Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Omagiu pentru arta bisericească” la Alba Iulia, în cadrul Simpozionului Internaţional de Muzică Bizantină. Concerte în limba română, arabă şi greacă

Publicat

În perioada 14-17 noiembrie, la Alba Iulia este adus un „omagiu pentru arta bisericească”, după cum a transmis ÎPS Irineu, în cadrul Simpozionului Internațional de Muzică Bizantină. Cu tematica „Muzica Bizantină. Istorie, teorie, cercetare” evenimentul va aduce în faţa publicului albaiulian comunicări ştiinţifice, masterclass de cânt bizantin şi concerte în limba română, arabă şi greacă. În această seară, începând cu ora 19.00 la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia va avea loc primul concert din cadrul evenimentului, intrarea fiind liberă pentru toţi cei care doresc să se delecteze cu muzică grecească.

Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc joi, la Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, în prezenţa ÎPS Irineu, a părintelui consilier al Arhiepscopiei Ortodoxe, Florin Croitoru, subprefectul judeţului Alba, Cornel Murg şi alături de Protopsaltul Dimitrios Galanis din Atena (Grecia) și Meletios Shattahi –Protopsalt al Catedralei din Damasc (Siria).

Despre muzica bizantină, ÎPS Irineu spune că „vocea umană exprimă cele mai complexe şi mai minunate stări sufleteşti. Muzica este arta ruptă din cer, fiinţele cereşti îl laudă neîncetat pe Dumnezeu şi activitatea lor de căpetenie este cum se exprimă marele teolog, Dumitru Stăniloae doxologie creatoare. Când promovăm muzica şi în special muzica sfântă şi bisericească, noi ne asemănăm fiinţelor cereşti. Dacă noi cântăm muzică sacră şi mai ales bizantină, ne dovedim foarte credincioşi. În muzica bizantină, armonia dintre cuvânt şi melos, dintre adâncimea învăţăturii teologice şi bucuria elevaţiei spirituale este o ofrandă de laudă şi mulţumire adusă lui Dumnezeu”.

În cele trei zile de simpozion vor avea loc prezentări de comunicări științifice ale profesorilor din România, Siria, Grecia cât și un Masterclass de Cânt Bizantin.

Tot astăzi, începând cu ora 19.00 pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, publicul albaiulian se poate delecta cu un concert de muzică grecească susținut de formația de muzică populară „Klida”, condusă de maestrul Dimitros Galanis.

În următoarele zile ale simpozionului, programul este următorul:

Vineri, 15 noiembrie

Orele 9.00-12.00: prezentarea lucrărilor ştiinţifice – Universitatea ,,1 Decembrie 1918”

Orele 12.00-20.00: Masterclass de Cânt Bizantin – Universitatea ,,1 Decembrie 1918”

Sâmbătă, 16 noiembrie

Orele 9.00-17.00: Masterclass de Cânt Bizantin – Universitatea ,,1 Decembrie 1918”

Ora 19.00 Concert de muzică bizantină (susținut în limba română, greacă și arabă) – Catedrala Reîntregirii.

Duminică, 17 noiembrie

Orele 10.00-12.30: Liturghia festivă arhierească – Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia cu participarea grupului psaltic „Lumină Lină” şi invitaţii Simpozionului.

Acest eveniment este organizat de Centrul Cultural Lumină Lină – Studii de Muzică Bizantină, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Centrul de Informare Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul Universității ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.

Foto: Alexandra ONIŢA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax