Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | ADR Centru, Alba Iulia: Peste 70 de autorităţi, persoane fizice şi specialişti în agricultură au participat la seminarul despre finanţări în mediul rural

Publicat

ADR Centru, prin intermediul Centrului Europe Direct Regiunea Centru a prezentat, joi, seminarul „Politici şi instrumente pentru creșterea și dezvoltarea durabilă a zonelor rurale”. Peste 70 de reprezentanți ai autorităților publice locale din mediul rural, persoane fizice, consultanți sau specialiști în agricultură au participat la seminar și au subliniat că e nevoie să se discute punctual, pe categorii de beneficiari, cu cei ce gestionează fondurile nerambursabile.

Seminarul a fost moderat de către președintelele CJ Alba, Ion Dumitrel, directorul general adjunct al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 7 Centru Alba Iulia, Ioan Șincu, precum și directorul Departamentului Planificare și Proiecte Regionale din cadrul ADR Centru, Mihai Pocanschi.

Seminarul „Politici şi instrumente pentru creșterea și dezvoltarea durabilă a zonelor rurale” este parte componentă a unei campanii de informare mai ample desfăşurată de ADR Centru prin intermediul Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru și prin proiectul “GRISI PLUS – Geomatică și Soluții Informatice pentru Zonele Rurale”. Exemple de proiecte din mediul rural implementate cu succes de către alte țări ale Uniunii Europene, lecții învățate din perioada de finanțare nerambursabilă 2007-2013, dar și prioritățile de finanțare nerambursabilă pentru mediul rural, ce vor fi stabilite pentru viitoarea perioadă de programare financiară 2014-2020, au fost principalele subiecte prezentate în cadrul acestui seminar. Utilizarea instrumentelor geomatice pentru îmbunătățirea atractivității teritoriilor rurale, respectiv proiectarea dezvoltării în timp a unor teritorii și aplicațiile practice în agricultură și dezvoltarea rurală, au menținut interesul celor prezenți, interesați de posibilități de finanțare a unor proiecte de acest tip.

”Pe parcursul perioadei 2014-2020, vom avea la dispoziţie, ca țară, peste 7,1 miliarde euro fonduri europene pentru dezvoltarea mediului rural. Pe lângă aceste fonduri alocate de către Uniunea Europeană, Guvernul României va adăuga cofinanţarea naţională de 20%, respectiv 1,4 miliarde euro. În cazul fondurilor ce urmează să fie plătite prin APIA, Uniunea Europeană a majorat fondurile la 12,6 miliarde pentru viitorul exercițiu financiar. La nivelul României, acest lucru se datorează creșterii suprafețelor agricole, declarate la APIA și care pot beneficia de subvențiile europene. În mod concret, autoritățile preconizează că primele măsuri de finanțare pentru exercițiul financiar 2014-2020, se vor putea accesa începând cu luna octombrie 2014”, a declarat directorul general al ADR Centru, Simion Crețu.

Conform estimărilor reprezentanţilor APDRP, în următoarea perioadă vor fi alocate sume mai mari pentru măsurile de sprijin referitoare la: Dezvoltarea satului românesc, Dezvoltarea exploataţiilor agricole, Procesarea produselor agricole, Instalarea tinerilor în mediul rural ca şefi de exploataţii, Încurajarea activităţilor turistice, Înfiinţarea IMM-urilor în mediul rural, dar şi Înfiinţarea şi consolidarea grupurilor de acţiune locală. Sunt propuse de asemenea și crearea de subprograme ce vizează alocarea de fonduri nerambursabile pentru organizarea lanțului alimentar, micii fermieri, viticultura și agricultura ecologică.

Pentru orice întrebare referitoare la politicile şi structurile europene, legislaţia europeană, drepturile fiecărui cetăţean, iniţiativele Uniunii Europene, fondurile nerambursabile alocate de Uniune, posibilitatea de a accesa finanțări sau de a studia în Uniune sau orice alt tip de informaţie legat de activitatea Uniunii Europene  reprezentanții ADR Centru pot fi contactaţi la tel 0358/403121, puteți transmite e-mail la europedirect@adrcentru.ro sau direct la sediul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax