Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Poetul naţional Mihai Eminescu, aniversat de elevi şi profesori din Cetatea de Baltă și Șona

Publicat

La români, de mai mult de un veac, fiecare an începe cu Mihai Eminescu. Practic, anul îşi pornşte curgerea sub auspiciile poetului, încercând să împărtăşească de la acesta viguroasa amprentă a fibrei naţionale pe care autorul Luceafărului ne-a lăsat-o moştenire: limba românească. Cu această ocazie, Centrul de Documentare şi Informare Cetatea de Baltă și Șona au propus elevilor şi cadrelor didactice o serie de activităţi legate de aniversarea din 15 ianuarie a marelui poet național.

Citește și 15 ianuarie: 169 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. „Luceafărul”, cel mai lung poem de dragoste

Manifestările au fost organizate cu sprijinul directorilor de la Şcolile Gimnaziale Şona şi Cetatea de Baltă, prof. Liliana Muntean şi prof. Daniela Iliescu, iar elevii care au participat au fost coordonaţi de cadrele didactice Emilia Bunea, consilier educativ Rocsana Aldea și Ana Maria Cucui, profesoarele de limba română Ana Maria Aldea și Daniela Morar, învățătoarele de la ciclul primar Daniela Racuci, Mihaela Budiu, Marinela Spatacean, Pompilia Goga și Maria Mihai, precum și profesorii diriginți Anca Dan, Cristina Boancas, Rovin Matei, Ionut Comsa, Andreea Dombi, Ariana Musutan și Giorgia Haidau.

„S-a reuşit evidenţierea unui Eminescu multiplu (cum de altfel a şi fost, personalitatea culturală a poetului fiind extrem diversă şi profundă). Elevii din ciclul primar au prezentat poveşti eminesciene, redate vizual, în desene inspirate din opera poetului ― din poezii, dar şi din basmul Făt Frumos din lacrimă.

A fost prezentat şi un Eminescu aniversar, prin intermediul unor power-point-uri, în care au fost surprinse aspecte din viaţa poetului, aflate de la biografi sau din poeziile citite de elevi.

Eminescu al tuturor a reuşit să reunească elevi de vârste diferite, din clase diferite, într-un moment artistic cât se poate de interesant. Au recitat din poezia lui Mihai Eminescu elevi de la mai multe clase, din ambele cicluri şcolare ― primar şi gimnazial ―, relevându-se diversitatea creaţiei poetice eminesciene, accesibile oricui, de la copiii ce abia au învăţat a citi, trecând prin romantismul atât de pasionant pentru adolescenţi şi, evident, ajungându-se la poeziile cu abordări filosofice consistente, de care profesorii îndrumători au amintit în succintele lor prezentări ale operei eminesciene”, transmit organizatorii.

La finalul activităţilor, profesorul documentarist Emilia Luciana Bunea a oferit un moment de audiţie muzicală: participanţii la acivităţi au ascultat melodia Sara pe deal, în vreme ce, pe ecranul Sălii Multimedia din cadrul Centrului de Documentare şi Informare, rulau versurile cunoscutei poezii eminesciene. Reuşita evenimentului aniversar a fost vizibilă, elevii s-au implicat entuziaşti în realizarea activității, au reuşit, să afle ceva, să înveţe ceva şi cele de acum ştiute să le transpună artistic, cu toată râvna fanteziei lor creatoare. Şi, astfel, Mihai Eminescu nu a fost doar un nume şi-un chip pe un afiş omagial, ci a fost parte din trăirile elevilor care l-au recitat, i-au interpretat personajele şi i-au admirat, printre chicoteli, încercările de valorificare a expresivităţii limbii române.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax