Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Primăria Alba Iulia a încheiat un parteneriat cu Fundația Inter-Art Aiud. Discuții pentru proiecte privind Centenarul Unirii

Publicat

IMG_9166 Primăria municipiului Alba Iulia a semnat marți, 31 ianuarie, un protocol de parteneriat cu Fundația Inter-Art Aiud. Prin acesta se dorește o colaborare inter-instituțională și implementarea unei serii de proiecte cultural-educative de valorificare a patrimoniului cultural şi care să contribuie la dezvoltarea turistică durabilă a municipiului Alba Iulia, prin derularea unor activităţi cultural-artistice şi educative.

Reprezentanții Inter-Art au transmis că urmează să fie demarate discuții concrete pentru proiecte care vor marca Centenarul Unirii.

Semnarea protocolului a avut loc marți, începând cu ora 11.00, în cadrul unei conferințe de presă la care fundația aiudeană a prezentat raportul financiar pe anul 2016 și raportul privind principalele proiecte şi manifestări realizate în ţară şi în străinătate în anul 2016 precum şi proiectele gândinte pentru anul 2017. La eveniment au participat, printre alții, președintele Fundației Inter-Art Aiud, Ștefan Balog, directorul artistic al Fundației Inter-Art Aiud, Ioan Hădărig, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, city-managerul Nicolaie Moldovan, reprezentanți ai Bibliotecii Județene „Lucian Blaga”, Muzeului Național al Unirii și Grupului de teatru Skepsis.

„E un moment important pentru noi, semnarea unui Protocol de colaborare cu Fundația Inter-Art Aiud. Acest eveniment se include în strategia noastră pentru următorii ani de dezvoltare a activităților culturale, de a încerca să îmbunătățim seria de evenimente care au loc în fiecare an în Alba Iulia. Ne dorim foarte mult ca, în vederea sărbătoririi Centenarului, să avem cât mai multe colaborări cu asociații artistice, cu asociații de teatru sau alte asociații din domeniul cultural. În ultimii ani credem că am reușit să creem și un public la Alba Iulia care cred că este tot mai numeros. (…) Sunt convins că împreună vom organiza evenimente deosebite”, a transmis viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Gabriel Pleșa a transmis că încă nu s-a renunțat la proiectul ambițios „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană”. „Vom lupta în continuare pentru acest lucru. A fost o etapă în care ne-am oprit, să zic așa, în semifinală, dar sunt convins că dacă vom strânge rândurile, toți factorii de răspundere sau cât mai mulți din membrii comunității, sunt convins că vom putea să realizăm acest deziderat”, a declarat Pleșa.

În cadrul conferinței, directorul artistic al Fundației Inter-Art Aiud, Ioan Hădărig, a prezentat Raportul de activitate pe anul 2016, printre care cele mai importante proiecte desfășurate fundație pe parcursul anului trecut. Dintre acestea, Ioan Hădărig a amintit de Expoziția Internațională „Arta, spațiu al dialogului intercultural”, Palatul Parlamentului, București (19 mai 2016), Expoziția Internațională „Inter-Art, 20 de ani”, Biblioteca Națională a României, București (28 iunie 2016), Expoziția Internațională „Conexiuni”, Ambasada Turciei la București (29 iunie 2016), Tabăra Internațională de Artă Plastică Inter-Art, Aiud, ediția a XXI-a (10-25 august 2016), Expoziția Internațională de Mail-Art „Sos Terra” (august 2016), Bienala Intercontinentală de Grafică Mică Inter-Art, ediția a VI-a (august 2016), Tabăra Internațională de Artă Plastică „Silk Road China – Better Yinchuan”, Expoziția de Artă Românească – Yinchuan China, Tabăra Interetnică de Artă Contemporană Aiud (5-15 octombrie 2016), Dezvelirea parcului de sculpturi – Piața Roma Aiud (15 octombrie 2016), Expoziția „Imaginile Diversității”, Muzeul Național Cotroceni (14 decembrie 2016).

„Expoziția Internațională <Inter-Art, 20 de ani> a fost poate cea mai importantă expoziție realizată, care a cuprins 20 de ani de Inter-Art, la Biblioteca Națională a României din București. 130 de artiști, din 80 de țări, de pe 5 continente am reușit să aducem la această expoziție”, a declarat Ioan Hădărig.

Tot în cadrul conferinței a fost prezentat și Raportul financiar al fundației, pe anul 2016.

Vezi AICI Raportul financiar al Fundației Inter-Art pe anul 2016

Vezi AICI Raportul de activitate al Fundației Inter-Art pe anul 2016

„Semnarea acestui parteneriat pentru mine înseamnă un lucru deosebit. Am avut o discuție fructuoasă cu domnul Nicolaie Moldovan, și sunt convins că vom face lucruri deosebite”, a declarat președintele Inter-Art, Ștefan Balog

„Primăria Alba Iulia are o capacitate administrativă de a lucra în general pe proiecte, pe proiecte de finanțare și de a scrie aplicații de finanțare pe care le depunem la diverși finanțatori. Suntem interesați de parteneriate cu Fundația Inter-Art pentru a scrie și depune aplicații de finanțare care pot aduce bani din partea unor finanțatori și din zona publică și din zona privată europeană sau națională care să susțină actul artistic local. Prin acest protocol nu se instituie o relație de exclusivitate sau de privilegii între cele două părți”, a transmis city-managerul municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan.

Ștefan Balog a precizat că în momentul de față se poartă un dialog cu Ministerul Afacerilor Externe, dar și cu misiunea diplomatică a României la ONU la New York pentru a organiza o expoziție care să fie dedicată Centenarului.

„În ceea ce privește Primăria Alba Iulia și Fundația Inter-Art, acum urmează să demarăm discuții concrete și să venim cu proiecte concrete pentru a marca acest Centenar. Personal nu exclud ca Primăria să fie atrasă și în acest proiect pe care noi l-am început ca și dialog, încă înainte ca noi să încheiem acest parteneriat”, a declarat Ștefan Balog.

Ioan Hădărig a precizat că proiectele Inter-Art nu sunt doar expoziții de artă.

„În afară de expoziție în general prezentăm și cartea, prezentăm și zona muzicală, culturală. Există o schiță de proiect realizată între Inter-Art și Primărie prin care propunem câteva proiecte comune. Înainte de a fi prezentante, acestea trebuie să aibă un element important: sursa de finanțare. Una dintre propuneri ar fi <arta în stradă>. Am vrea la un moment dat să scoatem arta din instituțiile noastre publice în exterior. Atunci trebuie să găsim baza, conceptul, pentru că ea nu poate fi oriunde și oricum, și după aceea care este impactul pe care îl are asupra publicului, asupra care participă la proiectul respectiv, care este impactul artistic văzut de către artiștii care ar participa și care sunt sursele de finanțare, pentru că un proiect pe care îl realizezi astăzi și moare mâine este un proiect ratat”, a declarat Ioan Hădărig.

Obiectul protocol de colaborare semnat marți îl reprezintă stabilirea unui parteneriat durabil între Primărie şi Fundaţie, de cooperare interinstituţională pentru implementarea unei serii de proiecte cultural-educative de valorificare a patrimoniului cultural şi care să contribuie la dezvoltarea turistică durabilă a Municipiului Alba Iulia, prin derularea unor activităţi cultural-artistice şi educative stabilite de comun acord:

– elaborarea şi implementarea în parteneriat a unor proiecte de finanţare nerambursabilă care răspund nevoilor de dezvoltare comunitară identificate la nivel local, şi/sau adresabile nevoilor instituţionale ale părţilor semnatare

– promovarea proiectelor culturale prin intermediul acţiunilor desfăşurate de ambele părţi pentru o mai bună imagine a instituţiilor şi promovarea intereselor acestora.

– colaborarea dintre părţile semnatare, în vederea valorificării patrimoniului cultural, organizarea de expoziţii, colocvii, festivaluri şi alte activităţi cultural-educative, publicarea în parteneriat a unor publicaţii culturale sau de interes public, efectuarea de studii, cercetări.

– instituţiile concordă la promovarea reciprocă, în cadrul activităţilor comune, a imaginii instituţiilor partenere.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax