Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Peste 100 de lucrări de artă românească, expuse de Inter Art Aiud, în cadrul taberei internaţionale Silk Road din Yinchuan, China

Publicat

china_0010Peste 100 de lucrări de artă românească au fost prezentate publicului chinez, la Yinchuan, în cadrul primei ediţii a Taberei Internaţionale de Artă SILK ROAD, o manifestare concepută după modelul Taberei Inter-Art de la Aiud.

De altfel acest proiect s-a născut chiar la Aiud, in timpul Taberei Internaţionale de Artă Plastică INTER-ART de anul trecut la care a participat şi renumitul artist chinez He Lihong, cel care a făcut demersurile pentru organizarea evenimentului de la Yinchuan.

Pe data de 7 septembrie 2016 ora 10 a avut loc deschiderea festivă a Taberei Internaţionale de Artă din Yinchuan la care au participat artişti plastici din 20 de ţări. Au luat cuvântul Wang Wei, şefa Biroului de Propaganda din Yinchuan, Stefan Balog, preşedintele Fundatiei Inter-Art Aiud, Yang Qian, director promovare eveniment şi manager general al companiei DHS din România. Un moment aparte al festivităţii de deschidere a reprezentat semnarea unui act de parteneriat între Fundatia Inter-Art Aiud reprezentata de Stefan Balog şi Asociatia de Artişti din Yinchuan reprezentată de He Lihong.

china_0008A urmat vernisajul Expozitiei de artă românească, propusă de Fundaţia Inter-Art Aiud ca şi o continuitate a parteneriatului româno-chinez început încă de anul trecut prin organizarea unor expoziţii de artă chineză la Aiud şi Alba Iulia. Parteneri de organizare a expozitiei de artă românească au fost Institutul Cultural Român din Beijing şi Centrul Cultural Liviu Rebreanu din Aiud. Expoziţia din Yinchuan a adus în faţa publicului o vastă colecţie de artă reprezentând pe de o parte lucrări din patrimoniul fundaţiei aiudene (60 de lucrări de pictură şi grafică create de 40 de artisti) dar şi lucrări de la alţi 8 artişti români contemporani. În total peste 100 de lucrări au reprezentat colecţia care a fost prezentata publicului din Yinchuan si nu numai. Peste 200 de persoane au participat la vernisaj.

România a fost reprezentată şi în ce priveste Tabăra de Artă din Yinchuan, in total 10 artişti români fiind prezenţi la manifestare, dintre care 4 reprezentând judeţul Alba. Din delegaţia Inter-Art au făcut parte Stefan Balog, Robert Lixandru, Zoltan Balog- ei fiind şi pe lista de artişti, şi Sorina Gaşpar-Sârb în calitate de translator. Cu ei au călătorit artista aiudeană Mena Zapotoţchi şi artistul basarabean Gheorghe Ştirbu.

china_0006Programul a constat în activităţi de creaţie liberă la secţiile de pictură, grafică-gravură şi sculptură-instalaţii, alternând cu evenimente culturale locale şi excursii tematice.

Pe 21 septembrie a avut loc festivitatea de închidere a taberei şi a expoziţie internaţionale cu lucrările create in această perioadă. La început au fost invitaţi doi artişti să îşi exprime impresiile: Susie Veroff din Canada şi Patrick Cauvin din Haiti. A urmat decernarea distincţiilor de participare după care a urmat cuvântul de închidere din partea Fundaţiei Inter-Art rostit de Stefan Balog , care cu această ocazie a donat lucrarea sa întitulată “Prietenie” conducerii oraşului Yinchuan. Cel care a preluat tabloul a fost Zhang Bing Dong, preşedintele Asociaţiei de Artă şi Literatură din Yinchuan.

În drum spre casă, membrii delegaţiei Inter-Art s-a oprit două zile la Beijing unde, la invitaţia Institutului Cultural Român, au tinut o amplă conferinţă despre activitatea Fundaţiei Inter-Art Aiud, a Centrului Cultural Liviu Rebreanu Aiud şi aspecte privind arta contemporană românească. Totodată s-a prezentat şi o sinteză a evenimentelor din Yinchuan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax