Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Peste 5 milioane de euro pentru modernizarea UAB. Laborator de turism şi dotări IT la centrul multidisciplinar

Publicat

proiect UAB modernizare

Corpurile D şi H ale Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia vor fi modernizate cu peste 5 milioane de euro, fonduri europene. Contractul de finanţare a fost semnat de reprezentanţii UAB şi ADR Centru. Lucrările sunt estimate să fie finalizate în noiembrie 2021 şi presupun amenajarea şi dotarea unui laborator de turism (corp D) şi achiziţii echipamente IT şi de tehnologia educației pentru corp H – Centru de Învăţământ şi Cercetare Multidisciplinară, în cadrul căruia sunt 19 săli de curs, seminarii, conferinţe, laboratoare şi bibliotecă.

Prin această investiţie, vor fi îmbunătățite condițiile de studiu pentru mai mult de 2700 de studenți de la universitatea albaiuliană.

sediu UAB Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia

La sediul din Alba Iulia al ADR Centru, prof. univ dr. Adela Socol – reprezentant legal și ordonator de credite al Universității  „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia – și Simion Crețu, director general al ADR Centru, au semnat contractul de finanțare care asigură resursele necesare pentru proiectul ”Îmbunătățirea infrastructurii educaționale din cadrul corpului D și a corpului H ale Universității 1 Decembrie 1918”.

Se va investi o sumă totală de peste 24 milioane lei, din care 23,9 milioane lei sunt alocate din bugetul Regiunii Centru al POR 2014-2020, Prioritatea de investiții 10.1A, Obiectivul specific 10.3 pentru creșterea calității în învățământul universitar.

spatiu UAB

La eveniment a participat și preşedintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, reprezentant CDR Centru, care a subliniat importanța investițiilor derulate în sistemul public de învățământ din județ.

Proiectul de reabilitare, modernizare și echipare a clădirilor ”D” și ”H” din cadrul Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va asigura condițiile necesare pentru o pregătire profesională de calitate și relevantă pentru nevoile pieței muncii în domeniul economic.

spatiu UAB

Proiectul prevede extinderea cu mai mult de 400 mp a corpului de clădire ”D”, precum și modernizarea spațiilor educaționale și eficientizarea energetică a clădirii. De asemenea, în cadrul investiției se vor achiziționa echipamente și tehnică pentru funcțiunile educaționale ale corpului ”H”: Centru de învățământ și cercetare multidisciplinară.

Obiectivul general al proiectului îl constituie extinderea și creșterea calității infrastructurii de educație din cadrul universității albaiuliene, astfel încât aceasta să devină mai competitivă la nivel regional și național, dar și pentru a răspunde cerințelor educaționale destinate pentru două importante domenii de specializare inteligentă, conform Strategiei de Competitivitate 2014-2020 a Universității, transmite ADR Centru, într-un comunicat de presă.

Valoarea totală a cererii de finanțare este de 24.391.855,22 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate pentru realizarea investițiilor este de 23.904.018,12 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului, circa 5.138.438,98 euro.

semnare contract UAB ADR

Echipa de management a universității estimează că data finalizării investițiilor va fi imediat după începerea anului universitar 2021-2022, respectiv 30 noiembrie 2021. Acest fapt înseamnă că peste doi ani și jumătate studenții de la toate facultățile, respectiv Facultatea de Istorie şi Filologie, Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, precum și din Facultatea de Teologie Ortodoxă vor avea condiții mult mai bune de educație, potrivit sursei citate.

”Proiectul pe care o să îl implementăm în următorii ani își propune îmbunătățirea cadrului instituțional și mijloacele materiale pentru punerea în valoare și dezvoltarea potențialului de competențe din zona noastră, dar și atragerea specialiștilor din alte zone ale țării, în corelare cu creșterea gradului de adaptabilitate și de mobilitate al angajaților, întreprinzătorilor, persoanelor fizice autorizate și managerilor de la toate nivelurile din cadrul Regiunii Centru și al altor regiuni, respectiv chiar la nivel național, pentru a răspunde eficient provocărilor generate de tendințele și așteptările în materie de formare la nivel European. Studenții noștri au nevoie de laboratoare moderne și de un centru de pregătire cu funcțiuni multiple, de aceea, beneficiind de oportunitatea resurselor europene am inițiat această cerere de finanțare. Suntem convinși că studenții și masteranzii vor aprecia interesul pe care îl manifestăm pentru dezvoltarea lor personală și, împreună cu întreaga echipă a cadrelor didactice, după finalizarea proiectului, vom deveni mai performanți, mai adaptați cerințelor pieței actuale”, a declarat prof. univ. dr. Adela Socol, în momentul semnării acestui contract de finanțare.

semnare contract UAB ADR

Potrivit acesteia, prin activitățile propuse se vor atinge următoarele obiective specifice ale proiectului:

– extinderea suprafeței destinate exclusiv spațiilor de învățământ cu 417,76 mp, destinate necesităților educaționale de ordin practic ale unui număr de minim 191 de studenți și masteranzi, pe an;

– dotarea integrală a spațiului educațional „Centru de învățământ și cercetare multidisciplinară”  având o suprafață totală de 3.090 mp, cu echipamente adaptate cerințelor de formare în acord cu piața muncii;

– susținerea activităților educaționale destinate promovării a cel puțin două domenii de specializare inteligentă conform Strategiei de Competitivitate 2014- 2020;

– dezvoltarea acordurilor de colaborare ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia cu alte entități – instituții, agenți economici, agenții locale și naționale și altele pentru susținerea organizării de manifestări științifice, activități comune de educație, consiliere și orientare în carieră, transfer tehnologic, precum și alte forme de colaborare.

Din punct de vedere fizic și funcțional, proiectul presupune dezvoltarea și modernizarea infrastructurii Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, ținând cont de tendințele de dezvoltare economică în raport cu cerințele pieței. Concret, modernizarea corpului ”D” prevede amenajarea laboratorului ”Turism”, prin lucrări de structură și recompartimentare, completate cu extinderea clădirii cu peste 417 mp, fiind realizate inclusiv achiziții pentru dotări, cu echipamente și active necorporale destinate acestui laborator.

În privința echipării corpului ”H” este vorba de achiziții de dotări și echipamente pentru funcțiunile Centrului de Învățământ și Cercetare Multidisciplinară. Echiparea infrastructurii constă în achiziționarea de obiecte de inventar/mijloace fixe necesare desfășurării etapelor procesului educațional pentru 19 săli de curs, seminar sau laborator. În principal vor fi cumpărate echipamente IT și de tehnologia educației, inclusiv o platformă rabatabilă curbilinie, sistem integrat Smart Board și Smart TV, o podea transparentă și multe altele.

 ”Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este relativ tânără în peisajul universitar național, dar și-a ocupat un loc de frunte între instituțiile de prestigiu din sistemul românesc de învățământ superior. Aici întâlnim un ritm de dezvoltare dinamic, cu mecanisme manageriale eficiente și cu stabilitate administrativă. Finanțarea acestui proiect va asigura premisele creșterii calității și performantei științifice în domenii importante pentru Strategia de Dezvoltare Inteligentă a Regiunii Centru. Suntem și noi interesați de aceste investiții, deoarece pentru următoarea perioadă de programare, 2021-2027, accentul se va pune tot mai mult pe capabilitățile de creștere competitivă și de transfer rapid și eficient al cunoștințelor teoretice către mediul de afaceri, adică pe inovare și pe îmbunătățirea proceselor. O infrastructură educațională adecvată este esențială pentru construirea de abilitați sociale, dezvoltarea competențelor profesionale și duce mai repede la integrarea socio-profesională a absolvenților. Această investiție va avea ca rezultat sporirea capacității Universității albaiuliene de a anticipa și a răspunde cerințelor pieței privind standardele și calitatea academică, de a dezvolta noi programe, beneficiind de tehnologie și echipamente moderne, pentru a oferi studenților competențe multidisciplinare”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax