Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: O nouă statuie, în Cetatea Alba Carolina. Pe cine va reprezenta și unde va fi amplasată. Proiect, în Consiliul Local

Publicat

O nouă statuie din bronz ar putea fi amplasată în curând în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Aceasta îl va reprezenta pe Principele Gabriel Bethlen și ar urma să fie amplasată în rondoul din sensul giratoriu aflat pe strada Unirii, în zona Universității „1 Decembrie 1918”

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de votat în ședința de luni, 28 februarie, un proiect de hotărâre privind aprobarea relocării și construirii unui monument de for public.

Mai exact, cu ocazia comemorării a 400 de ani de la înființarea Colegiului Academic de către Principele Gabriel Bethlen, Eparhia Reformată din Ardeal propune amplasarea unui monument de for funerar reprezentându-l pe Principele Bethlen, în apropierea clădirii fostului colegiu.

Statuia Principelui va fi realizată de sculptorul Deak Arpad, din bronz. Costurile realizării vor fi suportate de Eparhia Reformată din Ardeal, iar statuia va rămâne în proprietatea acesteia.

Se propune amplasarea statuii Principelui Gabriel Bethlen în rondoul sensului giratoriu de lângă Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și clădirea fostului Colegiu, în locul statuii de piatră existente, denumite de sculptor „Monumentul Culturii și Educației” sau informal „Statuia Profesorului”.

Statuia de piatră aflată în prezent în rondoul sensului giratoriu va fi relocată în curtea Inspectoratului Școlar Județean Alba.

Statuia Principelui Gabriel Bethlen va fi din bronz, cizelată și patinată maro închis și va avea o înălțime de 2,7 metri. Aceasta va fi așezată pe un soclu împărțit în două registre orizontale.

Pe registrul superior va fi inscripționat textul „Gabriel Bethlen 1580 – 1629”, iar pe registrul inferior „SI DEUS PRO NOBIS, QUIS CONTRA NOS (ROM. 8,31) COLLEGIUM ACADEMICUM 400 (1622 – 2022)”.

Soclul propus va avea baza de 1,2 x 1,2 metri și înălțimea de un metru și va fi realizat din andezit.

Greutatea aproximativă a scolului va fi de 2,6 tone, iar greutatea totală a ansamblului va fi de 3,5 tone.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax