Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Obeliscul ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia este ÎNCLINAT. Dovezi după o scanare digitală a monumentului

Publicat

Obelsicul ”Horea, Cloșca și Crișan” din Cetatea Alba Carolina, din Alba Iulia, este înclinat, iar dovada stă o scanare digitală realizată asupra monumentului. 

În spațiul public au existat mai multe discuții cu privire la acest fapt, dar nu a fost dovedit. Recent, specialistul în documentare digitală, Călin Șuteu a realizat o scanare a monumentului istoric și a confirmat discuțiile din spațiul public. 

Acesta a confirmat că monumentul are o înclinație destul de mare.

Faptul că monumentul este înclinat a fost confirmat și de istoricul Valer Moga, cel care a și relatat istoria Obeliscului în cartea Memoria Urbis.

”Fundația monumentului este din trunchiuri de stejar, care au putut putrezi în aproape 90 de ani. Autoritățile municipale au cunoștință de procesul de înclinare, dar nu-i acordă importanță.

Într-o bună dimineață, trecătorii ar putea vedea Obeliscul în Șanțul Cetății”, a scris istoricul Valer Moga, într-un comentariu la postarea de pe Facebook a lui Călin Șuteu.

Obeliscul este un important monument de for public din România, ridicat în perioada interbelică prin colectă publică, la inaugurarea căruia au fost prezenţi, în mijlocul unei mulţimi de 70.000 de oameni, Regele Carol al II-lea şi Mihai Mare Voievod de Alba Iulia.

Aflat în apropierea Porţii a III-a, monumentul de granit măsoară peste 20 de metri. Baza prismatică, treptată, cuprinde o celulă simbolică, cu deschidere pe laturile principale, de est şi de vest.

De altfel, această celulă alegorică induce mulţi turişti în eroare, nefiind puţini aceia care cred că aici au fost închişi capii răscoalei ţărăneşti din 1784.

Pe partea de est, monumentul este străjuit de o Victorie înaripată, care ţine în mâini o cunună de lauri.

Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, un monument Art deco, se numără printre cele mai vizitate şi fotografiate obiective din Alba Iulia.

sursă foto: Gigapixel Art S.R.L, Călin Șuteu.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax