Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Obiceiuri, tradiții și expoziție culinară de Lăsatul Secului, prezentate de elevi de la două colegii din Alba Iulia

Publicat

În pragul Postului de Crăciun, elevi și profesori de la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” și Colegiul Tehnic ”Apulum” din Alba Iulia au marcat, luni, Lăsatul Secului, printr-o prezentare de tradiții și obiceiuri.

Proiectul are ca scop principal implicarea elevilor, de diferite vârste, în activități extracurriculare care să le stimuleze simțul critic și creativitatea, să le dezvolte spiritual practic, prin activități culinare, să-i ghideze în arta cunoașterii și descoperirii tezaurului de obiceiuri și tradiții autohtone și ale bucătăriei românești, în prag de Post al Nașterii Domnului, au transmis organizatorii.

Prezentarea tradițiilor și expoziție culinară

Prof. Mihaela Jurcan a făcut o prezentare despre ”Despre importanța obiceiurilor și a tradițiilor” , iar prof. Simona Himcinschi despre ”Postul ca jertfă”. A urmat momentul artistic ”Pricesnele sufletului meu” – coord. prof. Simona Himcinschi, având-o ca solistă pe eleva Georgiana Zbutea.

Obiceiurile și tradițiile de Lăsatul Secului au fost prezentate de elevele Alexandra Sularea și Simona Tomas, membre ale Cercului de folclor ”Ion Blăjan”, coordonat de prof. Irina Ungureanu și Cristina Toth.

La expoziția culinară, elevii și-au etalat preparatele culinare, moderne și tradiționale, evidențiind modul în care s-au documentat în alegerea rețetelor, precum și modul în care le-au realizat. Coordonatorii activității au fost profesorii Anca Moghiroiu, Ana Negrușa, Maria Savu, Gabriela Pitea, Mariana Cunțan și Lavinia Dobra.

Diplome pentru elevi

Momentul final a fost reprezentat de premierea participanților la activități, cu diplome, de către insp. prof. Cristian Dincă și dir. prof. Magda Anca.

Viorica Onișoru a vorbit despre diferențele dintre obiceiurile de Lăsatul Secului de la oraș și cele de la sate și de influențele pe care le-au adoptat prin ”împrumuturile culinare” de la alte popoare sau etnii.

Activitatea finală festivă s-a desfășurat, în acest an, în cadrul Bazei de Practică a Colegiului Economic „D. P. Marțian” Alba Iulia. Proiectul s-a derulat sub coordonarea prof. Emil Cetean, directorul Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia și a prof. Anca Ruxandra Magda, directorul Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia.

Echipa de profesori: Simona Himcinschi, Anca Moghiroiu, Ana Negrușa, Maria Savu, Irina Ungureanu, Cristina Toth, Lavinia Dobra și analist Daniela Țârău de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia; director adjunct Gabriela Pitea și profesorii Mihaela Jurcan, Mariana Cunțan, secretar Mirela Jeler de la ColegiulTehnic ”Apulum” Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax