Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Peste 580 de persoane au strâns 1000 de saci cu deşeuri, la acţiunile de igienizare pe malul râurilor, organizate de SGA Alba, de Ziua Mondială a Apei


Publicat

DSC_2491Peste 580 de persoane au participat, în perioada 17-21 martie, la acţiuni de igienizare în 20 de locaţii din Alba şi Cluj, organizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba – Administrația Bazinală de Apă Mureș, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. Voluntarii au strâns 1050 saci menajeri de 120l, cu deşeuri.

Pe 22 martie, Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba – Administrația Bazinală de Apă Mureș a sărbătorit alături de întreaga lume, ”Ziua Mondială a Apei”. Anul acesta, s-au împlinit 25 de ani de când Națiunile Unite asupra Mediului Înconjurător de la Rio de Janeiro au decis ca țările să dedice, în fiecare an, în preajma solstițiului de primăvară, o zi în care oamenii să conștientizeze inestimabila valoare a apei.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba a organizat următoarele evenimente specifice sărbătoririi Zilei Mondiale a apei 2017:

– acţiune de igienizare pe malurile râului Ampoi – Alba Iulia, în 17 martie, zona pod rutier si pod CF –formaţia de lucru Alba în colaborare cu Grădiniţa nr. 9 din Alba Iulia şi Universitatea “1 Decembrie 1918”  Alba Iulia, studenţi ai departamentului de Inginerie a Mediului; au participat 50 de preşcolari, însoţiţi de părinţi şi 30 de studenţi

– acţiune de igienizare pe râul Arieş, în 20 martie, pe raza comunei Bistra, în colaborare cu Şcoala Gimnazială “Nicodim Ganea” Bistra şi formaţia de lucru Baia de Arieş; au participat 170 de elevi

– acţiune de igienizare pe râul Arieş, la Baia de Arieş, în 21 martie – formaţia de lucru Baia de Arieş

DSC_2508– acţiune de igienizare pe malul drept al râului Arieş, în Turda, strada Constructorilor (formaţia de lucru Turda în colaborare cu Şcoala Generală “Avram Iancu” din Turda, clasele V şi VI şi Primăria Turda), în 21 martie; au participat 60 de elevi

– în parteneriat cu Grădinița cu program prelungit nr. 8 și nr. 13 și în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Județului Alba și Consiliul Județean Alba – concurs pe toate unităţile preşcolare din Alba Iulia. Finala a avut loc la Grădiniţa nr.10 din Alba Iulia, în 21 martie. Au participat 60 de copii, 50 de educatoare, 13 directori şi 6 juraţi

Vezi FOTO „Micii ecologiști ai Cetății”: Concurs pentru preșcolari pe teme de ecologie, la Grădinița nr. 10 din Alba Iulia

– în perioada 17-21 martie, acţiuni de igienizare pe malurile râurilor Abrud şi Arieş, zona confluenţă râu Abrud cu râul Arieş şi amonte pe râul Arieş, până la barajul Mihoeşti (formaţia de lucru Cîmpeni), în zona barajului Mihoeşti (formaţia de lucru Mihoeşti), pe râul Arieş, intravilan Turda, ambele maluri (formaţia de lucru Turda), pe malul stâng al râului Târnava Mare, zona intravilan Blaj, între cartierul Izvoarele şi aval Tiur, până la confluenţa cu râul Târnava Mică (formaţia de lucru Blaj)

– în perioada 20-21 martie, acţiune de igienizare pe malul râului Aiudul de Sus, extravilan Aiud (formaţia de lucru Aiud)

– în 20 martie, acţiuni de igienizare pe malul râului Cugir, zona Şibot, amonte şi aval pod DN7 (formaţia de lucru Vinţu) şi pe malurile râului Mureş, zona Partoş pod rutier (formaţia de lucru Alba)

– în 21 martie, acţiuni de igienizare pe râul Sebeş în zona Mărtinie (formaţia de lucru Sebeş), pe valea Răchita în zona Pod DJ (formaţia de lucru Sebeş), pe malurile râului Ighiu zona confluenţă cu râul Ampoi (formaţia de lucru Alba) şi pe malul râului Cugir, zona Uzina Mecanică, confluenţa cu râul Mic (formaţia de lucru Vinţu)

– acţiuni educative la Şcoala cu clasele I-VIII din Arieşeni, în 22 martie, au participat 60 de elevi.

La acţiuni au participat 585 persoane , din care 430 copii, elevi şi studenţi, 155 cadre didactice, directori, reprezentanţi din partea primăriilor şi SGA Alba. La acţiunile de igienizare s-au strâns 1.050 saci menajeri de 120l.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cine a fost tânărul de 23 de ani din Răhău, ucis din gelozie. Indignare și durere printre cei care l-au cunoscut

Publicat

Comunitatea din Răhău este în continuare șocată și indignată după crima de acum câteva zile în urma căreia un ”tânăr foarte frumos şi cuminte”, cum era cunoscut în sat, și-a pierdut viața. 

Daniel C. avea doar 23 de ani şi toată viaţa înainte. Era îndrăgostit de o tânără cu doi ani mai mică decât el, colegă de serviciu.

Cu cei doi tineri era coleg şi Paştiu Alexandru, consătean din Răhău, principalul suspect în cazul crimei. Cei trei se știau de multă vreme.

”Era gelos pe Dani că umblă cu ea. O amenința pe la lucru. La fata aia nu-i plăcea de el deloc” a spus unul dintre colegii de muncă ai celor doi.

Alexandru Paștiu este acuzat de procurori că nu a putut să accepte relaţia dintre cei doi şi a decis să îi atace. S-a întâmplat luni dimineaţă, în jurul orei 04.00.

Paştiu este acuzat că a intrat în locuinţa unde dormeau cei doi tineri şi i-a lovit cu un cuţit.

Daniel nu a supravieţuit atacului, una dintre lovituri atingându-i inima. Familia acestuia este distrusă, iar apropiaților nu le vine încă să creadă ce s-a întâmplat.

Iubita acestuia, înjunghiată şi ea, a scăpat cu viaţă. A reuşit să anunţe autorităţile după plecarea criminalului şi a ajuns la spital.

Crima a șocat comunitatea locală. Moartea lui Daniel a lăsat un gol imens în sufletele celor care l-au cunoscut și a produs o durere sfâșietoare în familia sa.

Vezi și: UPDATE VIDEO: CRIMA de la Răhău. Momentul în care principalul suspect a fost prins

Atacatorul a aruncat cuţitul şi a fugit într-o pădure, la circa 10 kilometri de sat, unde a fost prins după câteva ore de către doi poliţişti care au folosit motociclete enduro, ajutaţi de alţi trei prieteni, toţi pasionaţi de acest sport.

Ce spune Parchetul

”Inculpatul a pătruns fără drept în locuinţa victimelor din municipiul Sebeş, sat Răhău, jud. Alba şi le-a aplicat acestora mai multe lovituri cu un cuţit, în zone vitale ale corpului.

În urma agresiunilor fizice, a survenit decesul unei victime de gen masculin în vârstă de 23 de ani şi rănirea celeilalte victime, de gen feminin, în vârstă de 21 de ani.

Aceasta din urmă a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, starea sa de sănătate fiind stabilă.

Presupusul autor a fugit de la locul faptelor, fiind identificat ulterior de către organele de poliţie, în apropierea unei păduri din localitate”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Programarea pentru vaccinare: Noi modalități de înscriere, anunțate de coordonatorul campaniei de imunizare

Publicat

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat lansarea unor noi modalităţi de înscriere pentru vaccinare: telefonic, prin call-center, sau direct la centrul de vaccinare.

„Vor fi în perioada următoare implementate o serie de modificări în ceea ce priveşte modalitatea de programare, în ideea în care extindem mijloacele şi căile prin care persoanele pot să acceseze un centru de vaccinare, plecând de la ideea că în mediul rural, dar nu numai, de multe ori este dificilă accesarea platformei de programare şi atunci trebuie să găsim o serie de metode complementare prin care o persoană să beneficieze de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Conform acestuia, au fost identificate două soluţii concrete:

„Va exista posibilitatea de programare telefonică, tot prin intermediul operatorului de call-center, persoana respectivă se va programa direct în centrul de vaccinare fără să existe nevoia creării unui cont pe platformă.

O altă modalitate pe care o avem în vedere este ca persoana respectivă să se programeze direct la centrul de vaccinare.

Sunt persoane din mediul rural care se pot deplasa la centrul de vaccinare şi se trec pe listă exact în respectivul centru şi se va stabili ziua în care să se prezinte pentru vaccinare”, a mai spus acesta.

Coordonatorul campaniei susţine că se analizează posibilitatea de a vaccina persoane în spitale non-Covid.

„Noi credem că această posibilitate suplimentară va creşte accesul persoanelor în special vulnerabile la vaccinare”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Johnson&Johnson va relua distribuirea vaccinului său în Europa. Beneficiile ar fi mai mari decât riscul producerii unor cheaguri

Publicat

vaccin gripa

Johnson&Johnson va relua distribuirea vaccinului său pentru Covid-19 în Europa, după anunţul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) că beneficiile acestuia sunt mai mari decât riscul producerii unor cazuri foarte rare de formare a unor cheaguri de sânge. 

Utilizarea vaccinului J&J a fost temporar oprită de autorităţile de reglementare americane, săptămâna trecută, după ce s-au raportat cheaguri rare de sânge la nivel cerebral, combinate cu un număr scăzut de trombocite la şase femei, ceea ce a determinat compania să întârzie lansarea sa în Europa.

Aproape 8 milioane de oameni din Statele Unite au primit vaccinul J&J.

J&J a declarat că o nouă etichetă a ambalajului va include un avertisment cu privire la riscul efectului secundar rar şi instrucţiuni cu privire la modul de recunoaştere şi de tratare a acestuia.

Sursă: Universul.net

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Haos la salarizarea bugetarilor. Ministrul Muncii: diferențe și de 10.000 de euro la salariați cu aceeași funcție și pregătire

Publicat

Ministrul muncii vrea să pună ordine în grila de salarizare a a angajaților din administrația publică. ”Trebuie să punem ordine în acest haos prin stoparea acestor anomalii” spune Turcan prezentând diferențe și de 10.000 de euro la salariați cu aceeași funcție și pregătire.

Un angajat la un Consiliu Judeţean câştigă un salariu anual cu aproape 10.000 de euro mai mare decât un salariat care are aceeaşi pregătire şi aceeaşi funcţie, dar care este angajat într-o Primărie de comună, a arătat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

„Pentru aceeaşi funcţie, aceeaşi pregătire, sunt acum salarii de bază diferite.

Concret, un consilier superior gradaţia 5 în administraţia locală (într-o primărie de sector) are un salariu de bază, în timp ce aceeaşi funcţie în administraţia centrală (într-un minister) este remunerată cu totul diferit, respectiv cu un salariu mult mai mic.

Diferenţa între doi angajaţi cu aceeaşi funcţie, aceeaşi pregătire şi care fac acelaşi lucru, nu are nicio logică.

Alt exemplu, un consilier grad profesional superior (S) angajat la Consiliul Judeţean câştigă cu peste 4.000 de lei în plus faţă de un angajat cu aceeaşi funcţie, dar într-o primărie de comună.

Deci pentru aceeaşi pregătire, aceeaşi funcţie, aceeaşi răspundere avem o diferenţă de 800 de euro lunar pentru unii, respectiv de aproape 10.000 de euro anual”, a precizat Raluca Turcan, pe Facebook.

Declarațiile Ministrului Muncii au făcute după întâlnire pe care a avut-o marţi cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România.

”(…) Trebuie să punem ordine în acest haos prin stoparea acestor anomalii, iar o componentă importantă în noua lege a salarizării este reaşezarea administraţiei publice locale pe grila de salarizare”, a precizat Raluca Turcan.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate