Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Premieră NASA. Sonda spațială Parker a intrat în coroana solară și a fotografiat-o din interior

Publicat

Premieră NASA. Sonda spațială Parker a devenit prima sondă care a intrat în coroana solară și a fotografiat-o din interior. Fizicianul român Cristian Presură a explicat pe contul său de Facebook cum a ajuns sonda acolo și cum poate rezista temperaturilor enorme. 

”În poză este rezultatul: liniile albe sunt probabil dâre lăsate de particule accelerate de câmpul magnetic al Soarelui.

Este o premieră NASA. Pe baza acestor imagini și a altor măsuratori, NASA încearcă să explice pe deplin enigma temperaturii mari în coroana solară, care atinge un milion de grade, deși la suprafața Soarelui sunt doar 6.000 de grade Celsius.

Se știe că această temperatură ridicată este provocată de câmpul magnetic al furtunilor solare, care accelerează particulelele ionizate, însă nu e pe deplin explicat mecanismul.

Parker se află în zona în care o parte din particule sunt întoarse către Soare, de aceea se consideră că sonda a intrat în atmosfera Soarelui (marginea ei fiind definită ca locul în care câmpul magnetic este mai slab, permițând particulelor să se îndrepte spre Pământ sub formă vântului solar).

Unele articole „marketeaza” acesta realizare spunând că sonda „a atins” Soarele, dar această este doar o metaforă, Sonda se află la o distanță de aproape 10 milioane de kilometri de Soare, care este de aproape 20 de ori cât rază Soarelui. În sensul metaforic, și noi „atingem” Soarele când razele sale ne încălzesc mâna.

Cum rezistă sonda la asemenea temperaturi

Un lucru interesant este că sondă Parker este cea mai rapidă sond spațială, atingând viteze de aproape 200 de km/s, de zece ori mai mari decât viteze obișnuite ale sondelor spațiale (și aproape 0,06% din viteză luminii).

Dacă va întrebați de ce sondă rezistă la temperaturile de un milion de grade de acolo, sunt două motive: fizic și tehnologic. În primul rând, temperatura din coroana Soarelui este mare, dar densitatea gazului din jur este mică (suntem în vidul cosmic „contaminat” de vântul solar).

De aceea avem un transfer mai mic de căldură. În al doilea rând, sonda e construită dintr-un stat termic special la care se adaugă un mecanism activ de răcire” a scris Cristian Presură, care a postat și fotografiile pe pagina sa.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Profanii

    sâmbătă, 18.12.2021 at 16:35

    Si sonda nua gasit pe acolo aparatorulsuprem ? Unde so fi asunzind ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax