Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE FOTO: OPT gospodării afectate de viitura de marţi, la Dobra, comuna Șugag. Intervenţii în teren, după dezastru

Publicat

dobra viitura Prefectul județului Alba, Dănuț-Emil Hălălai, dar și reprezentanți ai IGSU Alba și SGA Alba s-au deplasat miercuri în satul Dobra din comuna Șugag, la o zi după viitura care a „măturat” tot ce a găsit în cale în gospodăriile oamenilor, lăsând în urmă grămezi de pietre, lemne și noroi.

UPDATE: Comunitatea din Şugag este greu încercată în aceste zile de calamităţi naturale care au lăsat în urma lor pagube însemnate în gospodăriile localnicilor, în special în satul Dobra. În seara zilei de marţi, 11 iulie, în jurul orei 17.30, pe raza comunei Şugag, a avut loc o furtună puternică cu grindină şi precipitaţii însemnate cantitativ, care a durat aproximativ 3 ore. În urma acestei furtuni, în satul Dobra s-a format o viitură antrenând după ea nămol, bolovani, pietre şi trunchiuri de copac care a distrus aproape totul în cale.

Potrivit primarului comunei Șugag, Constantin Jinar, o casă a fost distrusă, un autoturism a fost grav avariat, o grădină de 2.000 mp a fost distrusă complet, mai multe anexe gospodăreşti şi grajduri au fost practic duse de viitură, iar drumurile în zonă au fost distruse pe o lungime de 150 de metri liniari.

În satul Şugag a fost blocat accesul la cimitirul de pe strada Bisericii, a fost colmatată curtea Şcolii Gimnaziale Şugag şi a sălii de sport, a fost inundată şi colmatată o gradină de 2000 mp. De asemenea au mai fost inundate şi colmatate în zona de centru a comunei două case, a fost distrus şi drumul de acces care duce la 5 gospodării de pe strada Primăverii. Din cauza viiturilor a fost avariat şi drumul forestier care face legătura centrului de comună cu satul Bârsana pe o distanţă de 1 kilometru.

Imediat ce ploaia s-a oprit în zonă au fost mobilizaţi zeci de localnici, angajaţi ai serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă şi pompieri care intervin şi la această oră cu utilaje din dotarea comunei Şugag, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba şi de la firme private din zonă.

„Administraţia locală a mobilizat şi va mobiliza în aceste zone afectate toate resursele umane şi materiale disponibile pentru situaţii de urgenţă astfel încât să înlăture cât mai repede pagubele produse de viituri. Prioritatea noastră este cetăţeanul, iar atât administraţia locală cât şi întreaga comunitate din Şugag sunt alături de familiile greu încercate în aceste zile de natura dezlănţuită”, a transmis primarul comunei Șugag, Constantin Jinar.

“Pe raza localității Dobra, comuna Șugag, a fost colmatat un podeț, un torent s-a revărsat din matcă, fiind distruse trei anexe gospodărești, un autoturism, inundate opt curți și avariate patru case.

Locatarii celor opt gospodării s-au autoevacuat până la retragerea apei, iar în prezent s-au întors la locuințele lor.

CLSU Șugag a intervenit cu 35 de persoane, 1 buldoexcavator, 1 autobasculantă și mijloace de primă intervenție pentru îndepărtarea materialului aluvionar depus în urma inundației”, transmite ISU Alba.

Miercuri, CLSU Șugag a reluat acțiunile de intervenție, solicitând sprijinul CJSU Alba.

La fața locului s-au deplasat președintele CJSU Alba, prefectul județului, inspectorul șef al ISU Alba și directorul SGA Alba pentru stabilirea măsurilor operative și luarea măsurilor ce se impun.

Forțe și mijloace în teren pentru decolmatare și pentru evacuarea materialului aluvionar depus în perimetrul gospodăriilor afectate:

– CLSU Șugag intervine cu 1 buldoexcavator, 1 autobasculantă și 6 persoane;

– SGA Alba intervine cu 1 buldoexcavator și 3 persoane;

– ISU Alba intervine cu mijloace de primă intervenție cu 1 ofițer și 21 de subofițeri.

Intervențiile în teren sunt coordonate de grupa operativă a ISU Alba.

„În urma ploilor abundente, un pârâiaș din satul Dobra, comuna Șugag a creat probleme locuitorilor din zonă. M-am deplasat la fața locului împreună cu șeful IGSU Alba și directorul SGA Alba. SVSU Șugag, IGSU Alba și SGA Alba lucrează în acest moment la remedierea situației create de viitură. Nu sunt victime omenești”, a transmis prefectul, într-o postare pe o rețea de socializare.

Vezi și FOTO: Prapăd în localitatea Dobra, comuna Șugag, după o ploaie torențială. Viitura a rupt tot ce a întâlnit în cale

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax