Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Peste 100 de elevi, copii şi adulţi au sărbătorit Ziua Europei, la evenimente organizate de Centrul Europe Direct Regiunea Centru


Publicat

ZiuaEuropei1ADR Centru, prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru, și Uniunea Europeană au dedicat ziua de 9 mai 2016 sărbătoririi cetățeanului și a drepturilor sale. În 9 mai, Uniunea Europeană, ADR Centru, dar și alți parteneri din Regiunea Centru, din țară și din Europa au susținut, printr-o serie de evenimente în mijlocul oamenilor, un dialog între societatea civilă și reprezentanții UE, despre drepturile fiecărui cetățean și o viziune despre cum ar trebui să fie UE în 2020. Prin evenimentele organizate de Centrul Europe Direct Regiunea Centru, peste 100 de elevi, copii și adulți au sărbătorit Ziua Europei și au primit diverse materiale care celebrau această zi. 

Finalizarea celui de-al doilea război mondial și ziua ce a marcat începutul constituirii Uniunii Europene au influențat pozitiv drumul României pe parcursul ultimilor 150 ani.

În 10 mai 1877, România şi-a proclamat independenţa ca stat şi decide să-şi hotărască singură destinul rupând orice legătură de vasalitate cu Imperiul Otoman. Un alt eveniment major care a influenţat viitorul României şi al românilor a avut loc chiar în ziua care a dobândit semnificația de azi, în 1945, când, după 6 ani de război mondial, Germania nazistă îşi anunţă capitularea, ziua fiind proclamată ca Zi a Victoriei. După aceea a venit, firesc, Ziua de 9 Mai 1950, care va rămâne un reper în istoria mondială ca fiind data care a schimbat pentru totdeauna faţa bătrânului continent, ziua în care ţările Europei au hotărât să se ridice şi se transforme în puteri mondiale, prin crearea unei uniuni care să sprijine dezvoltarea economică, socială şi culturală a membrilor săi.

ZiuaEuropeiPentru a promova implicarea civică, dialogul și interculturalitatea, ADR Centru, prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru și în parteneriat cu Centrul Europe Direct Lombardia, dar și cu Colegiul ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia au organizat două evenimente pentru celebrarea acestei zile.

”UE doreşte să facă cunoscute drepturile pe care le avem în calitate de cetăţeni europeni, astfel încât să le putem valorifica în viaţa noastră cotidiană. Pentru o avea o Uniune Europeană democratică, implicarea cetățenilor, chiar de când sunt elevi, în evenimente și discuții, stau la baza unei mai bune elaborări a viitoarelor directive europene. În ultimii ani, atât la nivel local, regional, dar și  european, ne-am confruntat toți cu diverse provocări de ordin financiar și social. Aceste fapte au demonstrat mai mult ca niciodată, că este necesar să responsabilizăm locuitorii Regiunii Centru în calitate de cetățeni europeni și să contribuim la consolidarea dimensiunii civice a Uniunii. Implicarea fiecărui cetăţean la nivelul comunităţii şi societăţii de care aparţine, pe plan local, regional, naţional sau european, este esenţială pentru menţinerea unei vieţi democratice solide şi pentru a creiona o Uniune Europeană care să reflecte și să răspundă nevoilor a cât mai mulți cetățeni”, a declarat Simion Crețu director general ADR Centru.

Prin proiectul „Uniți prin diversitate – Europa văzută de copii”, un proiect dedicat grădinițelor și școlilor primare din întreaga Uniune Europeană, un număr de 13 centre de informare ale Comisiei Europene au cooptat unitățile de învățământ din regiuni și localitățile în care își desfășoară activitatea, pentru a permite elevilor să facă schimb de idei și imagini prin care să înțeleagă mai bine valorile diversității, dar și pentru a descoperi, în același timp, valorile celorlalți cetățeni ai Uniunii. ADR Centru și 12 unități de învățământ din Regiunea Centru au afișat la sediul fiecăruia, desene și planșe realizate de copii, ce reflectă modul în care văd copiii din școala respectivă și felul cum copii din alte școli ale UE văd Europa. La sediile ADR Centru au mai fost distribuite cetățenilor ce se aflau în trecere și copiilor care au vizitat sediul, baloane, stegulețe și broșuri pentru copii care explică pe înțelesul tuturor care este misterul steluțelor aurii ce apar pe steagul UE.

ZiuaEuropei2Prin proiectul ”Societate românească – societate europeană”, aflat la cea de-a VII-a ediție, ADR Centru alături de Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia și alți parteneri au implicat elevii din județul Alba în procesul de conștientizare al apartenenței României la sistemul de valori al Uniunii Europene și în procesul de cunoaștere a drepturilor lor în calitate de cetățeni europeni. Circa 30 de lucrări au participat la concurs, trei dintre ele fiind premiate de către ADR Centru și Europe Direct Regiunea Centru, în cadrul unei gale organizate la Alba Iulia, la sediul ADR Centru. De asemenea, în cadrul unui concurs ad-hoc organizat, alți 15 elevi care au știut să răspundă întrebărilor pe tematici europene, au câștigat alte premii promoționale oferite de către Centrul Europe Direct Regiunea Centru.

Pentru orice întrebare referitoare la politicile şi structurile europene, legislaţia europeană, drepturile fiecărui cetăţean, iniţiativele Uniunii Europene, fondurile nerambursabile alocate de Uniune, posibilitatea de a accesa finanțări sau de a studia în Uniune sau orice alt tip de informaţie legat de activitatea Uniunii Europene  reprezentanții ADR Centru pot fi contactaţi la tel 0358/403121, puteți transmite e-mail la europedirect@adrcentru.ro, sau direct la sediul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Autoturism cuprins de flăcări în comuna Stremț. Intervin pompierii din Aiud

Publicat

pompieri

Pompierii din Aiud intervin sâmbătă seara pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.

Incidentul a fost anunțat în satul Geomal, comuna Stremț.

Pompierii intervin în cooperare cu SVSU Stremț.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un nou caz de înșelăciune prin metoda ”Covid”, în Alba. O femeie i-a dat unui escroc bijuterii în valoare de 15.000 de lei

Publicat

Un nou caz de înșelăciune prin metoda ”Covid” a intrat în atenția Poliției Alba. O femeie din Aiud a fost păcălită de un necunoscut să-i dea bunuri cu o valoare consistentă.

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 17.30, Poliţia Municipiului Aiud a fost sesizată de o femeie de 80 de ani, cu privire la faptul că a fost sunată de către un individ care a pretins că este medic și care i-a spus că nepotul său este internat în spital, în stare gravă, infectat cu SARS-COV-2 și are nevoie de un aparat, în valoare de 15.000 de euro, pentru a fi menținut în viață.

Vezi și Țepe prin metodele ”Accidentul” și ”Sars-Cov-2” la Alba Iulia. Cum au acționat escrocii și atenționările Poliției

Individul i-a spus femeii că o să-l trimită pe asistentul său pentru a ridica bunurile de valoare sau sumele de bani de care dispune, iar, la scurt timp, la ușa acesteia s-a prezentat un bărbat căruia i-a dat bijuterii în valoare de 15.000 de lei.

Abia după aceea femeia și-a sunat nepotul, care este sănătos și în afara oricărui pericol și și-a dat seama că a fost înșelată.

Poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului și fac apel la cetățeni pentru a manifesta prudență în situațiile în care sunt abordați de persoane necunoscute care își atribuie diverse calități și le pretind sume de bani sau bunuri.

Poliția Alba solicită celor la care ajunge această informație să ia legătura cu vârstnicii din familiile lor, să le descrie acest mod de operare, să îi sfătuiască să nu dea crezare unor astfel de povești și să nu accepte, sub nicio formă, să dea bani sau bunuri unor necunoscuți care se prezintă la ușa lor.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

UPDATE FOTO: INCENDIU la Bistra. Acoperișul unei case a luat foc. Pompierii intervin cu trei autospeciale

Publicat

Pompierii din Cîmpeni au fost chemați să intervină, sâmbătă seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în localitatea Bistra.

Din primele date, flăcările au cuprins acoperișul unei case.

Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă violent, cu posibilitate de extindere.

La fața locului s-au deplasat pompierii cu două autospeciale de stins incendii și o autospecială SMURD.

UPDATE, ora 19.35: Incendiul a fost localizat. ISU Alba transmite că a fost afectat acoperișul imobilului, pe o suprafață de 60 mp.

sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare INSP. Nu este recomandată dezinfecţia suprafeţelor în școli cu lămpi UV

Publicat

Institutul Naţional de Sănătate Publică nu recomandă utilizarea lămpilor UV pentru dezinfecţia suprafeţelor în unităţile de învăţământ cu scopul limitării transmiterii COVID-19.

„Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unităţile de învăţământ sunt tot mai dese, precizăm că specialiştii INSP nu susţin această metodă de dezinfecţie, opinie transmisă de altfel tuturor instituţiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcţie”, precizează Institutul Naţional de Sănătate Publică, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Conform sursei citate, utilizarea dezinfecţiei cu UV este specifică unităţilor sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecţie a aerului şi suprafeţelor din încăperi.

„Punerea în funcţiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate şi instruite în acest sens. În timpul funcţionării, persoanele nu trebuie să fie în încăpere, în caz contrar persoanele expuse dezvoltă reacţii nedorite la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign)”, subliniază INSP.

Totodată, INSP atrage atenţia că măsurile de curăţenie şi cele de aplicare a produselor de curăţenie şi a dezinfectanţilor prevăzute atât în recomandările naţionale, cât şi în cele ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvenţa şi perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfăşurării activităţilor educative.

„Igiena mâinilor, igiena respiraţiei, evitarea aglomeraţiei, aerisirea frecventă a spaţiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID-19. În concluzie metoda dezinfecţiei cu UV nu reprezintă o opţiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în şcoli”, se mai arată în comunicatul citat.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate