Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Openul Internaţional de Şah „România 100” la Alba Iulia. Vadim Moiseenko, noul lider al turneului

Publicat

Moiseenko stanga - Tilichev dreapta

Tânărul mare maestru internaţional rus Vadim Moiseenko a preluat conducerea în Openul Internaţional de Şah „România 100” ce se desfăşoară în aceste zile la Alba Iulia. Avea 5 puncte după primele 6 runde.

Openul Internaţional de Şah „România 100” a continuat joi la Hotel Transilvania din Alba Iulia, cu rundele 5 şi 6. Dat fiind nivelul foarte apropiat al jucătorilor, majoritatea meciurilor de la primele mese au fost echilibrate, cu puţine excepţii, partidele terminându-se la egalitate.

Cel mai bine a trecut de această zi dificilă, în care au fost programate doua runde, tânărul mare maestru internaţional rus Vadim Moiseenko, care l-a învins, joi dimineaţa pe liderul Viacheslav Tilichev, trecând în fruntea clasamentului.

În a doua runda a zilei, rusul a fost la un pas de o nouă victorie, dominându-l copios pe marele maestru român Marius Manolache. Câteva inexactităţi l-au privat însă pe Moiseenko de o victorie care l-ar fi distanţat în fruntea clasamentului. Aşa, marele maestru rus are 5 puncte după primele 6 runde, având doar o jumătate de punct avans în faţa unui grup de 13 jucători – în care se află favoriţii Alexey Fedorov (Belarus), Evgeny Levin (Rusia), Marius Manolache (România), Viacheslav Tilichev (Rusia), Narayanan Visakh (India) şi Gevorg Harutjunyan (Armenia) – şi un punct avans faţă de Andrei Istrătescu şi Mihai Marin, care se afla într-un grup format din 15 jucători cu 4 puncte.

Situaţie foarte complicată pentru favoritul principal al turneului, Dmitry Svetushkin (Moldova), care a pierdut a doua partidă în turneu, chiar împotriva unui elev al său şi pare ieşit din cursa pentru podium, având doar 3,5 puncte din 6 jocuri.

Vineri dimineaţa, începând cu ora 10.00, s-a desfăşurat cea mai spectaculoasă probă a turneului, cea de blitz. Cum turneul din acest an este dedicat Centenarului Marii Uniri, şi ritmul de joc a fost adaptat în consecinţă. Jucătorii vor avea câte 100 de secunde timp de gândire pentru toată partida, la care se vor adăuga câte 3 secunde bonificaţie după fiecare mutare efectuată, astfel că, dacă o partida va dura 40 de mutări, timpul total al unui jucător va fi de 3 minute şi 40 de secunde, el crescând la 4 minute şi 40 de secunde pentru o partidă în care se efectuează 60 de mutări, în mod semnificativ sub timpul uzual pentru această probă care oricum este una foarte rapidă.

În această probă va evolua şi cel mai titrat junior albaiulian, Mihnea Costachi, care nu participă în acest an la turneul principal, fiind student în primul an la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti şi lipsind deja de la cursuri o bună perioadă de timp datorită participării la Campionatele Mondiale de juniori, el urmând să joace peste o săptămână şi la Superliga Naţională pe echipe, pentru Politehnica Iaşi. Mihnea va evolua şi în proba de dezlegări (rezolvări de probleme), organizată şi aceasta într-un format inedit, în premieră mondială participanţii urmând a avea de rezolvat 100 de probleme în 100 de minute! (Marius Ceteraş)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax