Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: O sută de ani de poliţie în Cetatea Marii Uniri. Şinca (IGPR): „Acum se creează o nouă elită poliţienească”


Publicat

100 ani politie

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba împreună cu Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor a organizat, la Alba Iulia, manifestarea intitulată „O sută de ani de poliţie în Cetate Marii Uniri”. Activitatea a fost cuprinsă în calendarul activităţilor organizate de poliţişti, dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri şi l-a avut, ca invitat special, pe comisar şef Florin Şinca, autor a numeroase volume şi monografii legate de istoria Poliţiei Române.

La activitate au luat parte poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor Regiunea I Alba, comisar şef de poliţie Sorin Finta, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, precum şi invitaţi din partea Consiliului Judeţean Alba, Instituţiei Prefectului Județului Alba, celorlalte instituții din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei Cadrelor Militare în Retragere şi în Rezervă.

Invitatul special al manifestării a fost comisar şef de poliţie Florin Şinca, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, vicepreşedinte în cadrul IPA constituită pe lângă IGPR, doctor în istorie, autor a 9 volume şi monografii legate de istoria Poliţiei Române, ultima dintre acestea, intitulată „Poliţia Română şi Unirea din 1918”. „În carte arăt contribuţia înaintaşilor noştri în profesia de poliţist la Primul Război Mondial, pentru că noi am fost acolo unde ne-a cerut ţara, unde trebuia să fim”, a precizat acesta.

A vorbit, de asemenea, despre meritele Poliţiei la înfăptuirea Unirii de la 1918, despre eroii acestei profesii şi a prezentat filmul documentar „Poliţia Română şi Unirea din 1918” realizat de Trinitas TV şi Muzeul Naţional de Artă al României.

Comisar şef de poliţie Florin Şinca şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la Alba Iulia, locul înfăptuirii Marii Uniri din 1918, i-a salutat pe participanţii la manifestare şi i-a încurajat pe colegii poliţişti: „Acum se creează o nouă elită poliţienească. Când veţi fi copleşiţi de probleme, gândiţi-vă că avem cea mai frumoasă meserie din lume”.

Un alt moment emoţionant a fost susţinut de comisar şef de poliţie Marius Ciută, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, doctor în istorie, cadru didactic de peste 23 ani, coordonator științific al unor șantiere arheologice și profesor asociat al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, care a prezentat rezultatul cercetărilor sale, realizate în cadrul Arhivelor Naţionale Alba, referitoare la evoluţia Poliţiei în Cetatea Marii Uniri şi contribuţia poliţiştilor la buna desfăşurare a manifestărilor de la 1 Decembrie 1918, transmite IPJ Alba.

Din partea Instituţiei Prefectului, la manifestarea ce a avut loc la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba a luat parte Laurenţiu Crişan, consilier în cadrul Cancelariei, care a transmis salutul prefectului de Alba, Dănuţ Hălălai, şi a subliniat importanţa instituției Poliţiei în statul de drept. „Istoria a demonstrat că această instituţie a fost şi rămâne un factor de stabilitate şi securitate în ţara noastră, iar gradul de siguranţă publică a crescut în mod constant”.

Ion Dumitrel, preşedinte al Consiliului Judeţean Alba şi-a exprimat aprecierea pentru iniţiativa organizării unei astfel de manifestări, în anul Centenar, precum şi importanţa cunoaşterii sacrificiului înaintaşilor noştri. „ Este important să le arătăm celor ce vin după noi că instituţia Poliţiei este una cu istorie şi tradiţie. În an Centenar, cu toţii am depus eforturi să demonstrăm că, la 100 de ani de la Unire, ţara noastră merge în direcţia corectă”.

Preşedintele CJ Alba le-a urat succes poliţiştilor, la îndeplinirea misiunii specifice cu ocazia manifestărilor ce vor avea loc în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie laAlba Iulia, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României şi a Centenarului Marii Uniri.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Adolescenții din România se pot vaccina anti-COVID cu Moderna, de luni. Trebuie să fie însoțiți de un părinte

Publicat

Adolescenții români din categoria de vârstă 12-17 ani se vor putea vaccina cu serul Moderna începând de luni, 2 august.

Este al doilea vaccin autorizat pentru grupa de vârstă 12-17 ani, după cel produs de Pfizer.

La începutul lunii iunie, România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani, cu Pfizer, imediat după autorizarea vaccinului de către Agenția Europeană a Medicamentului, pentru această grupă de vârstă.

Tinerii din categoria de vârstă 12-17 ani care vor să se vaccineze cu serul Moderna trebuie să aibă la ei cartea de identitate (cei peste 14 ani).

De asemenea, trebuie să fie însoțiți obligatoriu la centrul de vaccinare/cabinetul medicului de familie de un părinte sau de tutorele legal, care trebuie să își dea consimțământul în scris.

Sursă: Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Hai hui în 2: Doi vloggeri foarte cunoscuți au descoperit frumusețile Cetății Alba Carolina și înghețata Lazăr

Publicat

Andreia și Ionuț sunt doi dintre cei mai cunoscuți vloggeri de turism din România și sunt fondatorii ”Hai hui în 2”. Cei doi au vizitat aproape toate continentele. Au fost și la Alba Iulia și au rămas impresionați de ceea ce au descoperit. 

Filmul despre Alba Iulia, postat pe contul lor de youtube a adunat, într-o singură zi, peste 32.000 de vizualizări.

Povestea Hai hui în 2

Ea lucra de aproape 9 ani în departamentul HR al unui mare retailer, iar el lucra în media. Acum 10 ani au ieșit pentru prima data din țară într-o vacanță la Santorini, iar de atunci au urmat city break-uri și vacanțe pe patru continente: Europa, Asia, Africa și America.

Ca orice cuplu, s-au căsătorit și și-au luat o casă. Ce le mai lipsea? Teoretic nimic, practic totul.

Și-au dat seama că nu și-au luat o casă ci doar o datorie pe viață și nu asta și-au dorit. Și-au vândut apartamentul, au achitat datoria la bancă, au semnat cererea de concediu fără plată timp de un an și au plecat în lume cu bilete one way și cu visuri mărețe.

Primul lucru pe care l-au făcut a fost un proiect de blogging și vlogging de travel, Hai hui în doi.

Povestea lor a fost detaliată de life.ro și viva.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO-VIDEO: Cheile Vălișoarei (Aiudului), minunățiile din Munții Trascău. Creste din calcar și peisaje care îți taie respirația

Publicat

Cheile Vălișoarei, numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii sunt o bijuterie a naturii ce impresionează prin numărul mare de specii rare de plante, ocrotite prin lege, care se ascund în crăpăturile versanților săpați în calcare mezozoice (jurasice).

Rezervația naturală Cheile Vălișoarei este situată pe teritoriul satului Vălișoara, comuna Livezile, la circa 14 km nord-vest de municipiul Aiud și circa 15 km de satul Buru, comuna Iara (județul Cluj).

Cheile sunt străbătute de Pârâul Aiudului, afluent pe dreapta al Mureşului, alimentat permanent din zona carstică a Bedeleului.

Cheile Vălișoarei sunt o rezervație complexă, geomorfologică și botanică, unde verticalitatea pereților de stâncă de 200 – 400 metri domină peisajul limitrof.

Cheile sunt săpate în calcare jurasice, care prezintă cea mai accentuată carstificare datorită purității și masivității lor.

Cheile au o lungime de 1.000 metri și o lăţime de 25 – 150 metri şi o înălţime de 100 – 150 metri. Pereții cheilor, pe ambii versanți, adăpostesc 27 de peșteri de dimensiuni reduse cu forme carstice superficiale: lapiezuri, bolți, arcade, cea mai mare având 134 metri. Peșterile adăpostesc specii rare de nevertebrate și lilieci.

Punctele cheie sunt Peșterile Puculea și Peștera Sandului, Vf. Bogza Mare și Bogza Mică, stânca numită Cetatea, pădurea cu arbore stufos și Vf. Data.

Spre exemplu, Peștera Puculea a oferit, de-a lungul veacurilor, în vremuri grele, adăpost locuitorilor zonei, care se refugiau aici din calea dușmanului.

Fereastra laterală a peșterii a fost provocată de o bombă de obuzier, lansată din drumul din vale.

Deși predomină stânca, ceea ce presupune o redusă acoperire vegetală, aici au fost identificate 12 asociații vegetale care reflectă diverstatea condițiilor de relief.  Vegetaţia este caracteristică fisurilor, fiind întâlnite specii care s-au adaptat pentru a se dezvolta în crăpăturile stâncilor, pe un teren sărac în humus.

Puteți admira garofița albă de stâncă (Dianthus spiculifolius), colilia (Stipa pucherrinea) sau feriguță (Asplenium ruta-muraria) – specii rare și protejate de lege, dar și brândușa, pălămida, iarba surzilor, coada iepurelui, irisul sălbatic, laleaua pestriță, cuibul pământului, mătăciunea etc.

Vegetaţia lemnoasă este reprezentată de tufişuri de păducel, porumbar, pâlcuri de scoruș, păduri de stejar pufos, gorun şi carpen, păduri de fag.

Chiar în mijlocul Cheilor, în cea mai spectaculoasă zonă, se află Castelul Templul Cavalerilor, cu o vechime de aproape 700 de ani. Acesta a fost refăcut, devenind un punct de atracție în zona Munților Trascău, iar priveliștea de la ferestrele acestuia este răvășitoare.

Castelul a fost construit inițial de un nobil din zonă, apoi a devenit cazarmă militară.

Chiar și Regele Mihai al României a stat o perioadă din armată la castelul din Trascău, iar în zilele noastre a fost vândut la o licitație.

În cadrul rezervaţiei, accesul se face doar pe poteca turistică, marcată cu punct roşu, potrivit cheileinalba.ro.

Traseul tematic în circuit de parcurgere a versantului drept al Cheilor Vălișoarei (Aiudului) oferă priveliști excelente spre Templul Cavalerilor, Peștera Puculea, Depresiunea Trascăului și Vf. Data (de pe Vf. Bogza Mare), Valea Aiudului și amfiteatrul Cheilor Vălișoarei (de pe Vf. Bogza Mică).

Căi de acces:

Accesul se face pe DJ 107 M modernizat Aiud – Buru până la km 14, de unde pe circa doi kilometri drumul traversează sectorul de chei.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Program de studii postuniversitare și angajări la SRI. Dosarele se pot depune până în 8 august. Condiții și proceduri

Publicat

SRI a lansat un program de studii postuniversitare de educație permanentă dedicate formării ofiţerilor de informaţii. Cei care vor fi declarați admiși, vor fi angajați în structurile instituției. 

Porivit reprezentanților SRI, acest program este similar ca structură şi curriculă programului de master profesional şi se adresează atât absolvenţilor cu diplomă de licenţă sau echivalentă cât şi persoanelor absolvente de studii de master care își doresc o carieră în Serviciul Român de Informații.

Candidaţii vor parcurge un proces de selecție, iar cei declaraţi admişi în urma concursului vor fi încadrați ca ofițeri operativi sau ofițeri analiști.

Pentru anul universitar 2021-2022, Serviciul Român de Informaţii selecţionează candidaţi pentru studii postuniversitare de educație permanentă dedicate formării ofiţerilor de informaţii, la următoarele specializări:

Pentru formarea ofițerilor operativi – specializarea Introducere în activitatea de informații pentru securitatea națională

Pentru formarea ofițerilor analiști – specializarea Introducere în analiza de intelligence.

Candidații interesați se pot înscrie în procesul de selecție, prin transmiterea unui CV la adresa hr@sri.ro (cu titlul „CPU ANIMV Nume și prenume”) şi cu precizarea, în corpul e-mail-ului, a localităţii unde le este mai facilă contactarea de către un reprezentant HR al SRI, până la data de 08.08.2021.

În urma promovării tuturor etapelor de selecție, candidații vor fi validați pentru a participa la concursul de admitere la studii postuniversitare.

Detalii privind organizarea și desfăşurarea concursului de admitere la studiile postuniversitare se găsesc pe site-ul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”.

Toate detalii pot fi vizualizate în acest DOCUMENT.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate