Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: POLARIS a început cu stângul salubrizarea la Alba Iulia: Mormane de gunoaie neridicate de patru zile de ”utilajele de expoziție”


Publicat

Mormane de gunoaie au rămas neridicate, în weekend, după ce Salprest și-a retras, în cursul săptămânii trecute, pubelele din locurile special amenajate dintre blocuri. Nesincronizarea celor de la „Polaris” – operatorul de salubritate care a preluat serviciul de colectare a deșeurilor în Alba Iulia – cu cei de la „Salprest” a provocat neliniște în rândul populației din cartierele municipiului. Luni dimineața, cei de la „Polaris” au început să ridice gunoaiele din cartiere, dând astfel impresia că noua firmă de salubritate își va îndeplini obligațiile față de locuitorii din Alba Iulia. Dar utilajele cu care firma constănțeană a încercat să ne impresioneze la expoziția de la sfârșitul săptămânii trecute nu au reușit, se pare, să facă față unui flux normal de lucru. Luni după-amiaza, în mai multe zone din Alba Iulia, gunoaiele erau neatinse.

Citește și

După 10 ani, „Salprest” pierde controlul serviciului de salubrizare din Alba Iulia. O firmă din Constanţa a câştigat contractul în instanţă

Chiar dacă, vineri, noul operator de salubritate și-a prezentat cu fast utilajele, în mai multe zone din Alba Iulia gunoaiele au rămas neridicate, până luni după-amiaza, o dovadă a faptului că „Polaris” nu și-a antrenat ”flota” în operațiunea de colectare a deșeurilor menajere. La sfârșitul articolului vă prezentăm o galerie foto cu gunoaiele neridicate din mai multe zone ale municipiului.

Preluarea contractelor de la Salprest la Polaris, teoretic, merge ca unsă. Practica o îngreunează

Neclarităţi în ceea ce priveşte modul în care se face trecerea de la un operator la altul, în cazul persoanelor fizice și juridice. Cititorii au sesizat deficienţe în informarea acestora privind procedura, prețul și cum se face transferul serviciului. În această săptămână, „Polaris M Holding” desfăşoară acţiunile de organizare a operaţiunii de colectare a deşeurilor. În ceea ce priveşte persoanele fizice din gospodăriile independente (case), se distribuie în continuare pubelele noi, moment în care, dacă titularul este găsit la domiciliu, poate încheia contract pe baza actului de identitate.

Cei de la Polaris spun că ridicarea deşeurilor se face după noul program făcut public de firmă, iar reprezentanţii „Salprest” vor merge împreună cu ei, pentru a prelua recipientele vechi. Pentru locuitorii de la blocuri, au fost distribuite containerele noi, până luni, în jurul amiezii, în proporţie de 90%. Persoanele juridice au posibilitatea, deocamdată, să păstreze contractele cu „Salprest”.

Pentru a veni în sprijinul cititorilor Alba24 în vederea clarificării modului în care se desfăşoară în continuare operaţiunea de colectare a a deşeurilor în Alba Iulia, ne-am adresat atât reprezentanţilor „Polaris M Holding”, cât şi celor de la „Salprest”. Astfel, şeful serviciului comercial de la „Polaris”, Adrian Itu, a declarat pentru Alba24.ro că săptămâna aceasta, conform programului stabilit pe zone şi zile de săptămână şi făcut public duminică, maşinile de salubritate vor ridica deşeurile de la gospodăriile independente (case), iar pentru cei care încă nu au primit pubelele noi, le primesc la momentul respectiv şi încheie contract cu firma, pe baza actului de identitate. În funcţie de numărul de persoane care locuiesc la adresa respectivă, tariful pentru colectarea deşeurilor este de aproximativ 4 lei pe lună de persoană, iar facturarea se face trimestrial. Pentru persoanele care locuiesc la case în Alba Iulia, nu există opţiunea de a încheia contract cu o altă firmă, cu excepţia „Polaris”.

Pentru locuitorii de la blocuri, au fost distribuite containere în 90% din zonele din oraş, până luni, în jurul amiezii, iar ridicarea deşeurilor va fi asigurată zilnic.

Directorul adjunct al „Salprest”, Pavel Cimpoieş, ne-a precizat că reprezentanţii firmei vor merge împreună cu cei de la „Polaris”, în această săptămână, pentru recuperarea tuturor pubelelor vechi de la gospodăriile independente. De la 1 octombrie, serviciul de colectare a deşeurilor pentru această categorie de beneficiari este preluat de către noul prestator.

Care sunt opţiunile persoanelor juridice

Din precizările oferite de reprezentanţii celor două firme, am concluzionat că persoanele juridice pot opta, cel puţin deocamdată, să continue contractele cu „Salprest”, care vor ridica deşeurile din containere. Dacă doresc să rezilieze contractul şi să se adreseze celeilalte firme, cu un preaviz de 30 de zile trebuie să anunţe societatea „Salprest” privind această intenţie şi îşi vor recupera garanţia depusă.

„Polaris” oferă posibilitatea persoanelor juridice de a încheia contract pentru colectarea deşeurilor, dar acestea trebuie să se adreseze firmei. Containerul va fi livrat contracost, cu un tarif de aproximativ 35 de lei pe lună.

Citeşte şi PROGRAMUL de ridicare a gunoaielor, pe cartiere, de la gospodăriile individuale din Alba Iulia

foto: Alex MoroșanuDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

26 Comentarii

26 Comentarii

 1. Dan

  luni, 07.10.2013 at 14:54

  Eh, am intrat si noi in rand cu orasele mari… 🙂

 2. satul de Romania

  luni, 07.10.2013 at 14:58

  cred ca in curand vom plange dupa Salprest…

 3. albaiulian

  luni, 07.10.2013 at 19:58

  la Polaris, totul e aproximativ – cand vine vorba de tarife. Din cate stiu eu cand castigi o licitatie si inchei un contract pentru un serviciu pretul este ferm. Dar din cate spuneti voi e de circa 4 lei, pubela e 35 lei. Normal e sa-si faca publice in ziar tarifele asa cum au anuntat zilele de colectare.

 4. I.L.Maria

  luni, 07.10.2013 at 20:09

  Numai un om nesimtit si fara un pic de simt civic merge la containerul de gunoi si isi desface punga cu gunoi si isi imprastie resturile pe toata strada. Eu cred ca toate acele gunoaie au fost imprastiate intentionat pentru a se face un mare taraboi si pentru a se denigra noua firma din prima ei zi munca.

  • M. Daniel

   luni, 07.10.2013 at 22:13

   Cum puteti face astfel de afirmatii deplasate si fara un pic de acoperire. Ganditi-va ca, in primul rand a fost weekend si majoritatea populatiei a fost la domiciliu. Apoi exemplu’ concret, pe strada Gladiolelor cei de la Salprest aveau 3 containere, iar cei de la Polaris au pus doar 2 containere. Sper sa nu ajungem sa-i regretam pe cei de la Salprest, dar ma tem ca asa va fii!

  • Laura

   miercuri, 23.10.2013 at 11:34

   Doamna, eu locuiesc la casa particulara, nu imi imprastie nimeni gunoiul, dar firma aceasta se denigreaza singura prin serviciile precare prestate. Nu este posibil sa raman fara pubela, sa sun la firma si tanara nu putea sa scoata doua vorbe pe gura. Am alergat 3 strazi dupa masina care impartea pubele si contracte,. Eu nu cunosc nici Salprest, nici Polaris, dar sunt revoltata de modul cum presteaza aceasta societate

 5. I.L.Maria

  luni, 07.10.2013 at 20:09

  Numai un om nesimtit si fara un pic de simt civic merge la containerul de gunoi si isi desface punga cu gunoi si isi imprastie resturile pe toata strada. Eu cred ca toate acele gunoaie au fost imprastiate intentionat pentru a se face un mare taraboi si pentru a se denigra noua firma din prima ei zi munca.

 6. Petrica

  luni, 07.10.2013 at 22:07

  Ce parere aveti,d-le Hava?,4 lei gunoiul de persoana,iar Salprest ne lua 6 lei de persoana!!.Hotilor si mafiotilor va veni si vremea judecatilor!.

 7. Dan

  luni, 07.10.2013 at 22:10

  Cineva a vazut ca cei de la Salprest cand si-au recuperat containerele,in loc sa le ia cu tot cu gunoiul care era in ele, le-au desertat?……….Sau va imaginati ca au rasarit asa mormanele acolo din pamant?. Imi place de comentatorii jurnalisti, care-au facut jurnalismul la coada vacii pe banii lu’ mama si tata si in loc sa se informeze, bat campii si ofera info gresite. De ce nu-s luati si cei de la Salprest de urechi pt ca au golit containerele de gunoi in strada?. Lasa ca nu vom plange dupa Salprest…………era cazul de-o schimbare, ca prea a crezut tov Constantinescu ca el e Dumnezeul gunoiului.Iar iarna trecuta am umblat pe drumuri pline de zapada in timp ce utilajele , care erau „de prezentare” stateau bine merci pe soseaua de centura…..ca la ce cotetze de masini are, ma mir ca inca nu suntem intr-un morman de gunoi de vreo 2 ani.Asa ca o schimbare e bine venita si sa avem si putina rabdare, ca oricare-ar din „desteptii comentatori” ar fi in locul lor, n-ar putea mai bine. Ia vedeti, ca sunt ceva posturi de conducere libere…………poate, poate din jurnalisti ajungeti gunoieri si -o duceti mai bine.

  • moderatorul de serviciu

   luni, 07.10.2013 at 22:29

   @Dan, ai tu vreo dovada ca Salprestul si-a desertat containerele? Ia scoate-o, ca s-o publicam. Luni era prima zi cu Polaris? Luni trebuia sa fie un exemplu, orașul trebuia sa fie luna. N-a fost. Ce alte dovezi mai vrei? Vedem si maine, continuarea…

  • Laura

   miercuri, 23.10.2013 at 11:39

   Cei de la Salprest au luiat pubela din fata casei mele, cu toate deseurile.au dumneata crezi ca scoala ti-ai facut-o pe bani europeni, nu tot mama si tata ti-a platit studiile? De 10 ani nici o firma cu care primaria incheie contracte faimoase, nu a maturat macar o data o strada. Nu intre noi trebuie sa ne jignim, edilii locali sunt responsabili de tot circul, mizeria si lipsurile unui oras.

 8. Marius Dobai

  luni, 07.10.2013 at 22:22

  Cea mai noua si mare aberatie care se poate face. Sa plece la Constanta rapid si sa nu ii vedem la noi in oras. Cu tot cu masinile lor noi, e inadmisibil si nu inteleg de ce s-a procedat asa. Salprest este o firma patronata local, si eram 110% multumit de aceasta companie. Sa va fie rusine dragi consilieri si administratie locala care stiti sa sustineti doar firma Elis, si inca cateva din motive bine definite.

  Pana acum Alba era un oras fara locuri de munca dar macar frumos si curattttttt acum ne luati si asta. Sa traiti mai voi asa in el sau faceti ceva.

  Ati pierdut votul meu la mandatul viitor

  • Raul Smecherie

   marți, 08.10.2013 at 11:35

   Hava are ruda in firma ELIS , sti ce bani frumosi castiga hava si elis ?

   De ce sunt in alba pavaje peste tot si drumuri pline de gropi ?
   De ce baga bani in cetatea alba carolina ? ( pentru ca se pot fura multi)
   Eu zic Jos Hava ! Voi ?

   • Raul Smecherie

    marți, 08.10.2013 at 11:36

    Jos Hava !
    Jos Basescu !
    Jos Ponta !
    Jos Guvernu mincinos si corupt !

 9. Dan

  marți, 08.10.2013 at 13:41

  MODERATORULE de serviciu……………..am dovada a ceea ce-am vazut cu ochii mei. Si din pacate n-am stiut ca si cand arunc gunoiul trebuie sa port la mine telefonul ca sa surprind aceasta magarie a celor de la Salprest(de-a deserta containerele). Ia dati o tura si astazi prin oras…….cel putin in 3 locuri unde am vazut si eu duminica gunoaie , azi nu mai erau. Asa ca ia lasati-o mai moale, ca pentru carcoteala nu trebuie scoala multa………..mai dificil este atunci cand trebuiesc gasite si solutii. Atunci ,mai toata lumea ia pozitia si miscarea pinguinului.Nu stii care-i aia?………..pozitia cu capul intre umeri, saltul pe burta si „evaporarea” alunecand. Fiti corecti atunci cand faceti stirea si nu mai pupati. Hai pa.

  • moderatorul de serviciu

   marți, 08.10.2013 at 16:09

   @Dan, am dat tura prin oras. se va publica articol

 10. radu

  marți, 08.10.2013 at 18:25

  Daca ne-am uita PUTIN mai atent, am observa ca impresionanta galerie foto provine din maximum 3 locuri… or, in orice oras exista astfel de locuri, unde oamenii intentionat arunca gunoiul pe langa, ca asa le place, ca asa se simt ei bine, sau, de ce nu, pentru o poza „graitoare”. Revenind la idee, daca vrem neaparat sa fim carcotasi, gasim gunoi si in curtile prestatorilor, atat la „Polaris”, cat si la „Salprest”.
  P. S. observ sa fotografului i-au placut mult de tot cele 3 containere cu peretele galben pe fundal, incat i-a alocat 10 (!) poze, atat de ansamblu, dar mai ales de detaliu, pentru a sugera gravitatea situatiei, nu de alta…

  • moderatorul de serviciu

   marți, 08.10.2013 at 18:35

   @radu, te-au angajat avocat?

 11. radu

  marți, 08.10.2013 at 18:52

  Da, si ma platesc mai bine decat cei de la Salprest :))))

  • Raul Smecherie

   miercuri, 09.10.2013 at 08:44

   cu cat ? 9 milioane + bonuri ?

 12. Dan

  marți, 08.10.2013 at 23:50

  Peretele ala galben este de la cinema Dacia……iar in alta ordine de idei…….moderatorule de serviciu, te oftica ca avem minte sa judecam si ca nu trebuie sa inghitim toate aberatiile voastre?…………..asta apropo de remarca facuta lui radu……………..poate o fi omul avocat, poate sunt si eu si poate mai sunt si altii si nu neaparat avocati. Da ia spune……..moderatorule……….pe voi cine va plateste sa dezinformati? Hai ca deja o dam in telenovela cu jurnalisti facuti peste noapte.Mergeti la scoala prima data, invatati jurnalism si apoi putem avea un subiect.

  • moderatorul de serviciu

   miercuri, 09.10.2013 at 00:46

   @Dan, trei, patru locuri, din diferite locuri ale orașului sunt suficiente pentru a sustine ce am scris. Si in pus sunt si alti oameni care au relamat faptul asta. daca tot ne dai lectii de jurnalism te invit sa dai o proba, poate ai talent sau, mai stii, poate ne castigam un colaborator obiectiv. Ne recomanzi tu o scoala potrivita pentru meseria asta? Sa nu zici jurnalismul, ca majoritatea reporterilor facultatea asta au terminat-o. Sa nu zici nici dreptul ca avem unul si de asta, sa nu zici TCM, IT sau ASE sau istorie.. ca iarasi ne-ai nimerit. Aaa..am uitat. Avem un baiat care anul asta a terminat liceul… Da… Ai dreptate o sa-l trimitem la scoala sa invete. Scrie despre meciurile de fotbal si mai face uneori si poze. Iar despre mine, ca m-ai prins moderator de serviciu, noaptea aia ”peste care m-am facut” jurnalist a fost acum vreo 22 de ani. Ramane valabila invitatia, ca sa vezi ca meseria asta nu-i asa de simpla. Mai ales atunci cand o informatie care lipseste, cum a fost cea de pe care ai spus-o tu ( ca salprestul si-a rasturnat containerele ) dar pe care noi nu o stiam și nu o puteam obține, poate pune la indoiala obiectivitatea articolului. Informatia aia, marturisita de un locatar din zona sau transmisa pe email cu un nr de tel de confirmare ar fi schimbat stirea si o facea chiar mai scandaloasa. Imi pare rau, n-am avut-o, n-am dat-o. Poate cu alta ocazie. Si oricum, adevarul intotdeauna iese la lumina. Lumea va vedea daca firma asta Polaris- este serioasa sau nu. Iarna usoara, Dane.

 13. ALBAIULIAN

  miercuri, 09.10.2013 at 08:14

  Dl. Ha(l)va asta si cu celalalt vice nebarberit i-au angajat la polaris pe toti soriceii pdl-isti. in frunte cu cimpoies asta care taia frunze pe ici pe colo , intr-o zi o sa-l intreb pe Edy Martin de ce comisioane „au beneficiat” acesti doi edili de Alba ???

 14. Dan

  miercuri, 09.10.2013 at 09:57

  Moderatorule…………..sa-ti explic pe scurt de ce v-am acuzat de lipsa de profesionalism. Daca cel care-a scris articolul ar fi fost jurnalist adevarat si-ar fi pus intrebarea fireasca :
  -De ce tomberoanele Polaris sunt goale,iar langa ele sunt 2-3 gramezi, relativ compacte, de gunoi?
  Oare ne-am tampit toti de-odata si in loc sa aruncam in tomberoanele goale am protestat stupid si-am aruncat pe jos gunoiul? Vezi……..asta este diferenta dintre un jurnalist adevarat si unul carcotas, care cauta doar nod in papura, sau este pus sa caute. Si inca ceva………….n-am vazut UPDATE la stirea asta, cu faptul ca locurile special amenajate pt tomberoane sunt curate, ca asa v-ati laudat. Daca nu se curatau locurile, acum mai erau inca 5 UPDAT-uri in care-ati fi aratat ce mare „fis” face firma asta.Repet inca odata…………..daca vreti sa faceti jurnalism curat, cu stiri corect expuse si obiectiv comentate, trebuie sa schimbati ceva. Cel putin stirea asta(si mai sunt si altele) e rau intentionata. Asa doresc sa protestez impotriva voastra si-a celor care va pun sa manipulati masele……….cu scrisul si cu video. Habar n-am avut pana sambata ca exista o alta firma de salubritate si nici nu ma intereseaza a cui e, de unde vine , etc. Singurul lucru care este interesant, pt mine si ar trebui sa fie pt toata lumea din urbe, sunt serviciile pe care le ofera si bineinteles pretul la care le ofera. Punct.
  Din punctul meu de vedere subiectul este incheiat, ca incepem sa vorbim mult, prost (mai ales voi ca n-aveti argumente) si fara rost.

 15. ionut curatelu

  miercuri, 09.10.2013 at 22:26

  De exemplu ar fi interesant de aflat ca noua firma duce impozitele si taxele locale la Constanta, intrucat dupa cum vedeti toate masinile sunt inmatriculate pe Ct. Interesant. Deci care e afacerea pe plan local? Tot ce s-a angajat provine din pile psd si primarie.

 16. Pingback: Albaiulienii sunt obligați să încheie contracte cu POLARIS, pentru colectarea gunoiului. Nicio altă firmă cu are temei legal de prestare a serviciului | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

20 octombrie: Amplasarea radarelor de poliție pe drumurile din județul Alba. Lista drumurilor

Publicat

Reprezentanții IPJ Alba au transmis lista drumurilor din județ pe care vor fi amplasate radarele de supraveghere a vitzei în trafic. 

Amplasarea radarelor în data de 20.10.2021

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Paradox în ”Sănătate”: Bugetul CNAS creşte anual, dar pacienţii nu-şi pot face nici măcar analizele uzuale pe bilet de trimitere

Publicat

”Nu mai sunt fonduri, pe lista de aşteptare sunt 2.000 de persoane“ sau” Luna aceasta s-au terminat fondurile. Putem să vă programăm peste 6 luni”.

Cam acestea sunt răspunsurile pe care le primesc pacienții atunci merg cu bilet de trimitere la laboratoarele care au contract cu CNAS.

Iar atunci când problemele de sănătate nu suferă amânarea unei investigații ești nevoit să scoți din buzunar o grămadă de bani pentru un RMN sau chiar pentru un set de analize uzuale.

Același lucru ți se poate întâmpla și pacienților internați în secțiile din spitale. De multe ori li se spune că medicamentele de care au nevoie pentru tratamentul în spital s-au terminat, că secția respectivă și-a epuizat bugetul, iar pacienții sunt nevoiți să-și cumpere medicamentele dintr-o farmacie privată.

Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru analize medicale şi investigaţii para­clinice (ecografii, RMN, altele) a crescut anul trecut la 824 mil. lei, plus 4% faţă de anul anterior şi mai mult decât dublu faţă de 365 mil. lei în 2013, arată datele pu­blice. În continuare însă în laboratoarele private nu mai sunt fonduri, scrie ZF.ro

În plus, pacienţii trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunare deoarece tarifele pentru analizele me­di­cale au crescut în laboratoarele private. De ce mai plă­tim contribuţii la sănătate dacă în baza biletului de tri­mi­te­re este imposibil să faci un set uzual de analize medicale?

„Nu mai sunt fonduri, pe lista de aşteptare sunt 2.500 de persoane cu bilet de trimitere“, a spus un operator din call-centerul Synevo, cel mai mare operator de laboratoare din ţară.

Bugetul CNAS tot mai mare, analizele medicale pe bilet de trimitere tot mai rare

„Pacienţii suferă la fel de mult ca înainte când vine vorba de accesul la analizele medicale pe bilet de trimitere, deşi bugetul Casei este în creştere“, a spus Cezar Irimia, preşedinte al Alianţei Pacienţilor Cronici.

Laboratoarele de analize medicale sunt divizii profitabile pentru cei mai mari jucători de pe piaţa serviciilor medicale private, generând peste 20% în cifra de afaceri jucătorilor de top.

„Există interes din partea furnizorilor privaţi să obţină cash de aceea fac liste de aşteptare pentru cei cu bilet de trimitere. (…) Casa ar trebui să verifice şi să vadă raportările“, a spus pentru zf.ro, Florin Buicu, membru în Comisia de Sănătate.

De ce mai plătim contribuţii la sănătate dacă în baza biletului de trimitere este imposibil să faci un set uzual de analize medicale?

Cea mai uzuală analiză de sânge, hemoleucograma, costă între 34 şi 45 de lei în laboratoarele private, deşi Casa de Sănătate evaluează şi decontează această analiză cu 14 lei, potrivit datelor publice.

Mai mult, preţul pentru un exsudat nazal sau faringian (cu antibiogramă la nevoie) se ridică în prezent între 44 lei şi chiar 70 de lei (inclusiv pentru copii), tariful decontat de Casă fiind de 15 lei.

Altfel spus, preţurile practicate de laboratoarele private au ajuns să fie chiar şi de peste patru ori mai mari decât cele decontate de Casă, instituţie care îşi face bugetul din contribuţiile asiguraţilor.

sursa: ZF.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Romania a cumpărat cea mai scumpă energie electrica din Europa, pentru consumul zilei de miercuri: Peste 1.300 de lei/MWh

Publicat

România a cumpărat cea mai scumpă energie electrică din Uniunea Europeană , pe piața spot, plătind peste 1.300 de lei/MWh.

Prețul facturilor la electricitate pe care îl vor plăti românii până la aplicarea masurilor anunțate de autorități vor deveni astfel tot mai mari.

România și Ungaria au cumpărat marți, pentru consumul zilei de miercuri, cea mai scumpă energie electrică din Europa.

Astfel, pentru un MWh s-a plătit peste 1.300 de lei, potrivit datelor centralizate de un siteul EnergyLive.cloud . Pentru ambele țări este și cea mai mare cotație la care cumpăra energia.

Prețul mediu zilnic al pieței spot a ajuns la nivelul de 263,89 de euro/MWh pentru România și Ungaria, cu aproape 30 de euro pentru următorul preț, cel plătit de Slovenia. De altfel, țările din Europa Centrală și de Est, cu excepția Poloniei, au plătit cel mai mult pentru achiziționarea energiei.

La polul opus, Germania a cumpărat marți energie pe 60 de euro, iar Polonia cu aproape 80 de euro/MWh.

Din iunie, pieţele de energie electrică ale ţărilor din Europa Centrală şi de Est (Ungaria, Cehia, Slovacia şi România) au fost legate de pieţele din vestul Europei, mecanismul Multi-Regional Coupling (MRC).

Interconectarea a permis cuplarea pieţei spot din România la cele din Germania, Austria şi Polonia.

Acestea nu sunt prețurile pe care le plătește acasă fiecare consumator, ci prețurile cu care se tranzacționează energia pe bursele de profil. De acolo cumpără furnizorii, care mai departe vând către populație și firme.

La prețul final se mai adaugă tarifele de transport și distribuție, dar și contribuțiile pentru cogenerare și energie verde, plus taxa pe valoarea adăugată (TVA)

România producea în data de 19 octombrie ora 19,00 un total 6307 MWpotrivit datelor Transelectrica.

 • 32.12% Hidro – 2026 MW
 • 22.65% Cărbune – 1429 MW
 • 22.26% Nuclear – 1404 MW
 • 21.32% Hidrocarburi – 1345 MW
 • 1.14% Biomasa – 72 MW
 • 0.51% Eolian – 32 MW
 • 0.00% Fotovoltaice – 0 MW
Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Economist al BNR: Oare închiderea minelor nu a contribuit la criza prețurilor la energie? Ce facem cu gazul din Marea Neagră

Publicat

România are resurse energetice vaste dar statul nu permite exploatarea lor, susţine Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), în articolul său „În apărarea pieţelor”.

Acesta consideră că este ironic şi trist faptul că, pe de o parte, preţul gazelor a explodat dar, pe de altă parte, statul nu creează cadrul legal şi fiscal pentru exploatarea gazelor offshore din Marea Neagră.

„Să intervină Statul!” se aude tot mai des în spaţiul public.

„Sunt condiţii extraordinare!”, „Să plafoneze Statul preţurile!” răspund alte voci, cu şi mai mult entuziasm.

Sunt trei evoluţii recente care mi-au atras atenţia, cu ajutorul cărora putem demonstra uşor, într-o manieră facilă, de ce vocile greşesc, şi de ce însăşi intervenţia etatistă este sursa, şi nicidecum soluţia, problemelor.

Le abordez mai jos, punct cu punct.

„Mâna invizibilă” a pieţelor libere, cea care aliniază cererea cu oferta, funcţionează de-o vecie şi acţionează asupra a milioane de produse prin miliarde de tranzacţii, aşezând lucrurile cum nici un planificator central (sau birocrat, sau conducător, sau dictator, sau cel mai puternic calculator/inteligenţă artificială) nu o poate face.

Şcoala de gândire economică austriacă ne spune că pieţele fac asta cu ajutorul ordinii spontane, pentru că se formează spontan, continuu, prin interacţiunea voluntară a miliarde de indivizi, vânzători sau cumpărători, cu priorităţi, preferinţe, resurse şi posibilităţi tehnologice diferite, şi asta fără ca unii să se coordoneze cu alţii, într-o manieră cât mai dispersată, şi fără intervenţia unei entităţi centrale care să coordoneze procesul.

O piaţă liberă va căuta continuu să identifice şi satisfacă în cel mai bun mod dorinţele consumatorilor, iar prin concurenţă şi sistemul de stimulente va căuta să ofere cele mai bune produse la cele mai bune preţuri”, scrie Cristian Popa.

Explozia prețurilor: oare închiderea minelor nu a contribuit la actuala criză?

În aceea ce priveşte preţurile gazelor şi electricităţii, Popa menţionează că acestea au explodat în Europa, şi nu numai, pe fondul unei cereri mari datorată revenirii consumului şi a ofertei reduse.

„Soluţia vehiculată de etatişti este plafonarea prin lege a preţurilor, deci „să rezolve Statul!”, de parcă aşa vor apărea mai multe gaze şi mai multă electricitate din neant.

Dar legile economiei funcţionează independent de legile date în Parlament. Preţurile plafonate ar descuraja realizarea de investiţii în capacităţi de producţie, nicidecum invers, deci nu ar rezolva problema de bază, ar fi un calmant, care nu ar vindeca boala.

Ce nu ne spun etatiştii este că, deşi ne uităm la Stat pentru soluţii, este foarte posibil chiar Statul să fi generat problemele din prima fază.

Oare închiderea minelor şi a centralelor electrice pe cărbune nu a contribuit la actuala criză a preţurilor energetice în care ne aflăm?

Oare introducerea sistemului de certificate CO2 nu a dus la creşterea costurilor, închiderea şi falimentarea unor centrale pe cărbune şi astfel la preţuri mai mari?

Reducerea poluării şi înverzirea sistemului energetic este probabil necesară, însă ceva trebuie înlocuit cu altceva, doar eliminarea duce la penurie, eliminarea unei surse de energie trebuie să fie însoţită de dezvoltarea altora noi, şi asta folosind tot mecanisme competitive ale pieţei, căci altfel se ajunge la consecinţe neintenţionate, precum pene de curent sau preţuri uriaşe”, spune Cristian Popa.

Potrivit autorului, statul, încercând să rezolve o problemă, a cauzat alta, sau chiar mai multe, probabil neintenţionat.

România, resurse vaste

„O altă situaţie, de data aceasta specifică ţării noastre, este că deşi avem în România resurse energetice vaste, Statul nu permite exploatarea lor. Este ironic şi trist că pe de o parte preţul gazelor a explodat, dar pe de altă parte Statul nu creează cadrul legal şi fiscal pentru exploatarea gazelor offshore din Marea Neagră, deci nu permite companiilor private să exploateze aceste gazele.

Însă, în acelaşi timp, Statul se oferă, binevoitor, să plafoneze preţurile, sau să le subvenţioneze, cu bani din taxele încasate… tot de la noi. Iar noi rămânem la întrebarea de ce cresc preţurile.

Ne permitem oare să lăsăm aceste resurse minerale de miliarde de euro neexploatate sub Marea Neagră? Este România atât de bogată încât să importe gaze mai degrabă decât să le exploateze pe ale ei?

La iarnă, când va fi frig, sau când vor veni facturile, ne vom gândi probabil cu jind la acele gaze„, susţine Cristian Popa.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate