Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Poliţiştii din Alba au informat locuitorii din judeţ despre prevenirea violenţei în familie

Publicat

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba s-au întâlnit cu copii, părinţi şi bunici, în cadrul activităţilor dedicate prevenirii violenţei domestice, cuprinse în programul manifestărilor din Campania „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”.

Potrivit IPJ Alba, în cadrul unor întâlniri ce au avut loc în unităţi de învățământ, centre de zi pentru persoane vârstnice şi în spaţiul public, atât în mediul urban cât şi în mediul rural, poliţiştii au oferit informaţii despre formele violenţei şi modalităţile de prevenire şi sesizare, în caz de violenţă domestică.

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu poliţiştii Biroului Rutier Alba Iulia au fost prezenţi la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia unde s-au adresat părinţilor, cadrelor didactice şi copiilor prezenţi la concursul de dans pentru preşcolari „ Bucuria Dansului”, organizat de Şcoala de Dans Modern „Chirilă”, oferindu-le acestora explicaţii legate de posibilităţile pe care, o potenţială victimă le are pentru a se apăra împotriva agresorului, modalităţile de a ieşi dintr-o situaţie de abuz şi, nu în ultimul rând, măsurile de prevenţie pe care le pot adopta, pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor.

Celor prezenţi la întâlniri, poliţiştii le-au reamintit prevederile Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

Potrivit art.26 alin.1 din aceasta, privind ordinul de protecţie, “Persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, măsuri, obligaţii sau interdicţii, cum ar fi:

a) Evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

b) Reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei;

c) Limitarea dreptului de folosinţă al agresorului asupra locuinţei comune;

d) Obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate.

e) Interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;

f) Interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod cu victima;

g) Obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;

h) Încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.

Violenţa în familie reprezintă agresiunea fizică, psihică, verbală, sexuală sau economică, săvârşită cu intenţie de către un membru al familiei, împotriva altui membru. Ea nu se manifestă izolat, ci se repetă în cazul în care nu se iau măsuri.

Violenţa în familie este prevăzută ca INFRACŢIUNE, în Codul Penal.

Activităţile din cadrul Campaniei „Săptămâna prevenirii criminalităţii” se încheie mâine, 25 mai, cu ziua dedicată siguranţei rutiere.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax