Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Poduri și podețe din Pianu și Săsciori, distruse de viituri, REFĂCUTE printr-o investiție de 4,5 milioane de lei


Publicat

Mai multe poduri și podețe aflate pe DJ 704A, pe raza comunelor Pianu și Săsciori, distruse sau afectate grav în urma viiturilor din 2019, vor fi refăcute printr-o investiție de 4,5 milioane de lei.

Consiliul Județean Alba a lansat joi în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de proiectare și execuția lucrărilor de intervenţie pentru obiectivul de investiţii „Refacere 2 poduri și 12 podețe pe raza comunelor Pianu și Săsciori, județul Alba – pe drumul județean DJ 704A”.

Valoarea totală estimată este de 4.498.166,28 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, podurile și podețele prevăzute în proiect au fost puternic avariate în urma calamităților naturale din luna iunie 2019. Acestea sunt următoarele:

 • două poduri, unul care traversează Valea Pianului și altul care traversează Valea Răchitei
 • 12 podețe de pe traseul drumului județean DJ 704A

La ora actuală acestea prezintă următoarele deteriorări:

 • suprastructura podului peste Valea Pianului este ruptă în două bucăți, infrastructura este deteriorată în totalitate iar albia văii Pianului este obturată
 • atât suprastructura cât și infrastructura podului peste Valea Răchitei sunt serios avariate
 • podețele sunt colmatate și într-o stare precară, cu camere de cădere nefuncționale și timpane degradate sau distruse

Principalele lucrări care se vor realiza includ: demolarea podurilor existente, construirea a două noi poduri cu schema statică de grinzi simplu rezemate de tip prefabricat precomprimate, realizarea plăcilor de suprabetonare, culei masive de beton armat fundate direct, racordarea cu terasamentele, realizarea unui zid de sprijin pentru protecția unuia dintre maluri, realizarea structurii rutiere a căii pe poduri și trotuar, montarea de parapeți de protecție, degajarea și reprofilarea albiilor în zona podurilor, realizarea de podețe noi.

Podul peste Valea Pianului a fost construit în anul 1981, având o lungime totală de 18 metri și o lățime de 6,5 metri. Podul nu este prevăzut cu trotuare și nici cu parapeți pietonali.

Structura de rezistență este alcătuită dintr-o dală din beton armat monolit. În elevația dalei de beton, în aval, sunt prinse mai multe ancore metalice care susțin conducte de utilități

În prezent, podul este rupt și căzut în albia râulul.

Podul peste Valea Răchitei a fost construit în anul 1981, având o lungime totală de 10,70 metri. Lățimea podului este de 6 metri și este configurată astfel: partea carosabilă de 4,70 metri și două trotuare cu lățimea de 0,65 m fiecare. Lățimea utilă a trotuarului este de 0,40 cm, podul fiind prevăzut cu parapeți pietonali din beton.

Potrivit studiului de fezabilitate, elevația culeei mal stâng este ruptă și deplasată, capătul amonte al culeei este dărâmat, elevația culeei mal drept este crepată pe toată lungimea iar capătul aval este dărâmat.

De asemenea, betonul din trotuare este degradat, calea pe pod este degradată, betonul din parapetul pietonal este deteriorat (zonă cu armătura la vedere).

Podețele au diametre între 600 și 800 mm, având timpane, camere de cădere și deversor, fiind colmatate și într-o stare precară.

Unele dintre acestea sunt complet nefuncționale.

Lista podețelor aflate pe DJ 704A care vor fi refăcute:

 • podeț km 15+900
 • podeț km 16+100
 • podeț km 18+300
 • podeț km 18+500
 • podeț km 19+300
 • podeț km 20+900
 • podeț km 21+000
 • podeț km 21+800
 • podeț km 22+200
 • podeț km 22+300
 • podeț km 23+200
 • podeț km 23+900ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Grindină și ploaie torențială la Răhău. SVSU a intervenit pentru a scoate apa din gospodăriile oamenilor

Publicat

Luni seara a fost ploaie torențială însoțită de grindină, la Răhău – Sebeș.

Potrivit reprezentanților Primăriei, apa a intrat și în curțile oamenilor, astfel încât voluntarii de la SVSU au intervenit unde a fost nevoie.

Județul Alba s-a aflat sub Cod Portocaliu de furtună, însă nu și zona Alba Iulia – Sebeș, chiar dacă aici a plouat torențial, luni seara.

La Răhău, grindina ar fi făcut și pagube în gospodăriile oamenilor.

sursă foto: Facebook (Dorin Nistor)

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

UPDATE FOTO: ACCIDENT MORTAL în Lunca Mureșului. Un bărbat a murit prins sub un tractor care s-a răsturnat

Publicat

Un bărbat de aproximativ 43 de ani a murit, luni seara, după ce un tractor s-a răsturnat, în Lunca Mureșului. A rămas prins sub utilaj, iar forțele de intervenție au constatat decesul, bărbatul având leziuni incompatibile cu viața.

UPDATE 1, ora 21.42: Bărbatul, de aproximativ 43 de ani, nu a mai putut fi salvat. Avea leziuni incompatibile cu viața, transmite ISU Alba. Acesta a fost scos de localnici, înainte să ajungă forțele de intervenție, de sub tractorul ce era răsturnat într-un șanț colector.

Știrea inițială

O persoană a fost rănită într-un accident de tractor, la Lunca Mureșului, luni seara.

Din primele date, potrivit ISU Alba, aceasta este prinsă sub utilaj.

La fața locului s-au deplasat echipaje ISU (Detașamentul Aiud) cu modul de descarcerare și de la Ambulanță (SAJ Alba).

UPDATE: Potrivit ISU Alba, este vorba despre un bărbat, care ar fi rănit grav.

sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

LISTA actualizată a țărilor ”zonă verde” pentru care nu este nevoie de carantină sau izolare, la sosirea în România

Publicat

vama

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat luni  Hotărârea nr. 34 privind stabilirea listei țărilor membre U.E și ale Spațiului Economic European și a listei țărilor terțe pentru care nu se aplică recomandarea de instituire a măsurii de izolare/carantină asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.

Statele care sunt exceptate de la recomandarea măsurii de izolare/carantină sunt stabilite în funcție de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Zborurile suspendate către și dinspre statele aflate pe listele anexate Hotărârii nr. 34 se reiau începând cu data de 7 iulie.

LISTA țărilor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor (asimptomatice) care sosesc în România din acestea:

1. BULGARIA

2. MONACO

3. CROAȚIA

4. REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI AL IRLANDEI DE NORD

5. CEHIA

6. POLONIA

7. AUSTRIA

8. ISLANDA

9. ELVEȚIA

10. SPANIA

11. FRANȚA

12. BELGIA

13. GERMANIA

14. SLOVENIA

15. DANEMARCA

16. ȚĂRILE DE JOS

17. ITALIA

18. NORVEGIA

19. SLOVACIA

20. IRLANDA

21. LIECHTENSTEIN

22. GRECIA

23. CIPRU

24. FINLANDA

25. MALTA

26. LITUANIA

27. UNGARIA

28. ESTONIA

29. LETONIA

30. ANDORRA

31. INSULELE FEROE

32. VATICAN

Lista țărilor terțe pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor (asimptomatice) care sosesc în România din acestea

1. CANADA

2. MAROC

3. ALGERIA

4. AUSTRALIA

5. RWANDA

6. URUGUAY

7. JAPONIA

8. COREEA DE SUD

9. GEORGIA

10. NOUA ZEELANDĂ

11. TUNISIA

12. THAILANDA

surse: Grupul de Comunicare Strategică, cnscbt.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șoferii vor putea compara ofertele RCA pe o platformă online oficială, pentru a alege cea mai potrivită asigurare

Publicat

Prețurile RCA vor putea fi comparate în curând printr-o platformă online oficială cu toate ofertele din piață, gestionată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), a anunțat luni asociația. Noul instrument de informare va furniza nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României.

În piață sunt mai multe platforme online de comparare a ofertelor RCA, dar surse din industrie spun că aceste instrumente private nu ar afișa toate informațiile privind ofertele existente.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a anunțat luni că a consultat de curând atât Autoritatea de Supraveghere Financiară, cât și Consiliul Concurenței și va proceda la operaționalizarea unui sistem de informare a consumatorilor de asigurări RCA cu privire la nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României.

Prin intermediul acestui nou instrument, asigurații vor putea obține on-line informații privind prețul poliței RCA, având, în același timp, siguranța respectării legislației în vigoare și criteriile de securitate a informațiilor.

„Am pornit de la constatarea că, în prezent, la stabilirea primei de asigurare RCA, riscurile luate în considerare pot fi destul de segmentate, iar informațiile publice nu sunt întotdeauna disponibile în mod transparent pentru un potențial asigurat. Astfel, diferențele de primă pot fi înțelese mai greu, uneori, nu numai de la o persoană la alta, ci și în cazul în care o persoană deține mai multe autovehicule cu caracteristici diferite. Un comparator de asigurări RCA reprezintă o soluție pentru o mai ușoară, corectă și completă informare a consumatorilor de asigurări RCA”, a declarat Mădălin Roșu, Președintele BAAR.

Scopul acestui comparator este acela de a veni în sprijinul consumatorilor, prin facilitarea accesului acestora la informații corecte și obiective.

În comunicatul transmis luni, 6 iulie, BAAR mai spune că „stabilirea prețului poliței RCA depinde de o multitudine de factori, dintre care amintim doar câțiva, cum ar fi: clasa de bonus/malus (istoricul daunalității) în care se încadrează persoana respectivă, vârsta acesteia, capacitatea cilindrică a vehiculului. Toți acești parametri vor fi luați în calcul la implementarea proiectului, astfel încât, prima de asigurare afișată prin intermediul comparatorului RCA să fie aceea la care persoana interesată ar putea încheia polița RCA cu un anumit asigurător”.

Pentru a respecta legislația GDPR în vigoare, în cadrul comparatorului RCA, datele de identificare ale persoanei vor fi protejate printr-un sistem criptat, care asigură confidențialitatea informațiilor. BAAR precizează că această inițiativă nu intră în contradicție cu principiile Directivei Europene privind distribuția in asigurări așa cum acestea sunt transpuse în legislația românească, comparatorul RCA neavând scop comercial, ci doar de informare, oferind posibilitatea consumatorilor de a “compara produse de asigurare RCA disponibile pe piață”. Totodată, modul de funcționare al comparatorului și mijloacele tehnice de securitate vor asigura respectarea principiilor și regulilor de concurență privind schimbul de informații.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) este o asociatie profesională care are ca membri toate societățile de asigurare autorizate să practice, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie (RCA).

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate