Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Poduri și podețe din Pianu și Săsciori, distruse de viituri, REFĂCUTE printr-o investiție de 4,5 milioane de lei

Publicat

Mai multe poduri și podețe aflate pe DJ 704A, pe raza comunelor Pianu și Săsciori, distruse sau afectate grav în urma viiturilor din 2019, vor fi refăcute printr-o investiție de 4,5 milioane de lei.

Consiliul Județean Alba a lansat joi în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de proiectare și execuția lucrărilor de intervenţie pentru obiectivul de investiţii „Refacere 2 poduri și 12 podețe pe raza comunelor Pianu și Săsciori, județul Alba – pe drumul județean DJ 704A”.

Valoarea totală estimată este de 4.498.166,28 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, podurile și podețele prevăzute în proiect au fost puternic avariate în urma calamităților naturale din luna iunie 2019. Acestea sunt următoarele:

  • două poduri, unul care traversează Valea Pianului și altul care traversează Valea Răchitei
  • 12 podețe de pe traseul drumului județean DJ 704A

La ora actuală acestea prezintă următoarele deteriorări:

  • suprastructura podului peste Valea Pianului este ruptă în două bucăți, infrastructura este deteriorată în totalitate iar albia văii Pianului este obturată
  • atât suprastructura cât și infrastructura podului peste Valea Răchitei sunt serios avariate
  • podețele sunt colmatate și într-o stare precară, cu camere de cădere nefuncționale și timpane degradate sau distruse

Principalele lucrări care se vor realiza includ: demolarea podurilor existente, construirea a două noi poduri cu schema statică de grinzi simplu rezemate de tip prefabricat precomprimate, realizarea plăcilor de suprabetonare, culei masive de beton armat fundate direct, racordarea cu terasamentele, realizarea unui zid de sprijin pentru protecția unuia dintre maluri, realizarea structurii rutiere a căii pe poduri și trotuar, montarea de parapeți de protecție, degajarea și reprofilarea albiilor în zona podurilor, realizarea de podețe noi.

Podul peste Valea Pianului a fost construit în anul 1981, având o lungime totală de 18 metri și o lățime de 6,5 metri. Podul nu este prevăzut cu trotuare și nici cu parapeți pietonali.

Structura de rezistență este alcătuită dintr-o dală din beton armat monolit. În elevația dalei de beton, în aval, sunt prinse mai multe ancore metalice care susțin conducte de utilități

În prezent, podul este rupt și căzut în albia râulul.

Podul peste Valea Răchitei a fost construit în anul 1981, având o lungime totală de 10,70 metri. Lățimea podului este de 6 metri și este configurată astfel: partea carosabilă de 4,70 metri și două trotuare cu lățimea de 0,65 m fiecare. Lățimea utilă a trotuarului este de 0,40 cm, podul fiind prevăzut cu parapeți pietonali din beton.

Potrivit studiului de fezabilitate, elevația culeei mal stâng este ruptă și deplasată, capătul amonte al culeei este dărâmat, elevația culeei mal drept este crepată pe toată lungimea iar capătul aval este dărâmat.

De asemenea, betonul din trotuare este degradat, calea pe pod este degradată, betonul din parapetul pietonal este deteriorat (zonă cu armătura la vedere).

Podețele au diametre între 600 și 800 mm, având timpane, camere de cădere și deversor, fiind colmatate și într-o stare precară.

Unele dintre acestea sunt complet nefuncționale.

Lista podețelor aflate pe DJ 704A care vor fi refăcute:

  • podeț km 15+900
  • podeț km 16+100
  • podeț km 18+300
  • podeț km 18+500
  • podeț km 19+300
  • podeț km 20+900
  • podeț km 21+000
  • podeț km 21+800
  • podeț km 22+200
  • podeț km 22+300
  • podeț km 23+200
  • podeț km 23+900

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax