Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Operație pe creier făcută în zona Munților Apuseni din Alba, acum 4.500 de ani

Publicat

Dovezile arheologice arată că, în urmă cu mai bine de 4.500 de ani, în zona Munților Apusenilor din județul Alba, o femeie a suportat, cu succes, o operație pe creier.

Resturile scheletului unei femei cu vârsta cuprinsă între 35-40 de ani, care a fost descoperit în 1972 în apropierea localității Livezile din județul Alba și care datează încă de la începutul Epocii Bronzului, au scos la iveală detalii extrem de valoroase. Craniul care datează din perioada 2700 – 2500 î. Hr prezintă urmele unei intervenții chirurgicale numită trepanație. Operația a fost făcută cu o lamă de silex sau obsidian și are o dimensiune de 12,2 x 7,3 cm. Osul prezintă pe marginile operației urme de refacere post operatorii, ceea ce denotă faptul că femeia a mai supraviețuit intervenției cel puțin un an.

Operația s-a făcut cel mai probabil sub anestezie, cu plante halucinogene.

„În anii ’80, când s-a făcut practic restaurarea acestei calote craniene, s-a constatat că ea prezintă un orificiu creat artificial, printr-o intervenție umană. Nu obții o astfel de retezare perfectă printr-o lovitură cu o sabie de bronz”, a declarat cercetătorul Horia Ciugudean, explicând că operația este cunoscută sub numele de trepanație, adică deschiderea cutiei craniene și că intervenția a avut ca scop drenarea unei infecții, scrie realitatea.net.

„Cel care a făcut această intervenție nu numai că a făcut-o de-o manieră tehnică ireproșabilă, dar operația a reușit și pacientul a supraviețuit”, a mai explicat Horia Ciugudean.

După o expertiză efectuată de un grup de antropologi scoțieni, a fost confirmat faptul că este vorba de o intervenție chirurgicală și că este cea mai mare și complicată operație de acest gen descoperită în Europa, la nivelul epocii bronzului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax