Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Povești de viață la Așezământul „Sf. Vasile cel Mare” din Alba Iulia. Centrul a sărbătorit 16 ani de funcționare

Publicat


Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia și-a aniversat copiii, la 16 ani de la înfiinţarea centrului. Și-a deschis porţile pentru toți cei care au dorit să-i treacă pragul. A fost un moment festiv încărcat de multă emoție pentru copii, pentru personalul centrului și pentru invitați, s-au schimbat impresii și amintiri, a avut loc și o masă festivă.

 Cel mai frumos moment a fost, ca în fiecare an, întâlnirea dintre copiii şi tinerii ocrotiţi în prezent şi copiii care au beneficiat de-a lungul timpului de ocrotirea oferită în centru. Sub genericul „Aripi pentru viaţă”, copiii din aşezământ au aflat poveştile celor care au părăsit casa şi au trecut într-o nouă etapă de viaţă. A fost un moment de împărtășire a experiențelor de viață,  de apreciere „a celor care și-au luat zborul spre viață” și de motivare „a celor cărora acum le cresc aripi pentru viață”.

În toţi aceşti ani de funcţionare, Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia a oferit ocrotire pentru 56 de copii şi tineri, iar 44 dintre aceştia au părăsit casa după vârsta de 18 ani şi s-au integrat social.

Povești de viață

O fată care a crescut în acest așezământ a urmat cursurile facultăţii de drept, după care a plecat in Belgia, unde dorește să îşi continue studiile, iar marele ei vis este să ajungă să lucreze la Bruxelles.

Altă tânără s-a căsătorit are o fetiță si a lucrat la un salon de înfrumusețare. 

Un alt tânăr s-a reîntors la casa mamei sale, pe care a renovat-o – mai întâi o cameră, apoi încă una şi în final toata casa, inclusiv exteriorul. Mai mult decât atât, a ajutat si pe un alt tânăr  care a locuit în aşezământ, oferindu-i o cameră de locuit, iar acum are o prietenă cu care intenționează să se căsătorească anul viitor.

”Suntem destul de des întrebați: <Ce se întâmplă cu copiii după ce împlinesc 18 ani ?> Ei pot rămâne în centru, de fapt, până la vârsta de maxim 26 de ani, dacă urmează cursurile unei facultăţi. În cei 16 ani de activitate însă,  nici unul nu a rămas atât de mult chiar dacă mulți au urmat cursuri universitare.

Ne străduim, întregul personal care ne desfășurăm aici activitatea, ca prin dragoste, multă răbdare si exemplul personal, să asigurăm copiilor o dezvoltare armonioasă, în care necazurile suferite de ei, sau lipsa familiei, să nu-si pună amprenta prea adânc pe întreaga lor viață. Ocupația noastră nu este <creșterea copiilor>, ci formarea lor armonioasă, trupească şi sufletească.

Atunci când se apropie de vârsta la care vor să-şi ia zborul, cel mai important pas este să îi ajutăm să-şi găsească serviciu şi locuință. Am reușit în majoritatea cazurilor să facem acest lucru, iar cea mai mare satisfacție cred că o reprezintă legătura care se păstrează cu ei şi după mulți ani de la plecarea lor. Uneori avem impresia că munca nu dă roadele așteptate. Aceste roade sunt evidente însă, atunci când copiii din anii trecuți, deveniți acum tineri cu familie și integrați în societate, ne dau câte un telefon, ne vizitează și ne  povestesc despre viața lor. Noi spunem atunci, că se întorc din când în când  la casa părintească. Într-un fel sau altul cu toți se păstrează legătura”, transmite coordonatorul așezământului, preotul Marcel Duda.

”Exemplele ar putea continua cu fiecare copil in parte. Cea mai mare realizare pe care o simțim la copiii de aici e depășirea propriei condiții şi înaintarea cu pași siguri in viață, iar relațiile pe care le păstram cu ei ne demonstrează din plin acest lucru”, mai spune reprezentantul așezământului.

 „….. Am mâncat o clementină şi m-am dus cu gândul  la atmosfera Crăciunului. Așa mi-am amintit de toate sărbătorile de Crăciun  petrecute alături de voi. Aş da orice să pot întoarce timpul şi să mai petrec un Crăciun cu voi, ar fi minunat să mai simt cum e să fii un copil fără griji si nevoi, un copil fericit…. Îmi este foarte dor de voi, de toți”, este mesajul trimis de o tânără  care a plecat din casă acum doi ani.

Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia funcţionează din anul 2003 în cadrul  Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în  parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, prin D.G.A.S.P.C Alba. Centrul oferă găzduire, educaţie pentru viaţă, consiliere şi suport afectiv pentru 12 copii şi tineri cu vârste între 4 şi 19 ani, și face parte din Rețeaua de asistență socială a Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia în cadrul căruia există 15 Case de Tip Familial pentru  276 de copii cu măsuri de plasament .


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Mizerie în loc de apă potabilă, la robinetele unor locuitori din Alba Iulia. ”Unde sunteți autorităților?”

Publicat

Apă murdară la robinetele albaiulienilor. Un cititor Alba24 a transmis un video înregistrat sâmbătă, în care se observă că pe țeava pe care ar trebui să curgă apă potabilă, curată și bună de băut, așa cum este taxată de operator, curge un fel de mâl maro.  ”Vi se pare normal să plătim o astfel de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat necunoscut, găsit mort în apropierea bisericii din cartierul Tolstoi din Alba Iulia. Se întorcea de la cumpărături

Publicat

Un bărbat a fost găsit mort, sâmbătă în jurl orei 10.00, în zona Bisericii Ortodoxe din cartierul Tolstoi din Alba Iulia, a anunțat un cititor Alba24. Acesta fusese cu bicicleta la cumpărături, după obiectele pe care le avea în bagaje. Nu avea însă acte asupra lui, astfel încât nu se știe cine este. Un echipaj […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Recomandări pentru prevenirea infectării cu malware la accesarea atașamentelor sub forma unei facturi

Publicat

Primiți un email cu o notificare de plată din partea unui furnizor, a unei companii cu care colaborați, sau poate chiar să impersoneze o altă adresă de email din instituție (de obicei adresa șefului instituției). Acestui email îi este atașat un fișier malițios, sub forma unei facturi, care, odată accesat vă poate infecta calculatorul cu […]

Citește mai departe
Publicitate

EDUCAȚIE

Marcela Dărămuș și-a anunțat DEMISIA de la Inspectoratul Școlar Alba, în fața colegilor. De când pleacă șefa instituției

Publicat

Șefa Inspectoratului Școlar Județean Alba, Marcela Dărămuș și-a anunțat demisia începând de la 1 ianuarie 2020. Declarația a fost făcută în cadrul unei ședințe care a avut loc la sediul instituției, în fața unor colegi. Aceasta avea mandat până în aprilie 2020.  Schimbarea din funcție a Marcelei Dărămuș a fost vehiculată imediat după preluarea conducerii […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate