Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Piepten din os cu mâner în formă de clopot, vechi de aproximativ 16 secole, în colecțiile Muzeului Unirii din Alba Iulia

Publicat

Un piepten din os cu mâner în formă de clopot, având o vechime de aproximativ 16 secole, a fost descoperit cu ocazia cercetărilor arheologice din anul 2005, în situl Alba Iulia – Recea, situat pe prima terasă a Mureşului, în partea sudică a municipiului Alba Iulia, au transmis reprezentanții Muzeului Național al Unirii. 

Piesa a fost recuperată dintr-o locuinţă adâncită, de formă rectangulară, care a aparţinut unei aşezări din perioada postromană. Pieptenul este lucrat din os şi compus din trei plăcuţe prinse cu nituri de bronz. Acesta are următoarele dimensiuni: lungime – 10,3 cm; lățime – 5,7 cm. Una din plăcile exterioare este decorată prin tehnica inciziei, ornamentul constând din cercuri punctate. Este prevăzut cu un singur rând de dinţi, iar mânerul are forma dreptunghiulară, cu colţurile rotunjite.

Asemenea piepteni au fost identificaţi în cimitire romane târzii din Pannonia, la Brigetio şi Intercisa, în cele ale populaţiei romanizate din fosta Dacie romană, la Bratei (cimitirul nr. 1), dar mai ales în mediul cultural al goţilor, ilustrat de descoperirile din necropolele culturii Sântana de Mureş – Cerneahov, de la Izvoare (județul Neamţ), Spanţov (județul Ilfov) şi Sântana de Mureş (județ Mureş).

Potrivit reprezentanților muzeului albaiulian, se pare că acest tip de piepten îşi are originea în mediul germanic, de unde a pătruns şi în lumea romană, conform modei acelor timpuri. Este încadrat cronologic în intervalul cuprins între secolul al IV-lea şi prima jumătate a secolului al V-lea, şi a evoluat din exemplarele prevăzute cu mâner semicircular.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax