Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: “Potop” în localitatea Cib, după o ploaie torenţială. Mai multe grădini au fost acoperite de apă

Publicat

A plouat cu găleata, sâmbătă după-masa în localitatea Cib, Zlatna. Apa și-a făcut drum în grădinile oamenilor. Sâmbătă, județul Alba a fost sub atenționare cod galben de furtună între orele 16.25-18.00. Din această seară de la  ora 18.00 și până marți la ora 09.00  fost emis un nou cod galben de furtună, care vizează și județul nostru.

În localitatea Cib o ploaie torențială „și-a făcut de cap” în grădinile oamenilor și nu numai. Chiar dacă apa nu s-a depus pe carosabil, din imagini se poate vedea că cele care au avut de suferit au fost grădinile localnicilor.

Sâmbătă și orașul Aiud a fost afectat, astfel că în urma ploii pivnițele a cinci imobile din municipiu au fost inundate, fiind necesară intervenția pompierilor pentru evacuarea apei.

Reamintim că de duminică seara de la ora 18.00 și până marți dimineața, la ora 09.00 județul Alba este din nou sub cod galben de furtună. Astfel că vremea va rămâne nefavoravilă pentru următoarele două zile.

Citește și COD GALBEN de FURTUNĂ în judeţul ALBA până marți, la ora 09.00. Averse, descărcări electrice, vânt puternic şi grindină

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Închisoare cu executare pentru un tânăr care a pariat banii tatălui pe un site de pariuri. Proces la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

Un tânăr va executa un an și cinci luni de închisoare, după ce a pariat 5000 de lei, de pe cardul tatălui său, pe un site de pariuri sportive. Decizia este definitivă, deoarece în urmă cu câteva zile, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au dat o decizie în dosar, iar motivarea a fost făcută public. 

Motivul pentru care tânărul va executa pedeapsa, dar și ce s-a întâmplat este descris în motivările Tribunalului Hunedoara unde s-a judecat fondul și a Curții de Apel Alba Iulia unde s-a judecat apelul.

Ce s-a întâmplat

Potrivit motivării instanței, un bărbat din Orăștie în data de 03 februarie 2020,un bărbat a sesizat Poliția Municipiului Orăștie, cu privire la faptul că, la data de 31 ianuarie 2020, ora 14:59, i-a fost notificată telefonic o tranzacție în valoare de 5000 de lei de pe card, reprezentând o plată făcută către un site de pariuri sportive. Bărbatul a cerut ca plata să fie refuzată deoarece el nu a accesat site-ul respectiv și nu a făcut cumparaturi online. Plata a fost refuzată, iar bărbatul a primit un alt card.

Între timp, o anchetă a fost demarată de polițiști, iar principalul suspect a devenit chiar fiul bărbatului. Acesta a fost cercetat și apoi trimis în judecată pentru efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic.

În timpul urmării penale tânărul a precizat că tatăl său și-a lăsat cardul acasă și fără acordul său a plătit 5000 de lei în contul site-ului de pariuri, bani pe care i-a jucat.

”Inculpatul a avut o atitudine sinceră şi a recunoscut săvârşirea faptei. În faza de judecată a solicitat ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale.

Inculpatul nu a fost de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii şi a solicitat aplicarea unei amenzi, insistând asupra acestei sancţiuni penale”, se arată în motivarea instanței.

Din cauza faptului că a refuzat prestarea muncii în folosul comunității nu au putut fi aplicate articolele ce privesc suspendarea executării pedepsei.

”Tribunalul constată că inculpatul nu şi-a dat acordul pentru prestarea unei activităţi neremunerate în folosul comunităţii astfel că faţă de acesta nu pot fi aplicate disp. art. 91, 92 C.pen., nefiind îndeplinită condiţia prev. de art. 91 al. 1 lit. c) C.pen”, se arată în motivarea instanței.

La Tribunalul Hunedoara a fost condamnat la un an și 5 luni de închisoare cu executare. Dosarul a mers în apel, la Curtea de Apel Alba Iulia, unde magistrații au judecat. Aceștia au păstrat pedeapsa cu executare, dar au modificat pedepsele accesorii. De asemenea au mai dispus confiscarea sumei de 5000 de lei de la tânăr.

Decizia Curții de Apel Alba Iulia a fost dată în data de 25 mai 2022.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Site-ul Ministerului Apărării Naționale, în limba engleză, atacat de hackeri. Ce fel de atac cibernetic a avut loc

Publicat

Hackerii au atacat pagina de internet, versiunea în limba engleză a site-ului Ministerului Apărării Naționale. Atacul a început sâmbătă, 28 mai, în jurul orei 4.30 când a s-a declanșat un atac cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS).

Potrivit MAPN, Specialiștii Comandamentului Apărării Cibernetice al MApN (CApC) au reușit restabilirea funcționării normale a paginii de internet în aproximativ 30 de minute de la declanșarea atacului DDOS.

”Facem precizarea că site-ul MApN nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN.

Comandamentul Apărării Cibernetice al MApN este în legătură cu celelalte instituții naționale cu atribuții în domeniu pentru identificarea cu precizie a originii acestui atac și luarea tuturor măsurilor care se impun”, se arată într-un comunicat remis de MApN.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Un nou parc ar putea fi amenajat în curând, la Sebeș. Cum va arăta spațiul public urban propus pe strada Alunului

Publicat

Administrația locală din Sebeș se pregătește pentru reconversia unei zone degradate aflată pe strada Alunului din municipiu.

Pe un teren în suprafață de peste 3.800 mp se va amenaja un nou parc, un spațiu public urban cu zone destinate unor jocuri specifice vârstei a III-a, zone pentru practicarea sportului în aer liber destinate persoanelor tinere, alei de promenadă și zone de socializare. 

Consilierii locali din municipiul Sebeș vor avea de votat, în ședința din 30 mai, două proiecte ce vizează reabilitarea spațiului public urban și a zonei pietonale de pe strada Alunului.

Valoarea proiectului este de 2.192.746,97 lei, cu TVA inclus.

Potrivit studiului de fezabilitate, parcurile și spațiile verzi au un rol generator de comuniune socială, accesibilă tuturor, educativă pentru toți. Zona amenajată în cadrul acestui proiect va atrage toți locuitorii din municipiul Sebeș. „Dacă spațiul este amenajat frumos asigurându-se un climat echilibrat și revigorant, păstrându-se o bună relație cu locuitorii, se va realiza o sensibilitate a vizitatorilor asupra utilizării lui, iar prin urmare oamenii vor ajunge să și-l însușească ca o locație publică și liant comunitar”, se precizează în documentul citat.

Amplasamentul este situat în intravilanul municipiului Sebes, pe strada Alunului.

Terenul are o formă trapezoidală, fiind alcătuit din adouă parcele, împreună însumând o suprafață de 3.858 mp.

În prezent, această zonă este într-o stare avansată de degradare, frecvent fiind depuse deșeuri rezultate din construcții, în timp devenind nefrecventată de cetățenii municipiului.

Amenajarea propusă urmărește asigurarea unor spații de petrecere a timpului liber pentru toate categoriile grupului țintă, respectiv:

 • Zone destinate unor jocuri specifice vârstei a III-a, respectiv table și șah
 • Zone destinate practicării sportului în aer liber destinate persoanelor tinere
 • Alei de promenadă și zone de socializare destinate atât tinerilor cât și persoanelor vâstnice

Se propune amenajarea totală a spațiului prin:

 • configurarea alveolelor de spații verzi în vederea conturării unui traseu de parcurs pe toată suprafața scuarului și amenajarea a trei zone de interes: zona dotată cu aparate
  de fitness, zona cu măsuțe pentru joc de șah și table și zona de socializare și relaxare
 • dotarea cu mobilier urban în măsura satisfacerii numărului de vizitatori și a gradului de interes al zonei: bănci, coșuri de gunoi, cișmea de apă potabilă, suport de biciclete

 • racordarea la rețeaua publică de apă pentru cișmea și pentru sistemul de irigații
 • realizarea sistemului de iluminat public
 • sistem de supraveghere video
 • plantarea de vegetație de talie mică, medie și mare

Se va planta un gard viu perimetral pe latura nordică și vestică a terenului, format din Thuya occidentalis cu înălțimi între 1,25 și 1,5 m. De asemenea, se vor planta 20 de arțari cu înălțimi mai mari de 2 metri.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Autoritățile, în alertă în urma avertizărilor meteorlogice și hidrologice. Două zile de ploi torențiale și pericol de inundații

Publicat

Aproape toată țara se află sub avertizări meteo de tipul Cod Galben și Cod Portocaliu. În următoarele două zile sunt așteptate ploi torențiale și descărcări electrice. De asemenea, hidrologii au emis și ei două avertizări de tipul Cod Galben și Portocaliu, de inundații pentru râuri din 19 bazine hidrografice. 

Ambele avertismente sunt valabile și pentru județul Alba. 

În aceste condiții, sâmbătă a avut loc şedinţa extraordinară la Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, o ședință în care s-au luat mai multe decizii pentru următoarele zile.

CITEȘTE ȘI: AVERTIZARE METEO: COD GALBEN ȘI PORTOCALIU în Alba. Ploi torențiale, vijelii, descărcări electrice și grindină, în acest weekend

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a dispus structurilor din teritoriu intensificarea monitorizării cursurilor de apă, activarea formaţiilor de intervenţie şi pregătirea materialelor şi echipamentelor din stocurile de apărare.

În aceste condiţii, se recomandă autorităţilor locale şi populaţiei să respecte indicaţiile IGSU/IJSU şi să evite activităţile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice.

Din punct de vedere hidrologic, fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din 19 bazine hidrografice, cu posibile depăşiri ale Cotelor de Apărare.

Meteorologii au transmis sâmbătă dimineaţa că instabilitatea atmosferică va fi accentuată în aproape toată ţara, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 50 – 90 de litri/mp. Vor fi perioade în care se vor semnala şi vijelii (viteze de 75 – 90 km/h), grindină şi frecvente descărcări electrice.

CITEȘTE ȘI: Cod Galben și Portocaliu de INUNDAȚII în ALBA, pe râurile din bazinele Arieș și Mureș, până luni. Ce râuri mai sunt vizate

„ANAR a dispus structurilor din teritoriu intensificarea monitorizării cursurilor de apă, activarea formaţiilor de intervenţie şi pregătirea materialelor şi echipamentelor din stocurile de apărare.

Au fost verificate rezervele de volum de atenuare şi au fost dispuse măsuri de pregolire în acumulările din bazinele hidrografice Jiu (Valea de Peşti-HD), Olt (Gura Râului-SB şi Săcele Turlung-BV), Argeş-Vedea (Goleşti).

În funcţie de evoluţia evenimentelor se vor adapta programele de exploatare, în coordonare cu Hidroelectrica”, se arată în comunicatul MMAP transmis sâmbătă către agerpres.ro.

Ploi torențiale, vijelii și descărcări electrice

Reamintim că județul Alba se află sub două avertizări meteo, emise, sâmbătă, 28 mai de meteorologi. Potrivit meteorologilor în următoarele zile, în județul Alba dar și mare parte a țării se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice și vijelii.

De asemenea, o parte a județului Alba se afla sub o avertizare de Cod Portocaliu.

Pericol de inundații pe Arieș și Mureș

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis sâmbătă avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 19 bazine hidrografice, valabile până luni la miezul nopţii. Printre cele 19 râuri se numără și Mureșul, dar și Arieșul.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax