Connect with us
Publicitate

Uncategorized

FOTO: ”Planeta albastră”, la Liceul Teoretic din Teiuș. Elevii au luat parte la activități practice, plantări de arbuști și vizionări de filme

Publicat

DSCN4530 Profesorii de științe de la Liceul Teoretic Teiuș, Rodica Coroi, Sanda Jude, Maria Lup și Daniela Răuță au conceput și realizat un proiect cu tema ”Planeta albastră”. Activitatea s-a derulat în perioada 20 martie – 24 aprilie și a constat în pregătirea, certificarea și desfășurarea propriu-zisă a unor evenimente.

Astfel, în cadrul proiectului s-au desfășurat următoarele evenimente:

”Eclipsa Parțială de Soare – 20 martie 2015” – eveniment deosebit pentru liceu, ocazie cu care s-a modelat în miniatură triada: Helios-Terra-Selena prin activităţi practice ale elvilor sub îndrumarea profesoarelor. Astfel, elevii au reuşit să înţeleagă şi cauzele şi efectele eclipsei – fenomen natural. Unii dintre elevi au devenit pentru câteva momente profesorii propriilor colegi. Ei au reuşit să explice colegilor mai mici, atât eclipsa totală cât şi parţială de Soare, ţinând cont de poziţia observatorului terestru şi de poziţia în spaţiu a celor trei corpuri cereşti folosind bile de masă plastică sau globuri de la pomul de Crăciun. Toţi eleviii, dar şi o parte din părinţii acestora au reuşit să vizualizeze toată perioada în care s-a produs fenomenul, cu ajutorul ochelarilor pentru eclipsă sau a unei folii speciale distribuită de profesoarele de fizică.

”Ziua mondială a apei – 22 martie 2015” – a fost marcată prin stimularea creativităţii elevilor, cu scopul de a evidenţia beneficiile apelor de pe teritoriul ţării noastre, prin concepererea individuală a unor fluturaşi, care să facă “reclamă” unui izvor. Tot cu această ocazie s-a precizat câtă apă este necesară pentru a realiza un sandwich – 2000 l.

”Ora Pământului” – în cadrul acestui eveniment s-a reamintit importanţa reducerii volumului de CO2 din atmosfera înconjurătoare, pentru a menţine grosimea constantă a stratului de ozon (O3) – ”pătura Pămîntului”. Unii dintre elevi, împreună cu membrii famililor lor, au decuplat timp de o oră (în intrevalul orar 20.30 – 21.30) instalaţia electrică a locuinţei, contribuind alături de milioane de oameni la scăderea cantităţii de CO2 din aer.

”Veșnic verde!” – activitatea s-a realizat în contextul acţiunii ministerului mediului, pădurii şi protecţiei apelor ”Luna Pădurii” între 15 martie – 15 aprilie. Acest eveniment a fost marcat prin plantări de arbuşti de liliac şi pomi fructiferi în curtea unităţii şcolare.

”Ziua mondială a Pământului – 22 aprilie 2015” – a fost trecută în revistă prin vizualizarea de către elevii clasei a XII-a real, a filmului documetar “Cernobîl”, urmat de dezbateri. S-a precizat, încă o dată importanţa gestionării ştiinţifice a resurselor Terrei, pentru a ne păstra planeta mereu albastră, aşa cum este văzută din Cosmos. Elevii claselor a IX-a au vizualizat individual în laboratorul AEL filmulţe de pe youtube despre: ”Cum funcţionează clima Pământului?”.

Organizatorii au menționat că fiecare activitate şi-a atins scopul pentru care s-a realizat, cu atât mai mult cu cât părinţii şi-au manifestat dorinţa de a se implica direct la realizarea lor în anii viitori.

În acest proiect au fost implicaţi elevii claselor a VII-a, IX-a uman, a IX-a real, a X-a uman, a XII-a real.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax