Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Parcare de 3 MILIOANE de EURO, în locul blocului ”Turturica” din Alba Iulia. Parc și teren de sport, pe acoperiș

Publicat

foto: Prime Arts

Demolarea Blocului G2 ”Turturica” și construirea parcării pe trei niveluri în locul lui, la Alba Iulia, va costa circa 3 milioane de euro. Cel puțin acestea sunt estimările la faza studiului de fezabilitate. Clădirea nouă va avea parter și două etaje, cu 144 locuri de parcare interioare și alte 27 la exteriorul ei. Se va numi Parcare Arnsberg.

Documentația pentru dărâmarea Blocului ”Turturica” și construirea parcajului etajat intră la aprobare în ședința Consiliului Local de marți, 17 decembrie.

Potrivit acesteia, suma necesară pentru investiție este de 13.860.950 lei cu TVA (circa 3 milioane de euro), din care lucrări de construcții-montaj 9.786.009 lei. Lucrările sunt eșalonate pe doi ani (8,2 milioane lei primul an, 5,4 milioane lei, al doilea).

Clădirea va avea la parter 1542,18 mp, iar cele două etaje, câte 1592,22 mp fiecare. Suprafața totală va fi de 4726,62 mp, iar amenajările exterioare – alei de 510,7 mp. Vor fi amenajate și spații verzi pe 1135 mp și locuri de parcare exterioare (dale înierbate) și carosabil pe 667,6 mp.

foto: Prime Arts

La parter vor fi punctul de control, barierele de acces și spații de parcare, două noduri de scară pentru evacuare, dar și ascensor pentru 8 persoane.

Clădirea va fi interconectată cu 4 rampe (2 de urcare, 2 de coborâre). Circulațiile interioare se vor desfășura și în sens unic și în dublu sens, conform marcajelor. Parcajul va fi împărțit în 4 sectoare pe nivel (12 în total), cu zone marcate prin litere și cifre pentru locurile de parcare.

foto: Prime Arts

La etajele 1 și 2 vor fi și toalete publice și spații administrative.

La parter, parcarea va fi deschisă complet, iar la etajele 1 și 2, dar și la terasa clădirii s-a optat pentru închidere din panouri de tablă perforată.

Spațiul de la terasa de pe ultimul etaj va putea fi folosit pentru amenajarea unor spații de petrecere a timpului liber, ca terenuri de sport și jocuri, alei etc.

Ideea proiectului a avut în vedere, dincolo de cerințele de realizarea a unei parcări supraetajate, găsirea unei soluții pentru locuitorii zonei, astfel încât proiectul să ofere mai mult decât satisfacerea cerinței de bază, cumulând astfel un ansamblu de funcțiuni complementare ce cuprind stații de încărcare electrică, sisteme bike-sharing și, cel mai important, un spațiu urban la nivelul terasei, accesibil tuturor, pentru promenadă și relaxare”, a precizat, pentru Alba24, arhitectul Ioan-Răzvan Molie (IM Design Studio), proiectant.

foto: Prime Arts

Blocul G2 de pe strada Arnsberg din Alba Iulia, supranumit ”Turturica”, locația în care Primăria Alba Iulia intenționează să amenajeze parcare cu parter și patru etaje, prezintă avarii grave. Ridicat în 1972, acesta a fost inițial o construcție provizorie, ce ar fi urmat să fie demolată după finalizarea șantierelor de atunci.

Destinația inițială a blocului de dimensiuni 33,45×11,15 m, cu cinci niveluri, acum 47 de ani, era de clădire provizorie, ”organizare de șantier” și urma să fie dezafectată la terminarea lucrărilor de construcții din zonă. După inundațiile din 1970-1975 însă, multe familii au rămas fără locuință, astfel că blocul a devenit altă soluție provizorie de adăpostire. Apoi, în 1984, s-a făcut expertiză pentru ridicarea nivelului de confort al clădirii (recomandări interioare și construirea de balcoane).

Cu structură din zidărie de cărămidă, fără sâmburi din beton armat și fundații din beton simplu, clădirea se află în stare avansată de degradare și are risc seismic în categoria construcțiilor ce pot suferi degradări structural majore în caz de cutremur. S-a constatat și o degradare profundă a treptelor, cu pericol în caz de cutremur sau incendiu.

Spațiul public aflat în jurul blocului este doar în parte amenajat și utilizat impropriu de locatarii blocului, care în mare parte ocupă abuziv spațiul locativ, se arată în documentație.

”Utilitățile din zonă sunt folosite de locatarii blocului în mod abuziv, fără contracte cu furnizorii”, precizează reprezentanții primăriei, în proiectul ce va intra la aprobare în Consiliul Local.

Reamintim că Primăria are în plan cel puțin încă o parcare etajată în oraș. Aceasta va fi construită de această dată în centru, în spatele magazinului ”Unirea”.

Vezi și Parcarea etajată din centrul orașului Alba Iulia va avea 196 de locuri. Planul urbanistic de detaliu, la aprobat

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax