Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Povești de viață la Așezământul „Sf. Vasile cel Mare” din Alba Iulia. Centrul a sărbătorit 16 ani de funcționare

Publicat


Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia și-a aniversat copiii, la 16 ani de la înfiinţarea centrului. Și-a deschis porţile pentru toți cei care au dorit să-i treacă pragul. A fost un moment festiv încărcat de multă emoție pentru copii, pentru personalul centrului și pentru invitați, s-au schimbat impresii și amintiri, a avut loc și o masă festivă.

 Cel mai frumos moment a fost, ca în fiecare an, întâlnirea dintre copiii şi tinerii ocrotiţi în prezent şi copiii care au beneficiat de-a lungul timpului de ocrotirea oferită în centru. Sub genericul „Aripi pentru viaţă”, copiii din aşezământ au aflat poveştile celor care au părăsit casa şi au trecut într-o nouă etapă de viaţă. A fost un moment de împărtășire a experiențelor de viață,  de apreciere „a celor care și-au luat zborul spre viață” și de motivare „a celor cărora acum le cresc aripi pentru viață”.

În toţi aceşti ani de funcţionare, Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia a oferit ocrotire pentru 56 de copii şi tineri, iar 44 dintre aceştia au părăsit casa după vârsta de 18 ani şi s-au integrat social.

Povești de viață

O fată care a crescut în acest așezământ a urmat cursurile facultăţii de drept, după care a plecat in Belgia, unde dorește să îşi continue studiile, iar marele ei vis este să ajungă să lucreze la Bruxelles.

Altă tânără s-a căsătorit are o fetiță si a lucrat la un salon de înfrumusețare. 

Un alt tânăr s-a reîntors la casa mamei sale, pe care a renovat-o – mai întâi o cameră, apoi încă una şi în final toata casa, inclusiv exteriorul. Mai mult decât atât, a ajutat si pe un alt tânăr  care a locuit în aşezământ, oferindu-i o cameră de locuit, iar acum are o prietenă cu care intenționează să se căsătorească anul viitor.

”Suntem destul de des întrebați: <Ce se întâmplă cu copiii după ce împlinesc 18 ani ?> Ei pot rămâne în centru, de fapt, până la vârsta de maxim 26 de ani, dacă urmează cursurile unei facultăţi. În cei 16 ani de activitate însă,  nici unul nu a rămas atât de mult chiar dacă mulți au urmat cursuri universitare.

Ne străduim, întregul personal care ne desfășurăm aici activitatea, ca prin dragoste, multă răbdare si exemplul personal, să asigurăm copiilor o dezvoltare armonioasă, în care necazurile suferite de ei, sau lipsa familiei, să nu-si pună amprenta prea adânc pe întreaga lor viață. Ocupația noastră nu este <creșterea copiilor>, ci formarea lor armonioasă, trupească şi sufletească.

Atunci când se apropie de vârsta la care vor să-şi ia zborul, cel mai important pas este să îi ajutăm să-şi găsească serviciu şi locuință. Am reușit în majoritatea cazurilor să facem acest lucru, iar cea mai mare satisfacție cred că o reprezintă legătura care se păstrează cu ei şi după mulți ani de la plecarea lor. Uneori avem impresia că munca nu dă roadele așteptate. Aceste roade sunt evidente însă, atunci când copiii din anii trecuți, deveniți acum tineri cu familie și integrați în societate, ne dau câte un telefon, ne vizitează și ne  povestesc despre viața lor. Noi spunem atunci, că se întorc din când în când  la casa părintească. Într-un fel sau altul cu toți se păstrează legătura”, transmite coordonatorul așezământului, preotul Marcel Duda.

”Exemplele ar putea continua cu fiecare copil in parte. Cea mai mare realizare pe care o simțim la copiii de aici e depășirea propriei condiții şi înaintarea cu pași siguri in viață, iar relațiile pe care le păstram cu ei ne demonstrează din plin acest lucru”, mai spune reprezentantul așezământului.

 „….. Am mâncat o clementină şi m-am dus cu gândul  la atmosfera Crăciunului. Așa mi-am amintit de toate sărbătorile de Crăciun  petrecute alături de voi. Aş da orice să pot întoarce timpul şi să mai petrec un Crăciun cu voi, ar fi minunat să mai simt cum e să fii un copil fără griji si nevoi, un copil fericit…. Îmi este foarte dor de voi, de toți”, este mesajul trimis de o tânără  care a plecat din casă acum doi ani.

Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia funcţionează din anul 2003 în cadrul  Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în  parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, prin D.G.A.S.P.C Alba. Centrul oferă găzduire, educaţie pentru viaţă, consiliere şi suport afectiv pentru 12 copii şi tineri cu vârste între 4 şi 19 ani, și face parte din Rețeaua de asistență socială a Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia în cadrul căruia există 15 Case de Tip Familial pentru  276 de copii cu măsuri de plasament .


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

STUDIU: Parcul auto din România a crescut la peste 8,2 milioane vehicule în 2018. Infrastructura rutieră nu ţine pasul

Publicat

Parcul auto din România a crescut la peste 8,2 milioane vehicule în 2018 însă infrastructura rutieră nu ţine pasul, se arată în cel mai recent studiu PwC Digital Auto Report. Consultanţii companiei atrag atenţia, de asemenea, şi asupra faptului că municipiul Bucureşti se află de mai mulţi ani în topul celor mai congestionate oraşe din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Oraşul Ocna Mureş, cuprins de febra şahului. Peste 150 de participanţi la primul turneu din judeţul Alba al anului 2020

Publicat

Oraşul Ocna Mureş tinde să devină al doilea pol de dezvoltare a şahului în judeţul Alba după municipiul Alba Iulia. Deşi nu există o tradiţie şahistă indelungată în Ocna Mureş, febra şahului pare să fi cuprins oraşul sării în ultimii ani, zeci de copii ocnamureşeni fiind atraşi de jocul regilor. Acest lucru s-a putut observa […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cazul bărbatului de 38 de ani care a murit la spitalul din Alba Iulia. De la triajul UPU la deces, în mai putin de două ore

Publicat

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia au prezentat sâmbătă filmul evenimentelor în urma cărora un bărbat în vârstă de 38 de ani și-a pierdut viața, la scurt timp după ce s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe cu gâtul umflat. Medicii spun că protocolul și procedurile au fost respectate, iar timpii consemnați în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dotări de ultimă generaţie pentru endoscopie digestivă, la Spitalul din Blaj. Investiții de peste 500.000 de lei

Publicat

Spitalul Municipal din Blaj vrea să achiziționeze două truse de videoendoscopie digestivă cu accesorii, pentru secția de Medicină Internă.  Conducearea unității a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație privind achiziția a maxim două truse de videoendoscopie digestivă cu accesorii. Valoarea totală estimată este între 252.100 și 504.200 de lei. Spitalul […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate