Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: „Pelerinaj virtual la Catedralele din lume”. Proiect desfășurat la Colegiul Național Militar din Alba Iulia

Publicat

Elevii claselor a X-a B, C, E și F de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, coordonați de Pr. prof. Bogdan Laurențiu Avram, au realizat în perioada 7 – 14 februarie proiectul „Pelerinaj virtual la Catedralele din lume”.

Tinerii s-au împărțit pe grupe, realizând prezentări ale unor biserici aparținând diferitelor stiluri arhitecturale reprezentative: bizantin, bazilical, romanic, gotic și renascentist, a anunțat recent Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei. 

Elevii și-au invitat colegii să descopere informații și curiozități despre Catedrala „Sfânta Sofia” din Constantinopol, construită în timpul împăratului Justinian (sec. VI). Această bijuterie arhitecturală reprezintă apogeul stilului bizantin și impresionează prin dimensiunile sale și prin mozaicurile celebre.

Referindu-se la stilul arhitectural romanic, „pelerinii” au vorbit despre varietatea de planuri care s-au folosit în construirea bisericilor, cel mai des întâlnit plan din această epocă fiind cel în formă de cruce latină. Ca expunere, „ghizii” ne-au prezentat detalii semnificative despre Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim și despre Catedrala din Pisa. Mergând mai departe pe firul istoric al arhitecturii ecleziastice și ajungând la stilul gotic – care se evidențiază prin clădiri somptuoase –, elevii au prezentat istoricul construirii și caracteristicile Catedralelor „Notre-Dame” din Paris și Domul „Sfântul Ștefan” din Viena.

Ultimul stil pe care tinerii l-au abordat a fost cel renascentist, oferind drept exemplu Catedrala „San Pietro”, cea mai mare biserică din lume, și monumentala Capelă Sixtină din Roma.

După prezentarea fiecărei catedrale, școlarii au putut explora cu ajutorul programului „Class VR” și a ochelarilor virtuali aceste monumentale capodopere arhitecturale.

La finalul „pelerinajului virtual” și după experimentarea acestei noi metode de învățare prin prezentare și „vizitare”, elevii s-au arătat interesați de a descoperi și alte teme și lecții cu ajutorul ochelarilor din clasa virtuală.

sursa: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax