Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Peste 4500 copii din 33 de unităţi de învăţământ din Alba, într-un program de educație în domeniul igienei orale, implementat de Crucea Roşie


Publicat

15589962_1265160990209483_2373805358266491433_nCrucea Roşie Română Filiala Alba a derulat în perioada noiembrie-decembrie 2016 un program şcolar de educaţie în domeniul igienei orale, în colaborare cu Colgate-Palmolive România.  Proiectul a avut ca şi obiectiv creşterea nivelului de educaţie sanitară în rândul copiilor cu vârsta între 6 şi 10 ani iar, în urma raportării din teritoriu, 4574 elevi din cadrul a 33 de școli, au fost beneficiarii acestui program de educație în spiritul unui stil de viață sănătos.

Unităţile de învăţământ, cu care a colaborat Crucea Roșie au fost reprezentate de voluntari – cadre didactice/medicale cu o deschidere şi un devotament aparte:

MEDIUL RURAL
1. Şcoala gimnazială „Simion Lazăr” Lunca Mureşului – Florea Marinela
2. Şcoala gimnazială „Nicolae Drăgan” Galda de Jos – Crişan Emilia Alexandra
3. Şcoala gimnazială „Mihai Eminescu” Ighiu – Vlaşin Irina
4. Şcoala gimnazială Şugag – Cutean Monica – Elena
5. Şcoala gimnazială Săsciori – Fulea Claudiu
6. Şcoala gimnazială Berghin – Clain Janine
7. Şcoala gimnazială Şpring – Trifu Andreea
8. Şcoala gimnazială Stremţ – Bîrgoz Violeta Nadia
9. Şcoala gimnazială „Ion Pop Reteganul” Sâncel – Lenuţa Bloj
10. Şcoala gimnazială „Aron Cotrus” Cergău Mare – Bugner Cornel-Florin
11. Şcoala gimnazială Crăciunelul de Jos – Baba Alexandrina
12. Şcoala gimnazială „David Prodan” Săliştea – Mihu Ionela-Maria
13. Şcoala gimnazială „Iuliu Maniu” Vinţu de Jos – Haţegan Luminiţa
14. Şcoala gimnazială „Iosif Sârbu” Şibot – Frăţilă Marioara
15. Şcoala gimnazială Pianu de Sus – Popescu Marcela
16. Şcoala gimnazială Mirăslău – Giurgiu Liliana
17. Şcoala gimnazială „Nicodim Ganea” Bistra – Struţ Mihaela
18. Şcoala gimnazială Roşia Montană – Caproş Gabriela
19. Şcoala gimnazială Scărişoara – Lazea Marius Roman
20. Şcoala gimnazială Ciugud – Mihaela Dreghici
21. Şcoala gimnazială Bucerdea Grânoasă – Baba Alexandrina

MEDIUL URBAN
1. Scoala gimnaziala „Mihai Eminescu”Alba Iulia – Oana Josan
2. Şcoala gimnazială „Lucian Blaga”Ocna Mures – Baciu Dorina
3. Şcoala gimnazială „Ovidiu Hulea” Aiud – Manole Luminiţa
4. Şcoala gimnazială „Avram Iancu” Zlatna – Berindeie Angela
5. Şcoala gimnazială Abrud – Stan Georgeta Iuliana
6. Şcoala gimnazială Câmpeni – Bota Cristina
7. Liceul „Dr. Lazăr Chirilă”Baia de Aries – Boldaş Cristina
8. Scoala gimnaziala nr. 1 Cugir – Stoica Mihaela
9. Şcoala gimnaziala „Singidava” Cugir – Stela Predescu
10. Şcoala gimnazială „I.M.Moldovan ” Blaj – Haţegan Comşa Marilena
11. Liceul Teoretic Teiuş – Tripşa Valeria Anca
12. Şcoala gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Sebeş – Andronic Nicoleta

Voluntarii, instruiţi anterior de către un expert Colgate și un voluntar al Crucii Roșii, au susținut în mod organizat sesiuni de informare interactive pentru elevi, cu durata de două ore, având la bază materiale educative furnizate de către compania Colgate – Palmolive România.
În completarea orelor de instruire sanitară, au fost distribuite materiale igienico-sanitare constând în pastă de dinți, periuțe de dinți, săpun, precum şi materiale informative cu privire la sănătatea dentară.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Transport gratuit la școală pentru elevii din învățământul primar, de anul viitor. Proiect adoptat la Camera Deputaților

Publicat

elevi

Elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport specializat de la/până la unitatea de învăţământ, cheltuielile fiind asigurate din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale.

Proiectul care completează Legea Educaţiei naţionale nr. 1/2011 a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților, în calitate de prim for sesizat, cu 277 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi 17 abţineri. Trei deputaţi nu au votat.

„În municipii şi oraşe, elevii din învăţământul primar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate/acreditate pot beneficia de transport specializat de tipul curse şcolare, pentru transportul de la/până la unitatea de învăţământ.

Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigura din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale”, prevede un amendament la proiect care aparţine deputaţilor Natalia-Elena Intotero (PSD) şi Szabo Odon (UDMR).

Prevederile vor intra în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar 2022 – 2023.

Proiectul urmează să fie supus dezbaterii Senatului.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Incendiu de vegetație la Șeușa, comuna Ciugud. Câțiva oameni din sat au ieșit să stingă focul

Publicat

Un puternic incendiu de vegetație a izbucnit miercuri seară, în jurul orei 22:30, la Șeușa, comuna Ciugud. 

Iarba uscată și tufele de pe un deal din apropierea satului, au luat foc pe o zonă extinsă. 

Câțiva oameni din localitate au ieșit afară, încercând să stingă incendiul. Flăcările sunt departe de zona locuită a satului, nefiind pericol ca focul să ajungă la case.

Foto: Cititor Alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

România, în top 10 mondial la creșterea și penetrarea plăților cu telefonul mobil. ”Este ușor, nu mai avem nevoie de parole”

Publicat

Românii au devenit tot mai interesați să plătească la magazine cu telefonul mobil, cu ceasul sau brățările. Astfel, România a ajuns în top 10 mondial la creșterea și penetrarea plăților cu telefonul mobil.

Anunțul a fost făcut de Cătălin Crețu managerul general al Visa Europe pentru Romania, Croatia, Slovenia și Malta, la DCNews unde a vorbit despre alternativele plăților cu cardul: plățile cu telefonul, ceasul sau brățările.

„Am vorbit până acum despre plata cu cardul, dar foarte interesant e saltul făcut de plățile cu telefonul mobil, cu ceasuri, cu brățări. Anul trecut, în România, creșterea plăților cu mobilul era de 10% de la lună la lună.

Deja, și aici, România e în top 10 mondial pentru creșterea și penetrarea plăților cu telefonul mobil.

Am intrat în utilizarea amprentei sau a recunoașterii cu ajutorul irisului, deci odată ce începem să utilizăm telefonul mobil e mult mai ușor, nu mai avem nevoie de parole.

E mult mai ușor, nu mai trebuie să luăm portofelul.

Luăm doar telefonul mobil sau, când ieșim la alergat, putem plăti cu anumite ceasuri unde dorim. Rețeaua de comercianți, de terminale, este eminamente contactless, peste 90 – 95%.

Anul acesta credem că vom termina cu aproape de 100% din terminalele POS care vor accepta plățile contactless.

Practic, fenomenul este de noua normalitate”, a declarat Cătălin Crețu

Schimbări majore în comerțul online

Segmentul online a beneficiat masiv, mai ales magazinele de amenajare a locuinței, magazinele alimentare și bineînțeles magazinele pentru haine și accesorii.

Știm foarte bine că schimbarea a venit nu doar din partea deținătorilor de carduri, dar a venit și din partea comercianților. Mulți dintre ei, pentru a supraviețui, au deschis și comerțul online, și vânzările online.

Alții, efectiv au fost puși pe hartă. Gândiți-vă că înaintea acestei perioade, care era prezența sau vizibilitatea firmelor de livrare la domiciliu? Foarte redusă. În această perioadă efectiv au crescut exponențial.

Sau dacă ne gândim la aceste firme noi care activează în zona de mobilitate urbană. Este un concept nou și poate puțin metaforic pentru toate firmele acelea care au distribuit scuterele electrice în țară, prin orașele mari.

Înainte foarte puțină lume le folosea. Iată că odată cu restricțiile acestea, din ce în ce mai mulți oameni au apelat, și-au înregistrat cardurile, și au început să facă aceste tranzacții fără să simtă efectiv. „, a declarat Cătălin Crețu

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mai puțin de jumătate dintre bolnavi au anticorpi, la șase luni de la trecerea prin COVID. Studiu

Publicat

Mai puțin de jumătate dintre cei care au trecut prin infecția SARS-CoV-2 mai prezintă anticorpi la 180 de zile de la vindecare, arată un studiu. 44% dintre persoanele care au trecut prin infecție au continuat să prezinte simptome post-vindecare.

Studiul făcut de Regina Maria, demarat în august 2020, în București și Cluj, s-a bazat pe folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsidă – anticorpii specifici bolii.

În timp ce faza I a studiului a evaluat răspunsul imun la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR, faza a II-a examinează gradul de protecție după o perioadă de timp mai mare, de 180 de zile de la depășirea fazei acute a bolii.

În faza II a studiului au fost testați doar pacienții care aveau un răspuns imun detectabil la prima testare, pentru a observa evoluția în timp a anticorpilor post COVID.

Studiul arată că, la jumătate de an, foștii pacienți sunt și mai puțin protejați: doar 47% au mai prezentat anticorpi detectabili.

Anterior, faza I evidențiase anticorpi la 79% dintre persoane, la mai puțin de 3 luni de la testarea RT-PCR pozitivă. Nu s-au înregistrat diferențe semnificative între femei și bărbați.

Studiul a remarcat că 17% dintre cei vindecați, care au realizat un test RT-PCR după faza acută a bolii, au prezentat rezultate pozitive. Un singur pacient a înregistrat un test RT-PCR pozitiv în contextul apariției de noi simptome sugestive COVID-19. Cazuistica internațională cuprinde puține descrieri care să indice faptul că, în astfel de cazuri, este vorba despre o reinfectare, limitarea certificării acestora fiind impusă de necesitatea secvențierii suplimentare și a integrării într-un context epidemiologic bine documentat.

„Deși azi știm mult mai multe despre acest virus și afectarea pe care o poate produce, studiile sunt în continuă desfășurare și metodele de protejare eficientă sunt permanent testate. Impactul imediat al acestor concluzii se răsfrânge asupra protecției suplimentare pe care trebuie să o oferim cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților COVID-19 și expuse riscului infectării recurente, dar și a societății per ansamblu”, declară dr. Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.

Simptome persistente după vindecare

44% dintre persoanele din studiu au prezentat simptome post vindecare, dintre care cele mai frecvente au fost: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăți respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii. Un studiu The Lancet Psychiatry lansat recent anunța sechele neurologice și psihiatrice cu o incidență de 34% a pacienților care au avut COVID-19, în primele 6 luni de la vindecare. Alte studii internaționale confirmă persistența simptomelor post vindecare, în diferite grade de afectare și necesități de reinternare.

59% dintre pacienții cu rezultat de anticorpi detectabili la 180 de zile de la vindecare nu au prezentat simptomatologie persistentă după ieșirea din izolare. Așadar, persistența simptomelor post-COVID nu pare să se coreleze cu persistența anticorpilor IgG detectabili.

Numeroase alte studii internaționale au arătat că, după vindecare, pacienții nu mai sunt contagioși, în ciuda unei eventuale persistențe a unor teste RT-PCR pozitive. Excepțiile se înscriu în categoria unor situații specifice, de pacienți imunodependenți sau cu forme severe de boală.

Vaccinare sau imunitate dobândită natural?

Diferitele mutații are virusului implică reluarea epuizantă a cercetărilor de fiecare dată, pacienții vindecați se pot reinfecta, iar populația continuă să fie la risc, guvernele impunând gradual noi măsuri de protecție.

Cel mai mare studiu desfășurat până acum referitor la riscul de reinfectare, derulat în Danemarca, a arătat că, deși infecția inițială era asociată cu un grad general de protecție la reinfectare de 80%, pe segmentul de vârstă de peste 65 de ani, această protecție a fost revizuită dramatic la 47%.

Studiul imunității post-vaccinare demarat de Regina Maria, încă în derulare, evidențiază rezultate promițătoare: 80% dintre persoanele care au trecut prin infecție și ulterior s-au vaccinat au prezentat valori ridicate ale anticorpilor protectori. De asemenea, persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 au prezentat un titru mediu al anticorpilor dobândiți post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate