Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Omagiu pentru Ion Agârbiceanu, cu ocazia împlinirii a 132 de ani de la nașterea sa. Lecturi şi discursuri pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia

Publicat

DSC_0696 Cu ocazia împlinirii a 132 de ani de la nașterea marelui scriitor Ion Agârbiceanu, vineri, 12 septembrie, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia i-a fost adus un omagiu prin lecturi de fragmente din opera sa. Evenimentul a avut loc într-un cadru intim, la statuia scriitorului, dar cu oameni care l-au apreciat și au știut cu adevărat ce a însemnat viața și opera lui.

Se împlinesc 132 de ani de când s-a născut un mare scriitor, un om care a pus mult suflet în operele sale. Tocmai de aceea, în dimineața de 12 septembrie, prin lecturi și discursuri, a fost însemnat acest moment al nașterii scriitorului.

„Iată suntem astăzi aici aproape de bustul său, aproape de personalitatea și se memoria acestui mare om al neamului românesc. Și nu spun asta doar din complezență sau pentru că ar fi un clișeu. O spun cu toată convingerea. A fost o personalitate care încă ne poate conduce în propria noastră desăvârșire pentru că reluându-i opera și recitindu-o găsim fragmente de o actualitate uimitoare. Ba mai mult, ele au un caracter cu adevărat profetic”, a spus Felicia Colda, bibliotecară a Bibliotecii ”Lucian Blaga”.
A fost lecturat un fragment din opera „Ceasuri de Seară” legat de starea omului modern.

„Am început prin a da citire acestui fragment pentru că vreau să vă aduc mai aproape de opera lui Agârbiceanu. Cred că cel mai important omagiu pe care îl putem aduce unui scriitor, unui om de seamă, unei personalități, pe lângă o floare care să ne reunească aici la bustul scriitorului este să îi cercetăm opera și viața. Și nu doar să o cercetăm, ci să o facem cunoscută celorlalți”, a adăugat bibliotecara Felicia Colda.
„Fefeleaga”, una din operele lui Ion Agârbiceanu se află în manualele elevilor și este studiată de către aceștia. Tocmai pentru a da curs acestui eveniment, cei care l-au apreciat pe Agârbiceanu și nu numai sunt așteptați la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” pentru a lectura fragmente din operele sale și pentru a-i cerceta viața.

Ion Agârbiceanu, născut pe 12 septembrie 1882 la Cenade (pe atunci comitatul Alba de Jos) este cunoscut ca scriitor, ziarist şi prozator român, adept al semănătorismului, parlamentar, academician. A fost protopop unit al Clujului. S-a stins din viaţă pe 28 mai 1963, la Cluj.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax