Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Persoanele cu dizabilități vor trebui să ceară legitimații noi de parcare, în a doua jumătate a anului. Cum vor arăta

Publicat

Modelul cardului-legitimație de parcare de care beneficiază persoanele cu handicap urmează să fie schimbat în curând, potrivit unui proiect de ordin publicat în dezbatere de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD). Potrivit acestuia, legitimațiile actuale, emise până la sfârșitul lunii iunie, își vor păstra valabilitatea doar până la finalul anului și vor trebui înlocuite. 

Potrivit proiectului, cardurile-legitimație de parcare emise până la data de 1 iulie 2023 își vor păstra valabilitatea până la data de 31 decembrie 2023 urmând ca beneficiarii dreptului la cardul-legitimație de parcare să se adreseze autorităților locale în vederea eliberării unui nou card-legitimație de parcare.

Astfel, toate legitimațiile de parcare vor trebui înlocuite cu noul model de carduri, în perioada iulie 2023 – decembrie 2023.

Cum vor arăta noile carduri-legitimație de parcare

Dimensiunile generale ale noului card-legitimație de parcare pentru persoane cu handicap sunt:

  • înălțime: 106 mm,
  • lățime: 148 mm.

Culoarea cardului-legitimație de parcare va fi albastru-deschis,  excepțe făcând doar simbolul alb al utilizatorului de fotoliu rulant, care va avea un fundal albastru închis. Cardul-legitimație de parcare pentru persoane cu handicap va fi plastifiat, cu excepția spațiului rezervat semnăturii titularului de pe partea stângă a reversului.

Cardul-legitimație de parcare pentru persoane cu handicap se împarte vertical în două părți atât pe față, cât și pe spate.

Cine beneficiază de cardul-legitimație de parcare

De cardul-legitimație eliberat persoanelor cu handicap beneficiază și reprezentanții legali ai acestora.

În interesul persoanei cu handicap, cardul-legitimație de parcare poate fi utilizat și de asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoțitorul persoanei adulte cu handicap, părintele, tutorele, sau persoana care se ocupă de creșterea și ingrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecție specială, stabilită în condițiile legii.

Autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimație beneficiază de parcare gratuită.

Cum se poate elibera cardul-legitimație de parcare

Cererea pentru eliberarea cardului-legitimație de parcare se depune fizic sau prin mijloace electronice la autoritățile administrației publice locale în a cărei rază teritorială domiciliază beneficiarul, modelul acesteia fiind prevăzut în proiectul publicat de ANPDPD.

Vezi AICI – Model cerere pentru eliberarea cardului-legitimație de parcare pentru persoanele cu handicap (.pdf)

La depunerea cererii, fizic, beneficiarul dreptului la cardul-legitimație de parcare prezintă, în original, următoarele documente: document identitate, certificatul de încadrare în grad de handicap, o fotografie tip carte de identitate/buletin de identitate (poate fi depusă pe suport electronic, în format JPEG).

În situația în care beneficiarul depune documentele de mai sus prin mijloace electronice, acestea vor fi prezentate în original la eliberarea cardului-legitimație de parcare.

sursa: anpd.gov.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax