Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: O nouă grădiniță pentru 160 de preșcolari, la Alba Iulia, în locul unei foste cantine. Cum va arăta clădirea

Publicat

O grădiniță cu o capacitate de 160 de preșcolari se va construi la Alba Iulia, prin schimbarea destinației cantinei din incinta Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa” și extinderea acesteia pe orizontală și verticală. Noua clădire a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 16 va avea 8 săli de grupă și o suprafață desfășurată de peste 2.200 de metri pătrați. 

Primăria Alba Iulia a lansat luni, 3 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru achiziția de servicii de proiectare faza PT + DTAC + caiet de sarcini, verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic și detalii de execuție, inclusiv servicii de asistență tehnică din partea proiectantului privind obiectivul „Construire Grădinițiă cu Program Prelungit nr. 16 prin schimbarea destinației cantinei din incinta Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa” din municipiu.

Valoarea totală estimată a contractului este de 194.083,11 lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 se va construi pe amplasamentul clădirii Cantină din incinta Colegiului Tehnic Alexandru Domșa din Alba Iulia, prin schimbarea destinației și extinderea acesteia pe orizontală și verticală, astfel încât spațiile obținute să deservească în cele mai bune condiții funcțiunea principală de grădiniță cu program prelungit.

Schimbarea de destinație va necesita desființarea pereților de închidere și a celor de compartimentare, utilizând doar structura construcției existente, ce se va extinde pe orizontală pe toate cele patru laturi și pe verticală pe întreaga suprafață a acesteia. Totodată se propune și o extindere a subsolului pentru funcțiuni auxiliare cum ar fi spălătoria, uscătoria și călcătoria.

Noua clădire va avea o suprafață construită de 1.004,5 mp, suprafața desfășurată fiind de 2.263,3 mp. Grădinița va avea 8 săli de grupă și o capacitate de 160 de preșcolari.

Potrivit documentației tehnico-economice, organizarea funcțională a spațiilor prevede la nivelul parterului spații anexe grădiniței (sala polivalentă, bucătăria, administrație, izolator), care au nevoie de o continuă legătură cu exteriorul, iar la nivelul etajului sălile de  grupă cu spațiile anexe aferente (vestiare, grupuri sanitare, depozite de material didactic), care necesită cât mai multă liniște. Orientarea sălilor de grupă este în principal Est – Vest, utilizând laturile Nord și Sud pentru anexe (circulații pe verticală, oficiu, grupuri sanitare, etc.).

 

Sala polivalentă, utilizată în programul de zi cu zi pentru servirea meselor este în directă legătură cu locul de joacă din curte. Spațiile de deservire a funcțiunii principale (bucătăria, administrația) sunt orientate către Sud, latura pe care se face și accesul de serviciu în incintă.

Accesul copiilor se va face pe latura de Est, unde se va trece obligatoriu prin zona de filtru, ce include și izolatorul. Accesul în sala polivalentă cu ocazia unor evenimente se va putea face pe latura de Nord, unde se află și scara exterioară pentru evacuarea etajului, conform normelor ISU în vigoare. 

Amenajarea exterioară urmărește necesitățile funcțiunii principale și îmbunătățirea calității mediului, existând următoarele zone distincte: zona curții alocată recreației, jocului, echipată cu dotări specifice vârstei utilizatorilor (leagăne, tobogane, balansoare, gropi de nisip, etc.), zona terenurilor alocate circulațiilor și acceselor cu alei pietonale și carosabile, respectiv zona verde plantată dealungul împrejmuirilor.

Construcția va beneficia și de un sistem fotovoltaic on-grid, fără injectare în rețea, cu 40 de module fotovoltaice (260W), dotat cu modulator de putere și două invertoare cu switch incorporat.

Descrierea situației actuale

Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 din Alba Iulia, de peste 30 de ani de când există, nu a funcționat într-o clădire proprie, deși deservește de atâta timp trei mari cartiere ale municipiului, respectiv Ampoi I, Ampoi II și Ampoi III. Din anul 2005 – 2006 grădinița funcționează la parterul uneia dintre clădirile Colegiului Tehnic Alexandru Domșa, o clădire realizată pentru internat școlar, a cărei compartimentare este improprie adaptării cerințelor de calitate corespunzătoare unei grădinițe.

În prezent, Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 funcționează la o capacitate redusă față de necesar: 5 grupe din care două grupe cu program prelungit și 3 grupe cu program prelungit normal în care sunt înscriși 96 de preșcolari. De asemenea, Grădinița cu Program Prelungit nr. 14 funcționează cu două grupe de program prelungit în care sunt înscriși 38 de preșcolari. În anii școlari anteriori, cele două unități au fost frecventate de peste 160 de preșcolari.

În incinta Colegiului Tehnic Alexandru Domșa a fost identificată clădirea existentă a cantinei care nu mai funcționează de mai mulți ani. Clădirea neutilizată prezintă aspecte de degradare specifice clădirilor abandonate. Deoarece în zona studiată nu există alte grădinițe, schimbarea funcțiunii inițiale a fostei cantine și extinderea acestei clădiri cu toate dotările aferente va servi tuturor celor trei cartiere, părinții nemaifiind nevoiți să-și ducă copiii la alte grădinițe din oraș care se află într-o zonă mai îndepărtată, necesitând un mijloc de transport propriu sau în comun.

În urma realizării construcției ce va adăposti spațiile necesare desfășurării activității aferente Grădiniței cu Program Prelungit nr. 16 se vor atinge următoarele obiective:

  • crearea unui cadru potrivit desfășurării activității de învățământ preșcolar pentru 160 de copii
  • realizarea unei construcții cu eficiență energetică ridicată

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ana

    marți, 04.08.2020 at 20:43

    Foarte frumos!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax