Lapte din Alba Iulia.

După zilele Revoluţiei, Nicu Murgășanu a pus bazele periodicului „Acum“, care avea să fie prima publicaţie liberă pe piaţa presei din Alba.

Primul număr a ieșit pe piață în data de 12 februarie 1990, într-un tiraj de 24.000 de exemplare, iar ziarul a rezistat pe piaţă până în 1992.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax